Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie musialam 'próbować'. Nie spotkałam się nawet czytając o różnych Zakładach Karnych i ich 'regulaminach'... Oczywiście moja wypowiedź "nie spotkałam się" nie oznacza, że jest to niemożliwe...

Więc powinnaś napisać:
"Nie spotkalam sie, zeby bylo pozwolenie potrzebne..." a poza tym to sama nie wiem.
Twoja wypowiedź na forum prawnym brzmiała jak rada praktykantki życia penitencjarnego.
Gdybyś na forum kulinarnym napisała że nie spotkałaś się z tym że cukier jest słodki, forumowicze zjedli by Cię śmiechem.
Jednak po tej ostatniej Twojej wypowiedzi experckich głupot ja tylko zaśmieję Ci się w twarz: HA, HA, HA!!!

Odzwajemnie usmiech :)...
Powinnam, nie powinna... Moim zdaniem gdyby moja wypowiedz mogla brzmiec jak rada praktykantki zycia penitencjarnego bylaby zupelnie inna, bardziej pewna... Więc nie 'łap' za słowa...bo nie zamierzam się z Tobą przekamarzać.

wITAM. jestem tu nowa, i mam pytanie dosc wazne.

napisalam do kogos list , do kogos kto naturalnie przebywa a areszcie. zawarlam tam takie oto slowa" ...(ktos, ksywka) jest tam gdzie byles ty z (...)konkretna osoba a dokladnie dziewczyna) ". podejrzewam, ze uznaja ze jest to iunformacja i nie przekaza listu, ale czy uwazacie ze uzyja tej informacji do jakichkolwiek oskarzen? pod ksywka moze kryc sie wiele osob , a nawte moj pies, z uwagi na to ze to taka popularna i nieznana dla danych organow ksywka, a miejsca w ktorych dana osoba z ta osoba przezemnie wymieniona moglaby przebywac, jest wiele. uwazacie ze mimo to, moze ten list przyczynic sie do przedluzenia aresztu danej osoby? osobiscie byl to moj 1wszy list i nie konca wiem jak sie pisze listy cenzurowane, ale tak jak powiedzialam, nie ma konkretnych inforacji, ale czy informacje o przebywaniu kogos albo czegos sa w listach takich ZAKAZANE? prosze o wypowiedz osoby, ktora naprawde wie co mowi. wszelkie odpowiedzi ktore nie sa pewne nie interesuja mnie.
dziekuje z gory pozdrawiam

prosz enapiszcie mi ci co maja pojecie, co sie dzieje z listem, jesli uznaja ze zawiera on jakies inforacje i czy odpsylaja dany list czy co? nie wiem bo te pojeba*e organy tworza takie cuda ze nie miesci sie w glowie...jak jednostki samorzadowe, az bark slow na tych skur***now

jabluszzko po pierwsze to forum publiczne i nikogo nie obrażamy.
Jeśli prokurator uzna, że list zawiera informacje, które mają znaczenie w śledztwie zatrzyma ten list.

anthony Wniosłeś do tematu swoim jakże to ubogim popisem tyle co i nic :ok:

jabluszko0307 Weź się wyrażaj i nie rób z Forum Prawnego jakiegoś rynsztoku. Tu ludzie tak jak i Ty przychodzą po jakieś informacje i co maja sobie pomyśleć jak widzą taki "uliczny język" ?!
A z listami to jest różnie, nikt Ci nie zagwarantuje, że te list nie będzie zatrzymany, czy będzie. Bo nikt tu nie zna danego śledztwa. Może być zatrzymany może nie być, zależy od prokuratora.
To tak jakbym ja chciała konkretnej odpowiedzi czy w poniedziałek będzie padać ? :D

jabluszko.. moze być tak, że tylko dany wyraz zakreślą, ze nie bedzie go widac badz cale zdanie, niekoniecznie muszą zatrzymać cały list... wiem to z autopsji ;)

przepraszam was...macie racje z tym obrazaniem, nie powinnam sie tak wyrazac poniewaz swiadczy to zle o mnie, takze prosze wybaczyc, jezeli kogos tutaj z zebranych urazilam...swoimi pogladami. bo chociaz sa to mocne, wulgarne slowa, to ukazuja prawde, z reszta chyba wy wiecie o tym jeszcze lepiej niz ja.

wlasnie...dzis przemyslalam to wszystko i uznalam ze raczej nie bedzie mialo to zadnego znaczenia, chociaz znajac polska rzeczywistosc, nawet za przeproszeniem przyslowiowe "piardzniecie" mowiac kolokwialnie, moze zawarzyc na byc albo nie byc danej osoby. jeszcze w tej sprawie goruje taki jeden ...dobra bez przezwisk, po prostu czlowiek, ktory bardzo chce zrobic kariere nawet po trupach idac...no po prostu masakra.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
astom, powaznie? robia tak? to byloby calkiem przystepne w moim przypadku...pierwszy raz slysze...ciekawi mnie bardziej co oni roba z taka korespondecja, ktora im sie nie przyda w sprawie, a ktora np zawiera wg nich inf. bedace nieodpowiednie dla danego wieznia? trzymaja ja sobie? przeciez to jest chore jakies...
nie rozumiem dlaczego w tym kraju wiecznie lamane sa prawa czlowieka. rozumiem ze wiezien ma je ograniczone, ale osoba korespondujaca z nim nie. i to samo kwestia przetrzymywania listow, celowo. w niemczech jest to nie do pomyslenia. kara dla wieznia jest wyrok lub areszt tymczasowy lub inne formy, a nie znecanie sie psychiczne, ktore i tak w 90% im nic nie da. mysle powanie nad tym aby pojsc Z TA SPRAWA DO MEDIOW. oni bardzo cierpliwie czekaja i chetnie podejmuja sie takich reportarzy

jabluszko0307 napisał:
nie rozumiem dlaczego w tym kraju wiecznie lamane sa prawa czlowieka.

A dlaczego Ty łamiesz postanowienia regulaminu tego forum?? Zabronione jest tutaj szukanie pomocy prawnej poza forum - ogłaszasz się, że szukasz adwokata.
Zabronione jest pisanie posta pod postem.
Inne przepisy też tak łamiesz?

jabluszko0307 napisał:
kara dla wieznia jest wyrok lub areszt tymczasowy lub inne formy,

Areszt tymczasowy nie jest karą.
Odpuść sobie głoszenie takich rewelacji. ten temat traktuje o listach. Mało kogo TUTAJ akurat interesują Twoje przemyślenia na temat wymiaru sprawiedliwości. Zajrzyj do tematu "wolnego" albo znajdź inny wątek.

Jabłuszko:
Objaśnienie wyrażeń ustawowych:
Przepis prawny:
art. 242 § 6. Przez pojęcie nadzoru nad korespondencją rozumie się otwarcie listu i sprawdzenie jego zawartości.
§ 7. Przez pojęcie cenzury korespondencji rozumie się zapoznawanie się z treścią pisma oraz usunięcie części jego tekstu lub uczynienie go nieczytelnym.
§ 8. Przez pojęcie zatrzymania korespondencji rozumie się nieprzekazanie jej adresatowi i dołączenie do akt osobowych skazanego. -> KKW

coz, drogi administratorze, nie zamierzam sie wyklocac, nie przeczytalam regulaminu jak nikt z wyzej tu wypowiadajacych sie, twoj atak niewiele zmieni, z reszta nie zamierzam prowadzic z toba jakichkolwiek dyskusji na ten temat bo to chyba LOGICZNE ze nikt tego regulaminu tu nie czyta. w zwiazku z brakiem mojej wiedzy (nie jestem prawnikiem ani nie interesuje sie prawem w zakresie takim bym mogla "dac rade" bez pytan) w zakresie prawnym i zakresie tego forum, zadalam to pytanie. chociaz prawo, o ktorym tutaj rozmawiamy nie ma NIC wspolnego z tym regulaminem.
gdybym miala odpowiednia wiedze nie zagladalabym nawet na takie cos. masz prawo oczywiscie zrozumiec to jak se zyczysz. uznaj to za wypowiedz nie na temat, ktora sam zamiesciles/ scilas (wybacz ale nie fatygowalam sie by sprawdzac twoja plec), no ael coz...wlasnie o tym pisalam wyzej. uzywanie praw,za ktore karci sie innych. tzw, trzymanie porzadku? haha doprawdy zalosne z duzych liter:))

przepraszam za wszelkie pytanie niezgodne z regulaminem ogolnie wszystkich ktorzy zwrocili na to w taki sposob uwage . nie mialam nic zlego na mysli ani zlych intencji. nie oglaszalam sie, po prostu zadalam pytanie, ktorego nie powinnam, za co powyzsze slowo jest kierowane.
ten post suma sumarum staje sie moim ostatnim na tym forum, ale jeszcze zanim skoncze

to chce podziekowac Akte, dziekuje ci za te pare przepisow, ktore mi cos wyjasnily. sama bym sie pewnie dogrzebala do nich po bardzo dlugim czasie, takze dziekuje.

widac sa osoby, ktore nie tylko gadaja totalne bzdury, ale potrafia pomoc konstruktywnie przedstawic jakies fakty, takze dzieki z gory, troche sie dowiedzialam dzieki innym uzytkownikom. pozdrawiam was serdecznie i zycze powodzenia w jakiej kolwiek sprawie :))

Nie przeczytalaś regulaminu, a gdyby było w nim napisane, że za miesiąc otrzymasz rachunek do zapłaty? Taka akcja już była z jednym portalem. I dlaczego twierdzisz że logicznym jest że nikt nie czytał regulaminu?

A może pisząc list zastanów sie jakie informacje w nim umieszczasz? Dla mnie logiczne jest, że w listach do ZK tudzież do AŚ pewnych rzeczy ni powinno się pisać by np nie narażać osadzonego, i siebie przy okazji.

jabluszko0307 napisał:
. mysle powanie nad tym aby pojsc Z TA SPRAWA DO MEDIOW. oni bardzo cierpliwie czekaja i chetnie podejmuja sie takich reportarzy

Na prawdę zależy Ci na takiej reklamie? Tobie i Twojemu chłopakowi?:o

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót