A
aa0
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 88
no wlasnie ;W OBECNOSCI SKAZANEGO a nie przed JEGO PRZYJSCIEM..... wiesz ja poprostu podejrzewam ze to jest robienie na zlosc osadzonemu - mam powody.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
aa0 napisał:I teraz: czy taki list moze zostac otwarty i przeczytany przed przyjsciem skazanego??????
aa0 napisał:no wlasnie ;W OBECNOSCI SKAZANEGO a nie przed JEGO PRZYJSCIEM..... wiesz ja poprostu podejrzewam ze to jest robienie na zlosc osadzonemu - mam powody.
No i znowu piszesz Forg nie do końca prawdę, bo nie taka każda jak to podkreślasz:forg napisał:Każda korespondencja kierowana do skazanego odbywającego karę w warunkach zakładu karnego typu zamkniętego musi być OCENZUROWANA. Czyli przeczytana. Każda.
Art. 90. W zakładzie karnym typu zamkniętego:
8 ) korespondencja skazanych podlega cenzurze administracji zakładu karnego, z wyjątkiem korespondencji, o której mowa w art. 8 § 3, art. 102 pkt 11 i art. 103 § 1, która może podlegać jedynie nadzorowi,
Art. 8. § 3. Skazany pozbawiony wolności może porozumiewać się ze swoim obrońcą lub pełnomocnikiem będącym adwokatem lub radcą prawnym podczas nieobecności innych osób. Korespondencja z tymi osobami nie podlega cenzurze i zatrzymaniu, a rozmowy w trakcie widzeń i telefoniczne nie podlegają kontroli. Nadzór nad korespondencją z obrońcą może być wykonany przez otwarcie listu wyłącznie wtedy, gdy zachodzi uzasadnione podejrzenie, że list zawiera przedmioty, których dotyczy zakaz posiadania, przechowywania, przekazywania, przesyłania lub obrotu. Czynności otwarcia dokonuje się w obecności skazanego i zawiadamia się o niej sędziego penitencjarnego, podając jej powód i wynik. Przepis art. 225 § 3 Kodeksu postępowania karnego stosuje się odpowiednio
Art. 102. Skazany ma prawo w szczególności do:
11) prowadzenia korespondencji, bez jej cenzurowania, z organami ścigania, wymiaru sprawiedliwości i innymi organami państwowymi, samorządowymi oraz z Rzecznikiem Praw Obywatelskich.
Art. 103. § 1. Skazani, ich obrońcy i pełnomocnicy oraz właściwe organizacje pozarządowe mają prawo kierować skargi do organów powołanych na podstawie ratyfikowanych przez Rzeczpospolitą Polską umów międzynarodowych dotyczących ochrony praw człowieka. Korespondencja, w tych sprawach, osób pozbawionych wolności powinna być bezzwłocznie przekazywana do adresata i nie podlega cenzurze.
§ 2. Przepis art. 8 § 3 stosuje się odpowiednio.
-> KKW
kaema napisał:Każdy list też jest przeglądany?
Blacky_cat napisał:Bzdura to ?
aa0 napisał:w momencie kiedy zostanie juz osadzony w ZK to chyba musza udzielic Ci takiej informacji
Art. 51. 1. Kto administrując zbiorem danych lub będąc obowiązany do ochrony danych osobowych udostępnia je lub umożliwia dostęp do nich osobom nieupoważnionym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.