Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
samarytanka7 potrzebujesz talonu zeby wysłać płyty dvd, ale prasa powinna przejść normalnie. No i czasami są problemy z przegrywanymi płytami...

samarytanka7 napisał:
Mam pytanie - czy mogę wysłać mojemu mężowi w liście gazetę? Czy on musi mieć specjalne pozwolenie na takie przesyłąnie gazet? I jeszcze jedno - ma na celi DVD i prosił mnie żebym wysyłała mu po jednej płytce z filmem lub muzyką na audio. Czy wysyłając listem dostanie tą płytkę? Jeśli nie jest oryginalna tylko nagrywana?
Gazety, książki możesz listem wysłać, a na płytę talon

ja mojemu tez chcialam powysalc gazety, ale powiedzial mi ze na to potrzeba zgody dyrektora.

Szkoda mi ich... siedza w celi, z nudow mozna oszaleć i nawet sa problemy z wyslaniem glupich gazet. O widzenia trzeba sie prosic i tak nie zawsze je dostają, a o listach juz nie wspomne zaczekać na śmierć sie można.

usazz napisał:
Szkoda mi ich... siedza w celi, z nudow mozna oszaleć i nawet sa problemy z wyslaniem glupich gazet.

Pewnie nie byłoby problemów, gdyby nie to, że nawet za pomocą "głupich gazet" próbuje się z tymczasowo aresztowanym nawiązać nielegalny kontakt. Możecie wierzyć lub nie, ale zwykle każde ograniczenie wynika z tego, ze ktoś coś próbował "zakombinować".

Nie zapominajmy ze na TA obowiązuje cenzura więc wszystkie listy itp...leżą sobie i czekają...W Zk raczej cenzury nie ma sprawdzana jest tylko zawartość...

Ostatnia edycja:
W ZK jak najbardziej jest cenzura, tyle, że nie czyni jej prokuratura czy sąd, ale adm. ZK. Tylko w ZK otwartych nie można czytać listów, na półotworku można, ale nie trzeba, a na zamku TRZEBA!

Akte - pytałam męża jak to w końcu jest z ta cenzurą w ZK powiedział mi ze przy nich sa otwierane listy i tylko zawartośc jest sprawdzana...sporadycznie są cenzurowane...by najmniej w ZK u mojego męża...Ale tak to już jest w kazdym ZK jest inaczej ale wierzę ze jest tak jak piszesz....

KKW:
art. 90, pkt. 8
art. 91, pkt. 10
art. 92, pkt. 13
Wiem, że wychowawcom nie chce się czytać listów, ale KKW mówi jasno, kiedy cenzura powinna być, a kiedy nie - te artykuły to po to, żeby wiedzieć, że mają do tego prawo, a nawet obowiązek, bo nieraz czytałam tu jak dziewczyny się wściekały, że ktoś czyta ich listy.

Akte - zgodzę się z tobą jak najbardziej...ale nie nam oceniać jak pracują wychowawcy z jednej strony to im sie nie dziwie ze nie zawsze czytaja bo czasem sa to setki listów dziennie więc lepiej jest sprawdzić zawartość niż czytać..ale nie ulega wątpliwości to co piszesz...

witam! chciałam zapytac czy jezeli wysłałam list, a nmie podałam imienia ojca to jakie jest prawdopodobienstwo, ze list zostanie dostarczony???

Według mnie około 62,5% prawdopodobieństwa :-) Problem pojawi się wtedy, kiedy jest dwóch Janów Kowalskich w jednostce. I nie będzie wiadomo komu wysłać do cenzury list i komu później go przekazać.

Ale moga odeslac go do nadawcy.Wiec bedziesz juz wiedziala ze jest przynajmiej dwoch takich w zakladzie i juz nie zapomnisz dodac imienia ojca..:).

Viki22 organ dysponujący na pewno nie cofnie Ci listu tylko dlatego, że nie napisałaś imienia ojca - prześle go dalej i ewentualnie w AŚ będą mieli problem z tym komu go dać, ale jeśli nie jest to jakieś popularne imię i nazwisko to w ogóle nie masz się czym martwić.

A nie lepiej zadzwonić do ZK i powiedzieć że chcesz wysłać list ale nie znasz imienia ojca i obawiasz się że może być 2 osadzonych. Może powiedzą czy jest 2 takich osadzonych warto próbować a przynajmniej będziesz wiedziała :)

no własnie... juz wysłałam póltora tygodnia temu i do dziś nie wiem czy doszedł:(

viki - dojdzie, napewno dojdzie :) ale kiedy to nie wiadomo. np moj list do niego idzie miesiąc, jego do mnie jakos w 2 tygodnie, czyli ogolnie czekam 1,5 miesiaca ;| Na dodatek teraz napisalam mu "ksiazke", wiec bede czekac 3 miesiace o ile prokuratorka go nie "zgubi".

Viki listy w jedną stronę potrafią iść miesiąc albo dłużej... Musisz uzbroić się w cierpliwość...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót