Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Becia, on do mnie często pisze (ja się ciut opuszczam :ooo:) Ale na liście jest data np. 01.04.2010r., na kopercie stempel 02.04.2010r., a u mnie list jest 8-9 ? :mad: Też mam piegi są okropne, tylko mojemu A się podobają :cool:

Wiecie, ale tu chodzi o to, że np. list oddany do wysłania 12.04, data stempla pocztowego w Koziegłowach 19.04, data stempla w mojej miejscowości 20.04 i tego dnia dostaje list. Czyli ewidentnie "postój" w ZK. To po co te priorytety? Strata kasy. Z zagranicy szybciej dochodzą:)

tyle ze ja np. jestem w szoku zerosix bo listy z AS otrzymywalam szybciej niz z ZK, a spodziewalam sie, ze bedzie wrecz odwrotnie...

JusticeEIN napisał:
Wiecie, ale tu chodzi o to, że np. list oddany do wysłania 12.04, data stempla pocztowego w Koziegłowach 19.04, data stempla w mojej miejscowości 20.04 i tego dnia dostaje list. Czyli ewidentnie "postój" w ZK. To po co te priorytety? Strata kasy. Z zagranicy szybciej dochodzą:)

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dnia 25 sierpnia 2003 r. w sprawie regulaminu organizacyjno-porządkowego wykonywania kary pozbawienia wolności (Dz. U. z dnia 29 sierpnia 2003 r.)

Przepis prawny:
§ 17. Korespondencja skazanego jest wysyłana przez administrację zakładu karnego, nie później niż drugiego dnia roboczego od daty jej przekazania przez skazanego, o ile nie podlega zatrzymaniu z przyczyn, o których mowa w art. 105 § 4 Kodeksu.

Art. 105. § 4 kkw

Przepis prawny:
Dyrektor zakładu karnego podejmuje decyzje dotyczące zatrzymania korespondencji w zakładach karnych typu zamkniętego i półotwartego, a w zakładach karnych typu półotwartego także cenzurowania korespondencji oraz kontrolowania rozmów w trakcie widzeń i telefonicznych, z wyjątkiem wypadków określonych w art. 8 § 3, art. 102 pkt 11 i art. 103 § 1, jeżeli wymagają tego względy bezpieczeństwa zakładu lub porządku publicznego, powiadamiając o tym sędziego penitencjarnego oraz skazanego. Dyrektor zakładu karnego może zezwolić na przekazanie skazanemu ważnej wiadomości zawartej w zatrzymanej korespondencji.

malutka200723 napisał:
a moj mąz wysyła np dzis i za 2 dni mam ja:)

po prostu są mniej ciekawscy hehe :) w Wojkowicach tak jak w większości przypadków czyli ok 2 tyg od wysłania

mam takie pytanie , ponieważ wysłałam w liście 3 karty telefoniczne i koperty ze znaczkami do aresztu śledczego , mój R. mi mówi ,że on tu nie może dzwonić aż do 6 maja do sprawy.
Więc ;
1 dostanie list i karty , ale nie będzie miał jak ich użyć
2 dostanie list bez kart , zostaną skonfiskowane i oddane w późniejszym czasie
3 ----II-------II----- zostaną zniszczone.

Peneloppe karty są "walutą wymieną" - mogą mu się przydać.Zawsze może je sobie na coś wymienić,jak mu czegoś akurat zabraknie.;)

Karty na pewno dostanie, najwyżej jeśli będą złośliwi to zdeponują mu je do czasu przejścia na warunki skazanego, a reszta to tak jak pisze Maxika - jak osadzony nie ma środków na koncie to karty są jego środkiem płatniczym więc jak nie do dzwonienia to mogą posłużyć mu do zakupu jakichś potrzebnych mu rzeczy.

Ostatnia edycja:
A do mnie dziś z cenzury wrócił badziewny papierowy pilniczek... Jeszcze żeby metalowy...
Muszę zadzwonić i zapytać, czy jest szansa na puszczenie w liście kawałka papieru ściernego. Ten Mój ma już takie straszne szpony, że prędzej nimi sobie zrobi krzywdę, niż tym pilniczkiem z tektury...

Akte płyty na bank nie przeją, nośnik informacji. Chyba, że umówi się z jakimś SW aby list się wśliznął ;) Ale to już każdego indywidualna sprawa.... pisać chyba o tym nie mozna, jak coś to zapraszam na PW ;)

obcinaczke tylko w paczce - w talonie - jak już wyżej napsiano. Tylko potwierdzam.

- zapalniczka? raczej też nie...już łatwiej chyba z tym wejść na widzenie xD

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót