Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
szka napisał:
malami uważam, że przesadzasz, to nie jest 5 letnie dziecko, ma swój rozum. Chociaż... dla mnie to trochę dziwne, myślę, że gdyby chciał to by się skontaktował. Mój P. też jest po raz pierwszy w ZK i w momencie osadzenia stawał na głowie, ale odezwał się.

Mój też się odezwał ,ale na dwie minuty tylko ,potem dopiero po tygodniu i okazało się ,że dali go na zamknięty oddział bo nie było miejsca i tam dzwonić można tylko raz w tygodniu.Teraz dzwoni już co dzień ))))

Witam jestem tu nowa i zielona :) Mam pytanie wczoraj zatrzymano mojego faceta, był szukany listem gonczym. Teraz obecnie jest w areszcie sledczym wyslalam mu list i nie wiem czy piszac listy tez musze byc na liscie widzen. Mam nadzieje ze otrzymam od was pomoc. Z góry dziekuje

Nie musisz być. Musisz być na karcie widzeń jesli jesteś dla osadzonego osobą mającą inne nazwisko niż on i chcesz go odwiedzać. Matka, ojciec, brat, siostra, żona nie musi być wpisana na kartę widzeń. No chyba, że żona zachowa swoje nazwisko. Jesli chodzi o listy to możesz śmiało pisać bez potrzeby wpisywania gdziekolwiek.

Dziekuje,za szybka odpowiedz :) Własnie myslalam ze do piasnia listow tez musze byc na liscie.

Ptasior napisał:
Musisz być na karcie widzeń jesli jesteś dla osadzonego osobą mającą inne nazwisko niż on i chcesz go odwiedzać. Matka, ojciec, brat, siostra, żona nie musi być wpisana na kartę widzeń. No chyba, że żona zachowa swoje nazwisko.

Chłopie. Nie dezinformuj. Można mieć inne nazwisko i być osoba najbliższą. Wystarczy to udowodnić i już.

Czyli np Żona z innym nazwiskiem bierze,ze sobą dowód osobisty i akt małżeństwa i na widzenie wejdzie bez najmniejszego problemu.
Z kolei siostra z nazwiskiem po mężu też wejdzie,wystarczy sam dowód osobisty,bo w nim jest zawarta informacja o nazwisku panieńskim.
I następny przykład dziecko osadzonego z nazwiskiem matki-wystarczy dowód osobisty czy legitymacja szkolna w przypadku osób niepełnoletnich+akt urodzenia.

To nie szybciej wpisać np. konkubinę czy kuzyna na kartę widzeń niż udowadniać niewiadomo ile kto jest kim?

Ptasior napisał:
To nie szybciej wpisać np. konkubinę czy kuzyna na kartę widzeń niż udowadniać niewiadomo ile kto jest kim?

NIe rozmawiamy o tym czy szybciej, tylko o tym, czy trzeba. Ty stwierdziłeś, że trzeba.

Ptasior napisał:
Nie musisz być. Musisz być na karcie widzeń jesli jesteś dla osadzonego osobą mającą inne nazwisko niż on i chcesz go odwiedzać.

Witam
Wyslalam wczoraj list do mojego D, mieszkam w NL ale chyba nie ma problemu z tym ze list z innego kraju? Na kopercie z tylu napisalam adresata i zawartosc listu czyli 8 zapisanych kartek papieru oraz 2 rysunki zafoliowane. Dobrze? Dodam ze D siedzi w ZK Opole Lubelskie, smutno by mi bylo jakby nie dostal tego listu:(w poniedzialek wysylam drugi :)
dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

dobrze dobrze::) Listy do zk dochodzą z calego swiata,jesli sa dobrze zaadresowane , oplacone i nie zginą gdzies po drodze...Na pewno otrzyma list.

ingab napisał:
dobrze dobrze::) Listy do zk dochodzą z calego swiata,jesli sa dobrze zaadresowane , oplacone i nie zginą gdzies po drodze...Na pewno otrzyma list.

dzieki :) bede sie modlic zeby bez przeszkod dotarl :)

niushi moglam sie pomylic? :)

spoko:) mam jeszcze jedno pytanko-wiem ze listy w jezyku angielskim bez problemu 'przechodza' ale czy po holendersku lub jesli napisze kilka zdan w tym jezyku to moze to byc matactwo? z gory dziekuje za odpowiedz :)

Pisz w jakim sobie języku życzysz. Nie miej tylko pretensji, jeśli list do odbiorcy zostanie dostarczony po kilku tygodniach. Jeśli administracja jednostki lub organ dysponujący ma obowiązek zapoznania się z treścią listu to zanim ktoś przetłumaczy treść w bardzie egzotycznym języku obcym to minie sporo czasu.

-no dokładnie. Pisz po polsku, wszystko na co masz ochotę, nie takie rzeczy SW czytało:) A po co masz pisac po nederladsku;) holendersku czy szwedzku...

nasza corka mowi pol na pol ze tak powiem dlatego nie chcialabym zeby zapomnial pewnych podstawowych zwrotow i chcialabym mu w listach pisac cos w formie slownika Jej wyrazen heh nasza cora ma 3 lata wiec jeszcze babla po swojemu:) ale jak widze to lepiej tak nie pisac wiec sie zastosuje do rad Waszych :)dzieki

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót