Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja czekalam na list od mojego ok. 40 dni ;| teraz wysle priorytetem, moze bedzie szybciej.
Po za tym mam pytanie. Jak wysle gazety razem z listem, jest jakas szansa ze dotra ?

agnes198918 napisał:
keira widocznie szybciutko się u Ciebie z tym uwijają, albo nie czytają w ogóle tylko pieczątkę przybiją i heja albo czytają i szybko wysyłają, rożnie to jest. Hmmm nooo z rysunkami to się zdarzało no i z wierszami :cool:
No pewnie tak, on jest w ZK w Nowym Sączu. Wiersza w liście sięjeszcze nie doczekałam :confused: (:

Iza852 napisał:
jestem ciekawa czy długo będę czekać. a są jakieś ograniczenia w listach ? bo wiecie... ta cenzura, nie wiem c jest brane pod uwagę .
Pozdrawiam.
Myślę, że tak naprawdę możesz pisać wszystko co chcesz byleby nie było podejrzane(jeśli mogłoby to jakkolwiek wpłynąć na jego pobyt tam) Jak wysłałam raz zagmatwany list(pisałam go po kilku drinkach) to czekałam o wiele dłużej. Nie wiem czy to był przypadek, czy po prostu chcieli się czegoś doszukać.(:

Mysle ze to byl przypadek:) Jak chcieliby sie czegos doszukac to w ogole by nie odeslali...

Czasami zdarzaja sie mile niespodzianki co do cenzury:)

Moja znajoma otrzymała kiedyś pismo z prokuratury, ze kopia jej listu do męża została dołączona do akt sprawy. Czasami mają tam paranoję. Generalnie można pisać o wszystkim, tylko nie o sprawie, bez brzydkich słów rzecz jasna:).

Do mnie listy szły różnie, dwa się zawieruszyły, zostały ponownie wysłane i otrzymałam je po 2 miesiącach od momentu wysłania przez prokuraturę. Czasami poczta niestety szwankuje.

Poza wyjątkami cenzura trwała krótko.

Ja zawsze wysyłam priorytetem i teraz bezpośrednio do sądu (wcześniej do prokuratury), tyle, że no nie wiem jakie tam tempo mają bo to pierwszy mój list odkąd papiery w sądzie są. Jak było jeszcze wszystko w prokuraturze i wysyłałam bezpośrednio na prokuraturę (raz zaniosłam osobiście jak po zgodę na widzenie jechałam) to szły 3-4 dni :) Ale mówię, to zależy czy im się chce szybko przeczytać i dostarczyć czy nie :mad: W listach oczywiście nie możesz pisać nic na temat sprawy no i lepiej się trochę pilnować bo nic nie wiadomo co im do głów strzeli :rolleyes: Co do gazet to pocztą raczej nie ma co wysyłać. U mnie jest tak, że przy widzeniu przywozimy podpisane gazety i dajemy strażnikowi i oni mu na drugi dzień przynoszą do celi. Bo w kantynie to nawet nie wiem czy są ale oczywiście u Was może być inaczej :)

Ja swoj pierwszy list wyslalam 1 wrzesnia a dostalam odpowiedz 16pazdziernika:( odpisalam po kilku dniach i zoabzcymy kiedy bede miaal odpowiedz choc. a czemu tak dlugo szedl? bo pierwszy prokurator stwierdzil ze to GRYPS i dopiero po zmianie prokuratora Ł otrzymal list i szybko odpisal ale szedl ok tygodnia do mnie.

MAM pytanie odbiegające od temu, czy recydywista nie ma szans na wokandę albo przedwczesne zwolnienie???
Dziękuje za odpowiedz z góry.

Pisząc list do męża do Zk to mam napisać najpierw imię i nazwisko a potem adres Zakladu Karnego? A jak z nadawca? tez trzeba sie podpisac?

Samarytanko, jeżeli Twój mąż jest już skazany /po wyroku/ to adres piszesz następująco: imię nazwisko i imię ojca Twojego męża, czyli np. Jan Nowak s. Jerzego i adres zk

Ale mój mąż nie jest w AŚ tylko w ZK, czy to majieś znaczenie odnośnie otwierania tych listów??

mój R. jest w ZK i moje listy do niego przechodzą cenzurę. Myślę, że to nie ma różnicy czy AŚ czy ZK...

keira jest roznica. jesli jest w as to listy sa cenzuowane albo przez sad, albo przez prokurature. jesli jest w zk to te listy nie sa cenzurowane, tzn. nie ma obowiazku cenzury, ale wychowawca czy dyrektor, z wlasnych wzgledow moze cenzurowac list jesli np. maja podejrzenia co do skazanaego lub cos w tym stylu.

aniolek87 napisał:
keira jest roznica. jesli jest w as to listy sa cenzuowane albo przez sad, albo przez prokurature. jesli jest w zk to te listy nie sa cenzurowane, tzn. nie ma obowiazku cenzury.
z tego co wiem to moje listy są cenzurowane, a listy te są do ZK.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót