Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jesli chodzi o jego checi odpisania to mysle, ze napewno odpisałby jesli dostał wogole ten list, znaczki były wporzadku, adres zakładu i dane kolegi tez. Boje sie ze moze cos co napisałam zaszkodziło ;/ a w liscie nie podałam nadawcy wiec mi nie odesla ;/ (nastepnym razem tak zrobie na pewno). A jezeli on jest w zakładzie to moge wysłac taki list z potwierdzeniem odbioru ? :)

Możesz wysłać, odbiór w razie co podpisze osoba do tego upoważniona. Ale półtora tygodnia to naprawdę niewiele więc może jeszcze zaczekaj.

Listy, które ślę do mojego K. są cenzurowane przez prokuraturę. Przez długi weekend się rozpisałam i napisałam list na 16 kartek. Myślicie, że przez to moze iśc dłużej niż zwykle? No wiecie zanim prokurator go przeczyta...

no własnie mam zamiar poczekac do nastepnego piątku i wysłac kolejny list, bo nic innego nie moge zrobic. A własnie ostatnio jak napisałam do kolegi to list wysyłałam w poniedziałek piorytetem i myslałam, ze na odpowiedz moge dopiero liczyc minimalnie za jakis tydzien ale sie zdziwiłam bo list z odpowiedzią dostałam juz w czwartek, przyznam ze byłam w wielkim szoku, ze tak szybko odpisał. I dlatego tez obawiam sie, ze cos sie stało z tym listem skoro wtedy tak szybko odpisał, a teraz musze tyle czekac. Do piatku poczekam maksymalnie :)

Jeżeli idę zaneść list do prokuratury muszę naklejać znaczek?

^Asia^ napisał:
Jeżeli idę zaneść list do prokuratury muszę naklejać znaczek?
Tak, najwyżej jeśli prześlą listy do AŚ w kopercie zbiorczej bądź dostarczą je tam w innym sposób to osadzony odklei sobie ten znaczek i będzie miał go dla siebie:)

wysyłanie listów po angielsku

Witam. Mam pytanie. Mój chłopak został osadzony w areszcie śledczym. Nie jest obywatelem polskim, przebywa w więzieniu w Polsce. Czy mogę wysyłać mu listy w języku angielskim? Wiem, że takie listy są cenzurowane i odsyłane do prokuratury. Mój chlopak nie umie mówic po polsku. Czy takie listy w języku angielskim będą mu dostarczane i jak długo to może potrwać? Z góry dziękuje za odpowiedź.

RE: wysyłanie listów po angielsku

sophie233 napisał:
Czy mogę wysyłać mu listy w języku angielskim?
Możesz.
Wiem, że takie listy są cenzurowane i odsyłane do prokuratury.
Jeśli Twój chłopak jest tymczasowo aresztowany, to kolejność jest inna. Cała korespondencja do osadzonego jest najpierw cenzurowana przez Prokuratora, a dopiero potem przesyłana do aresztu.
Czy takie listy w języku angielskim będą mu dostarczane i jak długo to może potrwać?
Jeśli w listach nie będzie zabronionych treści, to korespondencja zostanie dostarczona podejrzanemu, po jej ocenzurowaniu. A ile to może potrwać - jeśli będzie potrzeba powołania biegłego, który list przetłumaczy - to nawet kilka tygodni.

Napisałam dziś list do mojego M. Dostał na 3 msc areszt tymczasowy. Napisałam tam, ze w poniedziałek jestem umówiona z adwokatem, czy taka informacja może znajdowac się w liscie do niego ? Nie chce narobic mu problemów i zależy mi na tym , że ten list dostał.

W liście nie możesz pisać rzeczy, związanych ze sprawa bo Twoj moze tego listu nie dostac.

Czyli informacja o tym , ze zrobię wszystko , zeby wyszedł i spotykam sie z adwokatem jest nie do przejscia? :(

devilgirl19 napisał:
Czyli informacja o tym , ze zrobię wszystko , zeby wyszedł i spotykam sie z adwokatem jest nie do przejscia? :(

to akurat możesz mu napisać ale nie możesz mu np. ze ten jeden z 11 co wyszli cię nachodzi albo chce ci płacić za milczenie twojego chłopaka
takich rzeczy o które by się prokuratura nie przyczepiła

tzn to że spotykasz się z mecenasem spoko ale ogólnie niepisz o wyroku a jeżeli siedzi w AŚ to ogólnie o sprawie jedynie to po prosu co robisz na co dzień jak tam dziecko itp a o sprawie możńa rozmawiać na widzeniach

Uff.... Czyli mogę go wysyłac. Mam nadzieje , ze Pani prokurator nie zgubi go na swoim biurku i mój M dostanie go niebawem.

devilgirl19 napisał:
Uff.... Czyli mogę go wysyłac. Mam nadzieje , ze Pani prokurator nie zgubi go na swoim biurku i mój M dostanie go niebawem.
Niebawem tzn za jekieś 14 dni jak nie lepiej koniecznie wyślij list priorytetem to zawsze jest szybszy sposób

Wiedz też jedna rzecz,że listy mogą iść troche czasu u Nas np. szły 2tyg. czasem nawet ponad w jedna stronę

dokładnie pisz o bólu smutku radości śmiechu i płaczu tęsknocie i miłości i to co robisz na co dzień jak co minął dzień itd.

Myślałam , żeby wysłac to kurierem, z tego co jest na stronie służby wieziennej, przy jednostce Opole Lubelskie, wynika ,że korespondencja i paczki mogą byc dostarczone kurierem. Zawsze chociaż do ZK dojdzie szybko. Tylko pewnie droga ZK-Prokurator-ZK to będzie murowany tydzień

devilgirl19 napisał:
Myślałam , żeby wysłac to kurierem, z tego co jest na stronie służby wieziennej, przy jednostce Opole Lubelskie, wynika ,że korespondencja i paczki mogą byc dostarczone kurierem. Zawsze chociaż do ZK dojdzie szybko. Tylko pewnie droga ZK-Prokurator-ZK to będzie murowany tydzień

Nie przepłacaj za kuriera zwykły priorytet załatwi sprawę w zk bedzie już na drugi dzień tam go cofną do prokuratury na cenzurę i jak prokurator go puści to trochę potrwa to wróci do AŚ i twój X go dostanie

Ja sie włąśnie zdziwiłam bo ogólnie nie powinno sie nic pisac o sprawie a M. napisal mi w liscie ze zlozyl wniosek o "samoukaranie" ... to mnie zaskoczyło.. a sluchajcie probowalam sie dowiedziec w Biurze podwaczym, poniewaz mam mozliwosc zanoszenia listow bezposrednio do prokuratury, probowalam sie dowiedziec ale zbyto mnie.. czy listy dlugo podlegaja cenzurze? powiem szczerze ze troche prokurator bedzie mial do czytania ale nie tak duzo stron jak tu czytalam:) (5 A4) no ale priorytetet nakleilam.. Zastanawiam sie czy przeszedl pierwszy list poniewaz dodalam do niego xero zdjecia z USG malenstwa.. no mysle ze do tego sie nie przyczepi.. No a w tym liscie wyslalam mu kilka kartek do pisania i akrtek swiatecznych bo nie wiem ile bedzie list szedl.. wiec mysle ze nie zatrzyma go prokurator..
A i zapomnialam o pytaniu.. tak jak pisalam czy dlugo cenzurze podlega czy moze jest jakis czas okreslony i jak priorytetem to ile moze isc z prokuratury?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót