*** - niemiecka firma problem

• Autor wątku Autor wątku kpiwo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Również jestem zła na siebie, że pokusiłam się o konto Premium :mad:
Wczoraj wysłałam rezygnację, zobaczymy po ilu dniach odpowiedzą... oby szybko. Czytając forum trochę się uspokoiłam, mam nadzieję, że wszystko odbędzie się bez większych problemów.

pewnie tak długo odpisują bo coraz wiecej ludzi rezygnuje i zasypuje ich mailami hehe. wystarczy że ulatwili by sposób rezygnacji i nie przedluzali automatycznie umowy to mieli by niezłe branie a tak każdy rezygnuje

hej, wpadlem na ten sam genialny pomysl, poniewaz za pozno sie zorientowalem to pobrali mi oplate za kolejny miesiac (wybralem abonament miesieczny) i teraz wysylam im maile z tym wypelnionym formularzem i nic... kolejny miesiac mija mi 6 wrzesnia wiec jeszcze mam troche czasu bo 14 dni do konca okresu bedzie 23 sierpnia ale chyba powinienem od nich dostac jakies potwierdzenie na maila?

Opanujcie się...
Jak można pobierać od kogoś AUTOMATYCZNIE opłaty bez uprzedniej, własnoręcznie PODPISANEJ zgody?
To sprzeczne z prawem i to już nie tylko konsumenckim.
W związku z tym, że mam firmę i sam zajmuję się tworzeniem portali wszelakich zarejestrowałem się u nich, wykupiłem konto Premium, przetestowałem interesujące mnie funkcje (swoją drogą dość badziewny portal...) i postanowiłem się wyrejestrować.
Nie zgadzam się z warunkami niemieckiej spółki i nie zamierzam wysyłać do nich formularza z jakimikolwiek danymi osobowymi (swoją drogą - co z Ustawą o Ochronie Danych Osobowych?).
Wysłałem takie oto pismo:

Informuję, że z dniem 11.08.2010 rezygnuję z usług portalu eDarling.pl i proszę o nieprzedłużanie automatycznie konta Premium.
Z poważaniem:
Login: ......@poczta.onet.pl
Hasło: ......

Nie otrzymałem odpowiedzi więc wysłałem drugie pismo z takim oto dopiskiem:

W ZWIĄZKU Z TYM, ŻE JEST TO MOJA DRUGA PROŚBA O WYREJESTROWANIE WYSŁANA NA ADRES POMOC@EDARLING.PL INFORMUJE, ŻE W PRZYPADKU BRAKU ODPOWIEDZI I SKUTECZNEJ LIKWIDACJI KONTA, O BEZPRAWNYCH ORAZ DZIAŁAJĄCYCH NA SZKODĘ KONSUMENTÓW DZIAŁANIACH PAŃSTWA FIRMY ZOSTANĄ POINFORMOWANI: URZĄD OCHRONY KONKURENCJI I KONSUMENTÓW, FEDERACJA KONSUMENTÓW ORAZ URZĄD KONTROLI ELEKTRONICZNEJ. W PRZYPADKU DALSZEGO UCHYLANIA SIĘ OD LIKWIDACJI KONTA, A W SZCZEGÓLNOŚCI W PRZYPADKU BEZPRAWNEGO NALICZANIA/POBIERANIA JAKICHKOLWIEK DALSZYCH OPŁAT BEZ MOJEJ UPRZEDNIEJ, WŁASNORĘCZNIE PODPISANEJ ZGODY, SPRAWA ZOSTANIE SKIEROWANA DO PROKURATURY.
I dalej czekam.
Pozdrawiam,
gem69

p.s. A jak coś sobie naliczą to najadę na Niemcy i ich tam znajdę ;)

To, co napisałeś jako pierwsze, już powinno wystarczyć. Czekałam 6 dni na odpowiedź, którą zresztą pewnie i tak wygenerował automat, ale przyszła. A potem konto można skasować bez problemu, mimo iż opcja Premium nadal trwa :)

ja w niedziele pisalem pierwszego maila potem jeszcze z 2 i do dzis zadnej odpowiedzi, moze ktos zrobi print screena takiej informacji bo jakos kazdemu likwiduja konto a dowodow na to nie ma ,gem69 dzieki za fachowe napisanie moze tez tak wysle to cos da

sms napisał:
bo jakos kazdemu likwiduja konto a dowodow na to nie ma ,

Właśnie, nie da się sprawdzić, czy dany użytkownik rzeczywiście zniknął z bazy danych, prawda?

No ja tez sie dalam wkopac. wyslalam dzis maila, ale wysle rownież poczta wypowiedzenie na wszelki wypadek, skoro mowicie ze usuniecie konta nie musi byc tozsame z wypowiedzeniem im umowy. Dajcie znac, czy przestali wam pobierac pieniadze z konta. ja nie moge znalesc zadnego postanowienia regulaminu zgodnie z ktorym mieliby do tego prawo. Moze to wynika z tych niemieckich przepisow na ktore sie powoluja.

a i mam jeszcze pytanie, czy jak kupilam konto na 3 miesiące a wypowiedzialam po jednym dniu to ono się rozwiąże po tych 14 dniach, czy dopiero po 3 miesiącach. wolalabym od razu sie ich pozbyć, pomimo straconych pieniędzy. Prosze odpiszcie jak to z wami było? Bo nie wiem czy sie bede stresowała przez kolejne miesiące.
pozdrawiam cala zestresowana :(

U mnie wyglądało to tak, że wreszcie dostałam maila z info, że Premium wygaśnie z dniem XXX, zgodnie z tym, jak było opłacone. A przed upływem tego terminu zlikwidowałam konto w ogóle (i dostałam maila o treści mniej więcej "jak nam przykro, konto zostało usunięte"). Po weekendzie będę wiedziała, czy kasy nie ściągnęli.

mam konto internetowe i zanim zrobie przelew to jak oni moga mi sciagnac cos z konta bez mojej wiedzy, zeby zrobic przlew dostaje jednorazowe haslo ktorym potwierdzam dany przelew 6 sierpnia konto zalozylem i ciagle brak odpowiedzi moze to w pdfie wyslac? bo juz sam nie wiem

Milagro to daj znać czy ci przypadkiem nieściagaja nadal kasy z konta. Mnie sie wydaje, ze wysylajac im kase jeden raz dalismy im polecenie przelewu, ktore oni dali naszemu bankowi, nawet jesli jest to bank internetowy i teraz moga ta kase sciagac. No nic zobaczymy jak to bedzie. w kazdym razie dak wam info jesli mi cos odpisza. napisalm do nich dopiero kilka godzin temu, daje im kilka dni na odpowiedz, jak nie przyjdzie to bede ich ponaglac. ja wyslalm tez list za potwierdzeniem odbioru ciekawe czy przyjdzie. Co ciekawe w regulaminie jest inny adres nadawczy niz w tym formularzu wypowiedzenia. Mma nadzieje ze nie sciagaja kasy po rozwiazaniuz nimi umowy, bo inaczek UOKIK bedzie tu niezbedny.
Ale wyglada na to ze wszytsko jest ok. Bo do czasu wypowiedzenia nie mozna zlikwidowac konta, a skoro macie juz taka mozliwosc to pewnie uwolniliscie sie od nich wreszcie, czego wam i sobie zycze, bo nie spalam pol nocy o to...

Niestety ja także należę do tych "szczęśliwców" z kontem premium.I mam pytanie czy tego pdf-a wysyłaliście bez podpisu czy skan z podpisem?Póki co puściłem email-a z wiadomością o treści zbliżonej do tej, którą napisał gem69.Posłałem ją wczoraj i z tego co czytam to chyba powinienem uzbroić się w cierpliwość. :(

Ja wyslalm z podpisem, zeskanowany druk o wypowiedzeniu za potwierdzeniem odbioru.

Witam. Też dałem się nabrać na Premium. Zapłaciłem miesięczny abonament przekazem pocztowym. Chciałem przedłużyć to o miesiąc i wyrejestrować się, żeby mieć te nieszczęsne 2 tygodnie wypowiedzenia. Okazało się, że nie mam możliwości dokonania wpłaty, bo w Premium nie ma dojścia do opłat, czyli nie mogę wpłacić. Wysłałem pytania: brak odpowiedzi. Wysłałem e-mail z wypowiedzeniem, ale te nieszczęsne 14 dni. Rozmawiałem z Dotpay. Oni nic nie wiedzą. Coś tu bardzo nie gra, bo wygląda, że nie mogę zapłacić nawet, gdyby chciał, a w regulaminie straszą odsetkami. Sądzę, że czas nagłośnić tą sprawę, bo reklamy działają i wielu ludzi wpadnie w pułpkę.

Ja mam konkretne pytanie wobec mojego przypadku, ponieważ już nie wiem co robić...
Jestem użytkownikiem Premium od 29.07.2010, dnia 05.08.2010 wysłałam im e-maila z prośbą o odstąpienie z członkostwa Premium (nie podałam hasła), dostałam auto-wiadomość, że doszła, ale do dziś nie otrzymałam żadnej odpowiedzi.
Dodam, że mam członkostwo na 6 m-cy :(

Jak mam skutecznie wypowiedzieć Premium? kiedy wysłać, co wysłać...?
błagam o pomoc...:sad:

Mam podobną sytuację. 14.08 kończyło mi premium. Pomyślałem, że wykupię najwyżej kolejny miesiąc. Czytając to forum za w czasu wysłałem wypowiedzenie , żeby potem nie mieć kłopotu. I teraz ci śmieszni ludzie powinni mi ściągną pieniądze z konta (he?), ale nic takiego się nie stało, a na stronie nie ma nigdzie możliwości zapłacenia za kolejny okres :D O co tu w ogóle chodzi? Jakoś 12.08 napisałem email z prośbą o wytłumaczenie mi jak mam zapłacić za kolejny okres...i do dziś cisza. Podejrzewam, że większość z tych buraków ma urlopy a jeden biedak siedzi i odpisuje na setki jak nie tysiące emaili :)

ja wyslalem pierwszego maila 9.08 i nic, potem jeszcze ze 3 dajac DW info@edarling.pl i nadal nic, postanowilem dzis zalatwic to poczta, kosztowalo mnie to 8.30 cale ale mysle ze teraz juz nie ma odwrotu, oni mi od 8 dni nie odpisuja a czas leci 24 za tydzien bedzie juz za pozno i znow miesiac mi sciagna, tez mi sie wydaje ze skoro zrobila sie taka afera z tego wszystkiego to oni nie sa w stanie opanowac tych maili i listow i platnosci bo z tego co tu czytam to sporo osob czeka na potwierdzenia juz kilka dni. mam nadzieje ze list juz zalatwi sprawe, mam tylko nauczke za nieczytanie regulaminow... stary a glupi:P

No właśnie dziwi mnie to, że jeszcze nie wzięli nic z mojego konta (przygotowałem się na to, że wezmą). Chyba na prawdę się już pogubili ;) Czekam jeszcze tydzień, jak nie załatwię to idę na pocztę...

a jeśli ja jestem od 29.07. na pół roku, czyli kończy się 29.01.2011 czy to znaczy, że wypowiedzenie powinnam wysłać między 15 -29.01.2011 ??

czy jak wyslę teraz to też będzie skuteczne??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót