Opanujcie się...
Jak można pobierać od kogoś AUTOMATYCZNIE opłaty bez uprzedniej, własnoręcznie PODPISANEJ zgody?
To sprzeczne z prawem i to już nie tylko konsumenckim.
W związku z tym, że mam firmę i sam zajmuję się tworzeniem portali wszelakich zarejestrowałem się u nich, wykupiłem konto Premium, przetestowałem interesujące mnie funkcje (swoją drogą dość badziewny portal...) i postanowiłem się wyrejestrować.
Nie zgadzam się z warunkami niemieckiej spółki i nie zamierzam wysyłać do nich formularza z jakimikolwiek danymi osobowymi (swoją drogą - co z Ustawą o Ochronie Danych Osobowych?).
Wysłałem takie oto pismo:
Informuję, że z dniem 11.08.2010 rezygnuję z usług portalu eDarling.pl i proszę o nieprzedłużanie automatycznie konta Premium.
Z poważaniem:
Login: ......@poczta.onet.pl
Hasło: ......
Nie otrzymałem odpowiedzi więc wysłałem drugie pismo z takim oto dopiskiem:
W ZWIĄZKU Z TYM, ŻE JEST TO MOJA DRUGA PROŚBA O WYREJESTROWANIE WYSŁANA NA ADRES
POMOC@EDARLING.PL INFORMUJE, ŻE W PRZYPADKU BRAKU ODPOWIEDZI I SKUTECZNEJ LIKWIDACJI KONTA, O
BEZPRAWNYCH ORAZ DZIAŁAJĄCYCH NA SZKODĘ KONSUMENTÓW DZIAŁANIACH PAŃSTWA FIRMY ZOSTANĄ POINFORMOWANI:
URZĄD OCHRONY KONKURENCJI I KONSUMENTÓW, FEDERACJA KONSUMENTÓW ORAZ URZĄD KONTROLI ELEKTRONICZNEJ. W PRZYPADKU DALSZEGO UCHYLANIA SIĘ OD LIKWIDACJI KONTA, A W SZCZEGÓLNOŚCI W PRZYPADKU BEZPRAWNEGO NALICZANIA/POBIERANIA JAKICHKOLWIEK DALSZYCH OPŁAT BEZ MOJEJ UPRZEDNIEJ,
WŁASNORĘCZNIE PODPISANEJ ZGODY, SPRAWA ZOSTANIE SKIEROWANA DO
PROKURATURY.
I dalej czekam.
Pozdrawiam,
gem69
p.s. A jak coś sobie naliczą to najadę na Niemcy i ich tam znajdę