Nieważny Staatsangehörigkeitsausweis a potwierdzenie obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku ptrz666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam Andreas a ta kartka co jest napisane na niej Vermerk ktora to strona wniosku 4 ?

Witam.
Pierwsza strona to jak by okładka teczki A-4 na górze jest nr.akt po niżej znajduje się nazwisko imię data urodzenia oraz miejsce urodzenia wnioskodawcy , po niżej jest powtórzony nr.akt oraz nr.rejonizacji.
Druga str. to Antrag .
Trzecia str. zdjęcia .
Czwarta str. to dalsza część wniosku zaczyna się od słowa; Aufsenstelle des SD.
Piąta str. ; Fragebogen .
Szósta str.; Vermerk.
Siódma str. to ; Empfangsbescheinigung.
Pozdrawiam

Dzieki a mam jeszcze pytanko czy po nr ausweis idzie poznac kto jaki mial kolor ausweis bo zauwazylem ze zielone mialy po 6 cyfr a niebieskie po 4 albo 5cyfr ?

Witam.
Na to pytanie nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Dzieki mam jeszcze pytanko czy na podstawie volkslisty pradziadka otrzymal ktos obywatelstwo ?

Witam.
Adi dla jednych wnioskodawca z DVL jest ojcem i jeżeli był już na świecie to jest dopisany do DVL dla pokoleń nastepnych jest dziadkiem (tak jest w moim przypadku) dla następnych jest pradziadkiem (np.mój syn dwudziestodziewìęcio letni dorosły człowiek który ma dwóch synów). Załóżmy gdyby dziś mój syn ubiegał się o potwierdzenie obywatelstwa to musiałby cofnąć się do pradziadka.
Pozdrawiam

Pytam o to bo moj pra dziadek zostal wpisany na DVL natomiast moj dziadek nie czy to jest w stanie zaszkodzic ?

Witam.
Czy dziadek był już pełnoletni ? (powyżej 21-go roku życia )
Jeżeli tak to miał prawo wystąpić z wnioskiem o wpis na DVL. , jeżeli był przed tym wiekiem powinien być dopisany do rodziców.
Natomiast jeżeli urodził się po wojnie to na DVL go nie ma.
Pozdrawiam

Tak dziadek byl juz pelnoletni i nie ma go na DVL czy przez to moze byc problem ?

Witam.
Szukałeś w AP. , może sam wystąpił z wnioskiem. Trudno mi odnieść się do tego jak potraktuje to BVA jeżeli był synem ślubnym o tym samym nazwisku naprawdę nie wiem . To był okres wojny koleje ludzi były różne często dziś nam nie do rozszyfrowania. Jedno jest pewne jak nie złożysz wszystkich posiadanych dokumentów to się nie dowiesz. Może P.POGODNIAK coś wie na ten temat , którego warto posłuchać.
Linia pochodzeniowa jest zachowana ale moja wiedza nie jest tak głęboka.
Pozdrawiam

Witam.
Odrzucono , ale odnośnie czego to się tyczy DVL ?
Pozdrawiam.

Witam.
Jeżeli BVA będzie w posiadaniu takiego dokumentu to różnie może się odnieść do tego , ale nie sugeruj się moimi wpisami gdyż nie jestem w tej dziedzinie specjalistą.
Pozdrawiam.

Mam pytanko bo moj tata mial kiedys niemiecki ausweis ale ten ausweis zostal w niemczech jak sie dowiedziec numer dowodu osobistego dowod lezy tam o 1992r

A do czego ci potrzebny numer takiego dowodu osobistego? Wystarczy przeciez podac miejscowosc i rok, w ktorej zostal wystawiony

Aaa ok czyli jak moj tata mial wystawiony to podac rok i miejscowosc i to wystarczy

Tylko tata mial wystawiony Registerschein i na podstawie tego dostal ausweis nie dostal potwierdzenia Vetribeneausweis ani Staatsangehörigkeits wiec czy mam prawo powolac sie na ten ausweis ?

Powrót