Nieważny Staatsangehörigkeitsausweis a potwierdzenie obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku ptrz666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I mam pytanko zwiazane z wojskiem niemieckim pra dziadek na volkslist byl wpisany jako inwalida wojenny czyli raczej bral udzial w 1 wojnie swiatowej to musial bym napisac list do WAStu ?

Peter 1967 mam pytanie wysylales im orginal ktory ty dostales z AP czy od tego orygi alu zrobiles kopie uwierxytelniona i im wyslales ?

REgistrierschein NIE jest potwierdzeniem obywatelstwa, a w tamtych czasach dowod osobisty wydany na podstawie Registrierscheinu NIE byl rowniez dowodem posiadania obywatelstwa niemieckiego

I mam pytanko zwiazane z wojskiem niemieckim pra dziadek na volkslist byl wpisany jako inwalida wojenny czyli raczej bral udzial w 1 wojnie swiatowej to musial bym napisac list do WAStu ?

Mój dziadek też był żołnierzem podczas I wojny. Był ranny 12.05 1918. Jest na Pruskiej Liście rannych nr 1136. Pisałem do Wast, odpowiedzieli, iż dysponują tylko dokumentami z czasów 2 wojny.
Adi Zawisza co to jest za wpis na dvl jako inwalida wojenny?? Możesz sprecyzować?

A co ty sie tak podniecasz tym WAStem? Sluzba wojskowa w Wehrmachcie sama w sobie nie jest zawsze dowodem posiadania obywatelstwa, o czym wyraznie pisze BVA na stronach internetowych. Dowodem posiadania obywatelstwa osob nie zamieszkalych na ternie Rzeszy w granicach z 1937 jest Volkslista. A co bylo na I wojnie nie gra zadnej roli

"Pisze Kriegs Invalide Krank"

Adi Zawisza, gdzie masz taki wpis? W dvl ausweis? W Antarag in dvl pradziadka złożony w Landrat? Inne???

Witam dlaczegoo BVA docieka co robil dziadek w latach 1918 do 1950 skoro jego tata posiadal DVL

Witamm dzisiaj sie dowiedzialem ze AP nie posiada dokumentu o rehabilitacji Mojego dziadka i pradziadka czy w tej sprawie mam ja wygrana prosze o odpowiedz

Witam.
Możesz jeszcze spróbować złożyć pismo do sądu z zapytaniem o rehabilitację dziadka oczywiście w mieście w którym mieszkał w latach po wojnie. Sądy takie dokumenty posiadają gdyż ja taki posiadam.
Pozdrawiam

Witam Andreas AP napisalo mi ze w sadach bylo juz sprawdzane i nic niemaja na ten temat mam mozliwosc sprawdzic jeszcze w deklaracjach wiernosci narodowi polskiemu. Dzisiaj otrzymalem karte meldunkowa dziadka czy przynaleznosc panstwowa ma tam znaczenie ?

Ma znaczenie, bo jesli dziadek wystapil o nadanie obywatelstwo polskiego po wojnie nie mieszkajac na terenie Rzeszy Niemieckiej w granicach z roku 1937, to z mocy ustawy utracil tym samym obywatelstwo niemieckie

Pogodniak ale to jest karta meldunkowa z lat przed wojennych a po wojnie dziadka tata podpisal dvl i zadnych dokumentow AP nie znalazlo o rehabilitacji

Witam.
Wydaje mi się to trochę dziwne ponieważ AP to inny urząd jak sąd do którego moim zdaniem zwracam się osobiście po przez złożenie wniosku. Jeżeli nie masz tego na piśmie że oni sprawdzili w sądzie, to złóż wniosek z prośbą to nic nie kosztuje.
Pozdrawiam

Adi Zawisza napisał:
Pogodniak ale to jest karta meldunkowa z lat przed wojennych a po wojnie dziadka tata podpisal dvl i zadnych dokumentow AP nie znalazlo o rehabilitacji

Volksliste mozna bylo podpisac tylko PODCZAS wojny, a nie PO wojnie

Witam Andreas mam pismo od AP na ktorym pisze ze bylo sprawdzane przez Sad Grodzki Starostwa Powiatowego w Bydgoszczy Sadu Okregowego w Bydgoszczy

Tak Pogodniak masz racje przepraszam za pomylke

Powrót