Nieważny Staatsangehörigkeitsausweis a potwierdzenie obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku ptrz666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Federalny Urzad Administracji podlega pod Ministerstwo Spraw Wewnetrznych a konsulaty pod Ministerstwo Spraw Zagranicznych, a wiec BVA nie jest "wazniejszy" ani nie stoi "wyzej w hierarchii", tylko calkiem gdzie indziej w hierarchii

Dziękuję za odpowiedź. Nie chcę zbytnio się przypochlebiać, ale Pana wiedza nt. przepisów prawa niemieckiego pomogła wielu ludziom, w tym mnie. Pozdrawiam :)

Przepraszam z góry za pisanie posta pod postem. Chciałbym tylko Was zapytać, czy w ponownym procesie Festellung der deutschen Staatsangehörigkeit może pomóc mi "Personen-Ausweis" mojego dziadka, wydany 13-go lipca 1945 roku. Dziadek mieszkał wtedy w Recklinghausen, pracował jako kierowca. W dowodzie w tym wpisane jest jasno Staatsangehörigkeit: deutsch. Chciałbym zaznaczyć że powoływaliśmy się na Volkslistę nr 2 i rehabilitację, owy dokument miałby jedynie pomóc mi w ponownym uzyskaniu zaświadczenia o posiadaniu obywatelstwa; to nie on jest najważniejszy.

Witam mam pytanie dostawalem maile z jednostka S II4 a teraz dostaje z S II7 czy to ma jakies znaczenie dla sprawy ?

Witam mam Pytanie do Pana Pogodniaka czytalem ze oznaczenie S II7 znaczy okreslenie obywatelstwa niemieckiego czy to znaczy ze cos sie zmienilo w sprawie ?

lopezet napisał:
Przepraszam z góry za pisanie posta pod postem. Chciałbym tylko Was zapytać, czy w ponownym procesie Festellung der deutschen Staatsangehörigkeit może pomóc mi "Personen-Ausweis" mojego dziadka, wydany 13-go lipca 1945 roku. Dziadek mieszkał wtedy w Recklinghausen, pracował jako kierowca. W dowodzie w tym wpisane jest jasno Staatsangehörigkeit: deutsch. Chciałbym zaznaczyć że powoływaliśmy się na Volkslistę nr 2 i rehabilitację, owy dokument miałby jedynie pomóc mi w ponownym uzyskaniu zaświadczenia o posiadaniu obywatelstwa; to nie on jest najważniejszy.

Bedzie mialo znaczenie, ale mozesz miec taka sytuacje jak ja, ze dostaniesz pytania, co robil dziadek po 45 roku i to bedzie decydujące.

Wtedy zostanie ci szukanie po archiwach, czy byl aresztowany, skazany, czy zostal wywlaszczony etc.

Ja np. po roku czekania dostalem informacje z AP z innego miasta, ze moj dziadek byl aresztowany w 47 roku na 2 miesiace i teraz nie wiem czy dobrze jest to wyslac, czy napisac ze nic nie znalazlem.
Bo to chyba skresla moje szanse, bo jesli wyszedl w 47, to musial podpisac jakas deklaracje.

Rozumiemm no czas pokaze wtedy co bedzie ja wyslalem im karte meldunkowa z lat 30 do 50 roku

A tak na marginesie co ich interesuje po 45 roku jak jest wyraznie napisane jezeli mieszkal ktos na terenie niemiec od 1913 do 45 z granic 1937 roku to posiadal obywstelstwo niemieckie

Interesuje ich, bo wg wowczas (i czesciowo do dzis) obowiazujacego prawa o obywatelstwie, nawet 100%-owi Reichsdeutsche, ktory na wlasny wniosek nabywali obywatelstwo obce (np. polskie), z mocy ustawy tracili obywatelstwo niemieckie

Czyli lepiej odpowiedziec, że nie udało się odnaleźć zapisów. Tylko, że trzeba pewnie im wysłać, informacje z IPN, nie odnaleziono dokumentow miedzy 45-51.

Bo rozumiem, ze data do 51 roku jest tutaj istotna, bo potem otrzymywali obywatelstwo polskie z mocy ustawy.

W formularzach o stwierdzenie obywatelstwa nie wolno zatajac prawdy/faktow, bo to by oznaczalo "wyludzenie" obywatelstwa, ktore mozna cofnac, gdy okaze sie, ze wnioskodawca swiadomie wprowadzal urzad w blad.

W formularzu i tak jest pytanie w stylu: "czy i na jakich zasadach nabyl obce obywatelstwo", i na to pytanie trzeba odbpowiedziec

Oczywiście, że jest to oszustwo, zatajenie prawdy.

Ale BVA samo w sobie jest ograniczone, bo nie ma jak sprawdzić danego delikwenta na terenie Polski, w polskich archiwach, których też jest bardzo dużo, w danym województwie może być kilka Archiwów Państwowych.

Może sprawdzić Archwium Wojskowe w Angli na wniosek, który samemu trzeba podpisać i autoryzować w Konsulacie.

I może sprawdzić to co ma u siebie, a u siebie nie ma tego za dużo... tylko Archwium WAst, czerwony Krzyż?

Pytanie ile osób mogło tak wyłudzić obywatelstwa, pisząć że nie znalezli papierów po 45 albo same archiwa nic nie znalazły bo słabo szukały.

I te obywatelstwa otrzymywały... bo co może zrobic BVA, musi gościowi przyznać obywatelstwo.

A czas idzie do przodu, Archwia pewnie niedługo będą te papiery zwyczajnie niszczyć bo okres archiwizacji minie.

Ostatnia edycja:
Rozumiem dziekuje za odpowiedz mam jeszcze jedno pytanie Moj Pra dziadek mial obywatelstwo z racji urodzenia na Terenie bylych Prus wyjechal do Niemiec urodzil mu sie syn czyli moj dziadek dziadek w 1936 dostal obywatelstwo polskie ale jego tata w 1942 otrzymal Volksliste czy to jest powod do dziedziczenia obywatelstwa moj tata ma stwierdzone Volkszugehörigkeit Deutsch. Pozdrawiam

tof85 napisał:
Bo to chyba skresla moje szanse, bo jesli wyszedl w 47, to musial podpisac jakas deklaracje.

Bez obaw. Tylko w wypadku jakby mieszkał po 1947 r w Polsce. Ale to oczywiste, że wtedy czułby się Polakiem mieszkając w Polsce kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt lat. Z reguły tak było z osobami zmuszonymi do DVL II , III , IV. Nie DVL I.
Czuł się jednak Niemcem i wyjechał do Niemiec.To dobrze.
Tam szukaj twardych dowodów.
Były osoby z DVL co zostawały w PL, ale to Polacy. Nie oszukujmy się i nie szukajmy wyjątków jeden na milion że sytuacja go zmusiła kochać Polską Ojczyznę.

Z tymi IPN , Archiwum itp itd to nie tak pieknie ,że zatai sie fakty przed BVA bo oni nie sa głupcami.

W moim wypadku i mojej kuzynki musieliśmy wyslac do BVA Z Archiwum , z IPN , z Sądu Rejonowego, wszelakie dokumentacje że nic nie znaleziono na temat dziadka dopiero wtedy BVA bada dalej ...ukrywanie nic nie da bo trzeba mieć na papierze fakty ,że te instytucje nic nie znalazly na temat przodka.....nie można samemu napisać do nich że nic sie nie znalazło bo oni chcą formalnego potwierdzenia rzekomego braku dokumentacji z tych instytucji...

A co do tego ,że osoby które po 1947 zostały w Polsce a mialy volksliste np 2
to też nie jest prawdą ,że byly Polakami i BVA patrzy na takie osoby jak na Polakow bo mój dziadek mial prawie cale swoje zycie niemieckie obywatelstwo i właśnie mial 2 gr volkslsity i po wojnie po 1945 został w Polsce nie wyjeżdzał do Niemiec bo miał tam swój dom na wiosce i byl rolnikiem a rolnicy często nie opuszczali swoich domów jeżeli nie musieli tego robić.... często jedynie zabierano im jakas czesc ziemii za podpisanie Volkslisty tak bylo w przypadku mojego dziadka- mimo że znał Język Niemiecki o wiele lepiej jak Polski i trudno bylu mu sie przestawiac na stare lata ....dlatego nie zgadzam sie z wami do końca...każdy ma indywidualny przypadek.

Witam mam pytanie dlaczego BVA chce odemnie kiedy i na jakiej podstawie moj dziadek i pra dziadek nabyli obywatelstwo polskie ? Pytali tez o swiadectwa szkolne czy to konieczne ?
Pozdrawiam

Pytanie czy i na jakiej zasadzie nabylo sie obywatelstwo obce oprocz niemieckiego jest standardowym pytaniem w mysl niemieckich przepisow o obywatelstwie, bowiem obywatele niemieccy, ktorzy na wlasny wniosek nabyli/nabywaja obywatelstwo obce, z reguly tracili/traca automatycznie obywatelstwo niemieckie. Od tej reguly jest szereg wyjatkow, niemniej jednak pytanie jest uzasadnionie.

Co do swiadectw szkolnych, trudno mi powiedziec dlaczego

Dziekuje Pogodniak za odpowiedz dostalem takiego maila

für die weitere Bearbeitung Ihres Antrages ist es von besonderer Bedeutung, wann Ihr Großvater und Ihr Urgroßvater nach Bydgoszcz gezogen sind.

Hierzu habe ich das Landesarchiv Berlin um Amtshilfe gebeten, damit der Termin des Wegzugs aus Berlin festgestellt werden kann.

Ich bitte Sie um Vorlage einer Meldebescheinigung Ihres Urgroßvaters und Großvaters der Stadt Bydgoszcz, damit der Termin des Zuzugs festgestellt werden kann.

Des Weiteren bitte um Vorlage einer Bescheinigung über den Zeitpunkt und die Rechtsgrundlage des Erwerbs der polnischen Staatsangehörigkeit für Ihren Urgroßvater und Großvater.

Chca wiedziec, kiedy dziadek i pradziadek dokladnie przeprowadzili sie do Bydgoszcy, bo to miasto NIE nalezalo do Rzeszy w granicach z roku 1938, czyli jak sie przeprowadzili przed wojna, to utracili obywatelstwo niemieckie na mocy Traktatu Wersalskiego.

A jak po wojnie to jesli na wlasny wniosek nabyli obywatelstwo polskie, to tez utracili obywatelstwo niemieckie, wiec musza wiedziec kiedy i na jakiej podstawie prawnej otrzymali polskie obywatelstwo

Dziekuje Pogodniak w papierach cos pisze ze dziadek nabyl obywatelstwo polakie w 1936 roku ale jego tata podpisal volksliste w 1942 wiec czy mam szanse Pozdrawiam

Powrót