Nieważny Staatsangehörigkeitsausweis a potwierdzenie obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku ptrz666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam jeszcze pytanie czy jak mam zaswiadczenie z AP z pieczecia to czy musze isc do tlumacza przysieglego czy moge im wyslac to w jezyku polskim ?

Z reguly musi byc przetlumaczony przez tlumacza, bo to jest "wolny tekst" a nie standardowy formularz typu metryka urodzenia, w ktorym tekst sie nie zmienia, tylko dane osobowe

Dziekuje Pogodniak a czy jak dziadek nabyl obywatelstwo polskie w 1936 roku to stracil obywatelstwo niemieckie na mocy traktatu wersalskiego tak ?

Witam mam pytanko szukalem przez AP poswiadczenie nabycia obywatelstwa polskiego przez dziadka i pradziadka i napisali mi ze nie moga znalesc pradziadka ze moge szukac na wlasna rekee czy wystawia mi zaswiadczenie ?

Witam ponownie na forum.

Złożylem mojej mamie dokumenty do BVA o obywatelstwo niemieckie ponownie po 10 latach
wtedy dostala odmowe a powodem bylo niedoslanie decyzji o rencie niemieckiej dziadka czyli mamy - ojca w oryginale bo wyslala sama kopie ,a że źle jej to przetlumaczono to teraz postanowilem zawalczyc o obywatelstwo dla mamy na nowo.

Dokumenty jakie złożylem do BVA to

- slużba dziadka w Wehrmachcie od 1942 do 1944 az do momentu wypadku gdzie stracil reke i noge a pracowal jako kolejarz (nie robotnik przymusowy)

- Uwierzytelniona kopia z zus ze podpisal deutsche volksliste nie ma napisane ktora grupa

- oraz decyzje rentowa ze otrzymywal rente niemiecka do 1945 na siebie i rodzine z tytulu wypadku przy pracy i utrate nogi i reki

Napisalem w imieniu mamy do Sadu i Archiwum P żeby odnalezli cos czy byl zrehabilitowany bo zapewne beda szukac dziury w calym .

Czy te dokumenty maja szanse bytu? 10 lat temu ich wymagano nie wiem jak teraz i czy mozna jeszcze cos znalesc na dziadka oprocz Archiwum i jego rehabiltacji.

Po wyjasnieniu w zeszlym roku mojej sytuacji w BVA ja otrzymalem potwierdzenie obywatelstwa po ojcu a teraz dalej bez problemu zalatwilem pomogajac innym czlonkom rodziny nowe obywatelstwa na podtsawie obecnych przepisow m in. odswieżylem nowy żółty Ausweis mojemu ojcu, bratu, siostrze i nawet siostry dzieci dostaly a wczesniej nie mialy i to wszystko dzieki Pogodniakowi ktorego meczylem na forum wielokrotnie .

Mamie przy skladaniu wniosku do BVA zaznaczylem ze cala rodzina ma obywatelstwa tj jej maz a moj tata jej dzieci i wnuki i prawnuki ..... w wieku 68 lat juz nie wyjedzie do Niemiec ale moze miec pamiatke po ojcu jeżeli sie w ogole uda.

adamaleks26 napisał:
- Uwierzytelniona kopia z zus ze podpisal deutsche volksliste nie ma napisane ktora grupa

Adamaleks

Kopia z ZUS ? Sam szukałeś czy to sprzed kilkudziesięciu lat dokument ?

Witam mam pytanie czy jak moj dziadek mial obywatelstwo polskie w 1936 a moj pradziadek mial wszystkie lata obywtelstwo niemieckie i nie zostal rehabilitowany to czy mam szanse ?

JANEK82

Tak z zusu z roku 1946 a wydano kopię 5 lat temu już mojej mamie w zusie o tym

Witam

Radca prawny w Niemczech poinformował mnie ze składając wniosek na obywatelstwo mojej mamy po jej ojcu na podstawie volkslisty jeśli zostanie odrzucony to mamy spróbować poprosić urząd w Koln o naturalizscje tzw Einburgerung nawet jak mama mieszka w Polsce Ale jest żona Niemieckiego obywatela
I ma dzieci i wnuki niemieckie oraz ze mamy ojciec a mój dziadek był Niemcem z pochodzenia i ze to jest związek z narodem niemieckim i mam się powołać na ten fakt.
Pytanie do pogodniaka czy Bva może nadać obywatelstwo przez nadanie o którym mowa od tego prawnika .Dla mnie to dziwne jest Ale ja się nie znam na tych przepisach Ale spróbuję tym sposobem.uważa że to jest jakby ściśle powiązanie z narodem i obywatelami nawet jeśli mieszka w Pl....

Teoretycznie jest to mozliwe, ale nie wiem, po co to tyle zachodu, zeby "miec pamiatke".

Einbürgerung osob mieszkajacych za granica jest o wiele bardziej skomplikowany niz Einbürgerung osob mieszkajacych w Niemczech, trzeba wybitnie starannie udowodnic zwiazki z Niemcami jako panstwem, na dodatek udowodnic, ze ma sie wytarczajace srodki fiansowe, zeby nawet jako osoba starsza nie byc obciazeniem finansowym dla panstwa niemieckiego oraz udowodnic znajomosc jezyka niemieckiego na poziomie B1, a to niemalo. I nawet wtedy BVA moze odrzucic ten wniosek, bo to jest naturalizacja tzw. uznaniowa, a nie z automattu, czyli wszystko zalezy od tego, czy BVA subiektywnie z jego punktu widzenia sie na to zgodzi.
Adwokat ci radzi, bo on tak czy inaczej dostanie za to kase, i to niemala, a ty ponosisz cale ryzyko

Prawda jest taka że ja bardziej chciałbym załatwić to mamie bo tu ma lepsze szansę na leczenie niż w Polsce ta pamiątka to dodatek a mama nie mieszkalaby na stałe w De spróbuję nic nie tracę pytając Bva wniosek już i tak złożony jest. JA jestem w Niemczech od niedawna dlatego nie znam się na takich kwestiach dziękuję Pogodniak jak zwykle niezawodny wiele razy mi pomogles dziękuję Ci za wszystko

Witam czy odpisze mi ktos na to ?
Czy jak moj dziadek mial obywatelstwo niemieckie i w 1936 roku nabyl obywatelstwo polskie
Ale jego tata czyli moj pradziadek mial obywatelstwo niemieckie w 1942 roku podpisal volksliste i nie byl rehabilitowany to czy mam szanse ?

Witam dzisiaj sie dowiedzialem z karty meldunkowej ze znalezli poswiadczenie dziadka zony czyli mojej babci z roku 1936 dziadka nie odnotowali w poswiadczeniach obywatelstwa polskiego czekam na zaswiadczenia i wysylam

Witam mam pytanie chcialbym sie dowiedziec czy jak pra dziadek podpisal deklaracje wiernosci narodowi polskiemu w 45 roku to czy moge sie ubiegac czy skresla to moje szanse

Witam mam pytanko dostalem pismo z BVA pomogl by ktos przetłumaczyc ?

ich bitte um Mitteilung, wo Sie zurzeit Ihren gewöhnlichen Aufenthalt haben. Zur Prüfung des weiteren Bestehens Ihrer Vertriebeneneigensschaften im Rahmen Ihres Antrages auf Feststellung Ihrer deutschen Staatsangehörigkeit ist es von Bedeutung, ob Sie 1991 freiwillig und auf Dauer Ihren Wohnsitz im Vertreibungsgebiet genommen haben. Daher bitte ich Sie, den als Anlage beigefügten Fragebogen wahrheitsgemäß und möglichst vollständig auszufüllen. Ich weise vorsorglich daraufhin, dass die einzureichenden Unterlagen Bestandteil der hier geführten Verwaltungsakte werden.

hm, czy ty byles juz kiedys zarejestrowany jako przesiedleniec (Vertriebener) w Niemczech i wrociles dobrowolnie na stale do Polski? Bo jak tak, to masz przegrane i straciles status.

Tak na szybko bez bawienia sie ladna stylistyke

Prosze o poinformowanie, gdzie ma Pan obecnie miejsce stalego pobytu. W celu weryfikacji dalszego posiadania statusu przesiedlenca w ramacch Panskiego wniosku o stwierdzenie obywatelstwa niemieckiego istotnym jest, czy w roku 1991 dobrowolnie i na dluzszy okres zamieszkal Pan w kraju wysiedlenia (tu chodzi o powrot do Polski). W zwiazku z tym prosze o wypelnienie zgodnie z prawda i mozliwie szczegolowo zalaczonego kwestionariusza. Z gory informuje, ze przeslane dokumenty zostana dolaczane do oficjalnych akt urzedowych prowadzonych tu Panskiej sprawie (= ukryte ostrzezenie, ze jak sklamiesz, bedzie to mialo konsekwencje prawno-administracyjne)

Mam pytanko jeszcze do Pana Pogodniaka w tym wniosku to chodzi o mnie? bo jak wiadomo ja sie rodzilem w 1991 roku wiec ja przesiedlencem nie bylem przesiedlencami byli moi rodzice

Dokumenty do BVA trzeba wypelniac dokladnie podajac wszystkie dane az do przodka (rodzica wzgl . nawet dziadka), od ktorego wywodzi sie pochodzenie. Najwyrazniej nie wypelnililes tego wniosku kompletnie. Jesli to byli rodzice, to trzeba podac w pierwotnym wniosku wszystkie miejsca pobytu od uroddzenia do dzis, najwidoczniej brakuje tych danych. Jesli rodzice byli przesiedlencami i wrocili do Polski przed rokiem 2000, to raczej masz przegrane

Dlatego skoro sie urodziles w roku 1991, oni chca wiedziec, gdzie byli rodzice w momencie twojego urodzenia, bo jak "na stale" w Polsce, to nie mogles odziedziczyc tego statusu

Ostatnia edycja:
Powrót