nowe zasady na aplikacje - zdążą czy nie?

• Autor wątku Autor wątku styczniowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
z tego co ja gdzies czytałam to wynika, że w tym roku na adwokacką do warszawy zdaje około połowy osób mniej niż w zeszłym roku. i ciekawe dlaczego tak jest?
a swoją drogą te 100 osób jak na katowice to bardzo mało.

Ile aplikant referendarski moze zarabiac na aplikacji etatowej???

13-08-2008Sprostowanie
W związku z artykułem pt. „W aplikacjach porządki na jeden sezon” (autorstwa red. Marka Domagalskiego), zamieszczonym w dniu 13 sierpnia 2008r. w dzienniku „Rzeczpospolita”, uprzejmie informujemy, że zawarta w tym artykule wypowiedź dyrektora Departamentu Nadzoru nad Aplikacjami Prawniczymi - Iwony Kujawy, na temat zasad naboru na aplikację w 2008 r. została przytoczona w sposób całkowicie niezgodny z rzeczywiście przekazaną informacją.
Potrzeba pilnego wejścia w życie ustawy związana jest bowiem z egzaminami zawodowymi, kończącymi aplikacje adwokacką, radcowską i notarialną, nie zaś z jesiennym naborem na te aplikacje.

Nabór na aplikacje adwokacką, radcowską i notarialną, który odbędzie się 20 września 2008r., przeprowadzony będzie według zasad wynikających z obecnie obowiązujących przepisów.

a ktos dzwonil do katowice i pytał sie ile jest kandydatów, ile było w zeszłym roku, ciekawe dlaczego tlyko 100 osob zlozylo,zawod chyba przestal sie cieszyc zainteresowaniem :roll:

zlozylo na pewno wiecej niz rok temu
byc moze dane z tego roku dotycza samego miasta z zeszlego roku calego okregu
a byc moze tradycyjnie komus sie pomieszalo cos

100 osób było według stanu na dzień bodajaże 1 sierpnia a tego co kojarze to termin końcowy upływał 6 sierpnia. Dodatkowo trzeba doliczyć tych co wysłali zgłoszenia poczta.

Nie rozumiem o co tyle hałasu. Przecież póki co nie obowiązują jeszcze limity przyjęć. Każdy kto uzyska przynajmniej 190 pkt będzie przyjęty na aplikację.

tylko znajdź sobie potem patrona. A swoją drogą ciekawe gdzie odbędzie się egzamin na radcowską w warszawie, przy ok. 2000 kandydatów. Ja obstawiam Torwar

W Lublinie egzamin na radcowską zostanie przeprowadzony w hali targowo-wystawienniczej Międzynarodowych Targów Lubelskich S.A. Lublin, przy ulicy Dworcowej 11.

no to ja juz wiem do czego sie przyda stadion narodowy po Euro 2012 :lol:

w Katowicach podobno okolo 250 kandydatow ale każdy mowi co innego juz rozne wersje slyszalem,ma ktos info bezposrednio z ORA?

a może po prostu sam tam zadzwon w poniedziałek, skoro tak bardzo Cię to inetersuje? :)

no wlasnie - jakie to ma znaczenie ? i tak aplikantow jest juz taka ilosc ze w skali kraju przekroczyla liczbe osob wykonbujacych zawod kilka tysiecy osob w te czy we w te nie robi juz wiekszej roznicy

Hehe. A ja już mam pierwszych znajomych, którzy po otwarciu kancelarii.. zbankrutowali po kilku miesiącach. Chcieliście wolnego rynku, to macie - możnaby rzec :D

pisalismy kilak stron wczesniej o ilosci mianowanych w 2007 r. asesorow
wiceminister Jacek Czaja, cytat:
"Dla przykładu w roku 2007 spośród 1515 aplikantów sądowych, którzy ukończyli aplikację i zdali egzamin sędziowski, tylko 396 zostało mianowanych asesorami, a 246 referendarzami sądowymi. Podobnie w prokuraturze – spośród 817 egzaminowanych aplikantów prokuratorskich jedynie 424 zostało asesorami."

No i bardzo dobrze, że jest ten wolny rynek - nareszcie jest normalnie, tak jak w pozostałych wolnych zawodach :) Każdy ma szansę zdobyć uprawnienia zawodowe, a to jak sobie poradzi konkurując z innymi, to już jego sprawa. Śmieszą mnie niekiedy słyszane uwagi "ojej, co to się stanie, jak będzie tylu adwokatów". Czy ktokolwiek martwi się, że będzie zbyt wielu np. biegłych rewidentów, doradców podatkowych czy pośredników w obrocie nieruchomościami? Dziwi mnie bardzo takie myślenie - jak gdyby z jakichś przyczyn konieczne było dbanie, by każdy adwokat czy radca miał klientów. A niby dlaczego? :lol:

no chocby z takich przyczyn, ze żałośnie wyglada adwokat na zasilku
poza tym zawody prawnicze maja pewne ograniczenia jak chocby zakaz reklamy swoich uslug i stad m.in. swego rodzaju
specjalne traktowanie

szczerze mowiac nie sadze, aby zmiany, ktore nastapily w ostatnich latach wplynely na cokolwiek

nie poprawi sie ani jakosc uslug, ani sytuacja klientow, ani sytuacja absolwentow prawa
ci ostatni zamiast byc bezrobotnymi absolwentami prawa, beda bezrobotnymi adwokatami i radcami prawnymi

poszerzanie dostepu do zawodu - tak, ale nie poprzez przyjmowanie co roku kilku tysiecy aplikantow

w mysl zasad wolnego rynku moznaby np. tez powiedziec: przyjmimy na aplikacje sadowo-prokuratorska 5000 osob, etatow dla konczacych aplikacje bedzie 200, niech sobie 5 tys. osob rywalizuje, wylonimy najlepszych - niech sie nawet morduja miedzy soba - to dopiero by byla wolna konkurencja

Powrót