Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
agus12345 napisał:
Witam. Czy odliczają od podatku ulgę za internet musze wraz z pitem do urzedu złozyc faktury za internet?Pierwszy raz bede odliczała za internet i nie zabardzo wiem jak to wygląda. Z góry dziekuje za informacje:)

Do urzędu składasz tylko zeznanie roczne. Faktury trzymasz w domu do ewentualnej kontroli jak poproszą.

Ag_Maz napisał:
Osobno.
Z ulgi prorodzinnej możecie skorzystać w dowolny sposób- nie ma znaczenia czy zrobisz to Ty, żona, czy w ustalonych proporcjach.

Dziękuję za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie.
Od 1 stycznia 2012 do 1 września 2012 r. w zasadzie byłam matką samotnie wychowującą dziecko. Od 1 września do końca roku jestem już mężatką. W takiej sytuacji w jaki sposób mogę rozliczyć ulgę na dziecko???

Ostatnia edycja:
Dzień dobry, od jakiegoś czasu czytam to forum (bardzo przydatne), a dziś debiutuję wpisem.

Mam pytanie o wspólne rozliczenie podatkowe małżonków za rok 2012, gdy:

- mąż pracował na etat do września, w ostatnim kwartale prowadził działalność gospodarczą i zakończył tu rok ze stratą
- żona nie jest zatrudniona, ale uzyskuje przychody z najmu prywatnego (wynajmowanie mieszkanie) i płaci ryczałt 8,5 % od tego

Wiem, że żona składa PIT-28 w styczniu, mąż nie składa PIT za grudzień, bo jest strata, a co z rocznym rozliczeniem do końca kwietnia? Można razem, jeśli tak to co ujmujemy tam (etat, dg, ryczałt) i co ze stratą, skoro nie można jej odliczyć od dochodu uzyskanego z etatu?

A jaką formę opodatkowania ma mąż?

Możecie rozliczyć się razem w PIT-36.
Mąż wykazuje przychód ze stosunku pracy i stratę z działalności gospodarczej (załącznik PIT-B). Żona nie wykazuje nic.
Strata męża z działalności gospodarczej nie sumuje się z przychodami z innych źródeł, tylko podlega odliczeniu w pięciu kolejnych latach (nie więcej niż 50% w roku) z tego samego źródła przychodu.

Witam,
W 2012 roku nie osiągnęłam żadnego dochodu. Potrzebne mi zaświadczenie o tym fakcie, więc w US kazano mi złożyć PIT 37 "zerowy".

Moje pytanie:
Przez pierwsze pół roku byłam ubezpieczona przez zakład pracy ojca, jako osoba ucząca się.
Przez ostatnie 3 mce z kolei składki zdrowotne opłaca mi PUP.

Mimo tego, w części dot. odliczeń na składki zdrowotne wpisuję zera, zgadza się?

Oraz jeszcze co do jednego się upewnię: stypendium naukowego studenckiego oraz nagrody od której został pobrany podatek w formie ryczałtu nie wykazuję w zeznaniu?

Ostatnia edycja:
witam ponownie, czy ktoś zna odp na zadane wczoraj przeze mnie pytanie dot. ujęcia w PIT - 11 uregulowanych w roku 2012 zaległych składek społecznych (rent i emeryt.) i nadpłaconej zdrowotnej??
Będę wdzięczna za pomoc.

@batkaa: Zacytuję samą siebie:
Ag_Maz napisał:
Wiadomo, że takie pytania mnożą się wykładniczo, więc kiedy już upominasz się o odpowiedź- zacytuj swój post z danymi
Swoją drogą, nie masz kadrowej, która Ci to wypełni? Bo nawet nie odróżniasz pracownika od zleceniobiorcy...

Ag_Maz napisał:
@batkaa: Zacytuję samą siebie:
Swoją drogą, nie masz kadrowej, która Ci to wypełni? Bo nawet nie odróżniasz pracownika od zleceniobiorcy...

dlaczego twierdzisz, że nie odróżniam pracownika od zleceniobiorcy?

Dlatego:
batkaa napisał:
mianowicie w 2012 roku okazało się, że w wyniku błędnego oświadczenie złożonego przez zleceniobiorcę pracodawca źle odprowadzał od 2009 r.składki
Oczywiście, moja pomyłka- chodziło o zleceniodawcę i pracodawcę. Niemniej, to analogia.

Ag_Maz napisał:
Dlatego:

Oczywiście, moja pomyłka- chodziło o zleceniodawcę i pracodawcę. Niemniej, to analogia.

chodzi o to,że zamiast zleceniodawca użyłam określenia pracodawca?

RE: Pomoc w rozliczeniu PIT-u

Witam!

Podpisałem umowę o dzieło z firmą X 1 grudnia 2012r.
Wykonałem dla nich projekt graficzny (50% koszty uzyskania przychotu, art. 22, ust. 9, ustawa o pit)

Kwota brutto: 1100
Kwota netto: 1001
Dochód: 550,00
Podatek: 99,00

Wpłacili mi 1 ratę 7 grudnia: 500,50
Drugą pewnie zapłacą mi gdzieś w styczniu.

Mam pytanie, jak mam się z tego rozliczyć?
Część kwoty dostałem w 2012 część dostanę w 2013.

Mam w pit 37 za 2012 uwzględnić tylko 1 zaliczkę, a 2 zaliczkę w dopiero w kolejnym roku?

Gdzieś wyczytałem, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
Jeżeli wpłacą mi tą zaliczkę do 20 stycznia 2013 to będę mógł obie te zaliczki - czyli 500,50 + 500,50 potraktować w rozliczeniu za 2012. Tak?

Ostatnia edycja:
RE: Pomoc w rozliczeniu PIT-u

taharios napisał:
Witam!

Podpisałem umowę o dzieło z firmą X 1 grudnia 2012r.
Wykonałem dla nich projekt graficzny (50% koszty uzyskania przychotu, art. 22, ust. 9, ustawa o pit)

Mam pytanie, jak mam się z tego rozliczyć?
Część kwoty dostałem w 2012 część dostanę w 2013.

Mam w pit 37 za 2012 uwzględnić tylko 1 zaliczkę, a 2 zaliczkę w dopiero w kolejnym roku?

Otrzymasz od firmy X PIT-11 za 2012 rok i dane z niego uwzględnisz w PIT-37

tak, ale nie mam pewności, że zrobią to dobrze - już na wstępie nie wiedzieli o kosztach uzyskania przychodu 50% oraz pytali się kto płaci podatek od umowy o dzieło - co jest bardzo głupim pytaniem, więc teraz muszę się dowiedzieć i powiedzieć co mają uwzględnić w picie-11.
Jeżeli Ag_Maz by się wypowiedziała byłbym bardzo wdzięczny.

A może nie ma sensu się martwić na zapas? Przyjdź do nas na początku marca, chyba że dostaniesz PIT-11 wcześniej.
@batkaa: wezwałam posiłki. Nie mam zamiaru udawać mądrzejszej niż jestem.

W PIT-11 z umowy o dzieło powinien być: przychód, kup 50% (o ile taki przysługiwał), dochód i zaliczka na podatek.
Oczywiście przychód z roku 2012.

Ok, dzięki.
Poczekam na pit-11 od nich i powiem co tam wpisali - jeżeli była byś tak miła i sprawdziła wtedy poprawność tego.

Po prostu nie ufam w kompetencje księgowych firmy X, bo zachowywali się jakby po raz pierwszy podpisywali jakąś umowę i nawet nie wiem, czy sami będą wiedzieli, że mają mi pit11 wysłać :rolleyes:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót