Praca w Służbie Więziennej - III

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kurs wstępny dla niektórych trwa dwa tygodnie dla innych trzy tygodnie.

Witam, czy przy rekrutacji do SW sprawdzana jest historia leczenia w szpitalach przychodniach?

anka6656 napisał:
pytanie odnosnie wstepniaka, mial podobno trwac 2 tygodnie, a dzis slyszalam cos o trzech? czy ktos wie czy wstepniak jest przedluzony?

Z tego co kojarzę to ochrona i penit mają 3 tyg reszta ma 2 tyg.

moze troche glupie, ale moze byc rok bez naboru w danej jednostce? Np. jesli był w tym roku w Kaliszu na straznika to juz do konca nie bedzie?

witam, jestem tu nowy i właśnie dziś wysłałem podanie itd na Strażnika Działu Ochrony. Chciałbym zapytać czy moje wykształcenie, które uzyskałem miesiąc temu czyli magister Wychowania Fizycznego w jakiś sposób może pomóc mi w dostaniu się do Służby?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

Foks_J napisał:
czy moje wykształcenie, które uzyskałem miesiąc temu czyli magister Wychowania Fizycznego w jakiś sposób może pomóc mi w dostaniu się do Służby?

Może pomóc a może zaszkodzić.

ddd33 napisał:
moze troche glupie, ale moze byc rok bez naboru w danej jednostce?

Może nie być i przez kilka lat - skoro nikt nie będzie odchodził to po co nabór?

Ostatnia edycja:
witam.czy osoba wczesniej karana dostanie sie do pracy w sw ? nawet jak juz nie bedzie w rejestrze karanych ?

a na pytanie w ankiecie personalnej:

Czy korzysta Pan(i) z pełni praw publicznych? Czy był(a) Pan(i) w kraju lub za granicą oskarżony(a) w sprawie karnej, także skarbowej?
skłamiesz? rejestr karny to nie wszystko, a z czasem wyjdzie szydło z worka. Zaznaczam, że to są tylko moje gdybania, może kompetentniejsza osoba ci odpowie.

Witam
Czy to prawda że podoficerka bedzie trwała 6 miesięcy i bedzie razem z oddziałowym? Jesli tak to od kiedy to wchodzi w zycie?

Dzień dobry,

Otóż niespełna rok temu nie zdałem MS do Policji, a teraz chciałbym zdawać do SW. Od poprzedniego testu psychologicznego minęło 8 miesięcy, czy mogę zdawać teraz do SW? W policji trzeba czekać 12 miesięcy na podjęcie kolejnego testu ms, czy ktoś z Was orientuje się jak to jest w więziennictwie? Przecież to dwie różne organizacje podległe dwóm różnym resortom, różnym aktom prawnym. Myślę, że można, ale nie mam na to poparcia, w ustawie nic nie znalazłem. Proszę o merytoryczną odpowiedź.

Ja mam pytanie dotyczące osób już będących w strukturach SW i obytych z przepisami. Mianowicie w pracy z osadzonymi spotkałem się z tezą z ich strony że przysługuje im 3 razy dziennie wrzątek do zalania herbaty z cukrem. Czy jest jakiś akt prawny określający dokładnie ile im przysługuję tego wrzątku i czy w ogóle? Jedynie KKW art. 109 mówi o tym że należy zapewnić w miarę możliwości napój do zaspakajania pragnienia, ale taki wpis można interpretować jak komu pasuje.

dangerus napisał:
Mianowicie w pracy z osadzonymi spotkałem się z tezą z ich strony że przysługuje im 3 razy dziennie wrzątek do zalania herbaty z cukrem.

Ale wrzątek ma być z cukrem czy ten wrzątek ma być tylko dla osadzonych, którzy mają herbatę i cukier?
Totalna bzdura. Jak wiele innych wymyślanych przez penitencjariuszy.

Forg mi się też wydaję to bzdurą ale skoro do posiłków wydawane są im herbata i cukier ale nie wrzątek to coś tam trzeba dać tym co nie mają czym zagotować. Tylko może wystarczy raz dziennie a do zaspokajania pragnienia mają wodę źródlaną w kranie. Po prostu chciałbym wiedzieć jak się zabezpieczyć przed ewentualną skargą i czy w ogóle jakakolwiek skarga w przypadku gdyby nie dostali wrzątku wcale była zasadna.

Witam mam problem , odkad minelo poltora roku od przyjecia mnie do sluzby , niestety podupadlem na zdrowiu , pojawily sie problemy z sercem, m.in nadcisnienie czy tez pogorszenie wzroku. na L4 jestem od 4 miesiecy i dostalem skierowanie na komisje lekarska , ktora wiem ze przy obecnym moim stanie obleje . Zaznaczam ze nie jestem zadnym sciemniaczem, ktory ciagnie L4 . JEstem jeszcze w sluzbie przygotowawczej i chcialbym sie dowiedziec co czeka mnie po oblaniu takiej komisji ? Czy bede musial zwracac jakies pieniadze , jakie bedzie postepowanie itd.

lynxpol napisał:
chcialbym sie dowiedziec co czeka mnie po oblaniu takiej komisji ? Czy bede musial zwracac jakies pieniadze , jakie bedzie postepowanie itd.

Nie znalazłeś przez półtora roku ani razu czasu by przeczytać Ustawę o Służbie Więziennej?!? Skoro nie, to masz teraz sporo czasu - rozdział XII.

forg napisał:
Nie znalazłeś przez półtora roku ani razu czasu by przeczytać Ustawę o Służbie Więziennej?!? Skoro nie, to masz teraz sporo czasu - rozdział XII.

dziekuje , poprostu nie czytalem calej ustawy, zaraz sie tym zajmę

Forg mozesz mi pomoc w interpretacji ? "1. Funkcjonariuszowi w służbie stałej, zwolnionemu ze służby na podstawie art. 96 ust. 2 pkt 3 i 4, oraz funkcjonariuszowi, którego stosunek służbowy wygasł na podstawie art. 97 ust. 1 pkt 1, wypłaca się co miesiąc przez okres roku po zwolnieniu ze Służby Więziennej świadczenie pieniężne w wysokości odpowiadającej uposażeniu zasadniczemu wraz z dodatkami o charakterze stałym, pobieranemu na ostatnio zajmowanym stanowisku służbowym".

Pod koniec 2 linijki zwrot "oraz funcjonariuszowi" ale nie jest napisane czy w sluzbie stalej czy przygotowawczej , czy moze to dotyczyc funkcjonariusza w sluzbie przygotowawczej ?

Z reszty wynika ze nie bede musial nic zwracac aresztowi ...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót