Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. IV

• Autor wątku Autor wątku biezanow_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ale o co walczyć? Bo jeśli myślisz że oddadzą Ci prawo jazdy szybciej niż za 3 lata to odrazu Ci mówie: niema sensu a adwokat w tak prostej sprawie to niepotrzebne generowanie dodatkowych ksztów

lojejku napisał:
Ale czy jest sens przy takim wyniku angażować adwokata, próbować walczyć? Jakie to ewentualnie koszty i czy się oplaca

Adwokat na start bierze 3 tysie (przynajmniej u mnie w małym mieście) + za każde stawiennictwo i pismo extra. Prawa nie przeskoczy, pamiętaj o tym.

Przygotuj się lepiej na kilka lat bez prawka + trochę kasy na grzywnę, koszty i fundusz.

lojejku napisał:
Ale czy jest sens przy takim wyniku angażować adwokata, próbować walczyć? Jakie to ewentualnie koszty i czy się oplaca

Wszystko zależy od okoliczności, miejsce zatrzymania , godzina itp... Jeżeli adwokat da radę wywalczyć warunkowe umorzenie postępowania to się na pewno opłaca.

Proszę o pomoc.. :/
Zrobiłem wszystko - napisałem wniosek do sądu o zamianę kary zakazu prowadzenia pojazdów na zakaz prowadzenia pojazdów niewyposażonych w blokadę alkoholową.
Mam też pozytywne orzeczenie lekarskie i psychologiczne z WOMP.
Poszedłem ze wszystkim do wydziału komunikacji, a tam mi mówią, że nie mogę odzyskać egzaminu i muszę czekać do końca zakazu.

Zakaz dostałem w lipcu 2015r. na 10 lat i zostały mi cofnięte uprawnienia przez starostę na wniosek komendanta policji z racji tego, że popełniłem przestępstwo w ciągu 2 lat od uzyskania po raz pierwszy prawa jazdy.
W wydziale komunikacji mówią mi teraz, że przez to, że właśnie w ciągu dwóch pierwszych lat, to nie mogę się starać o przywrócenie mi uprawnień. A to oznacza, że sąd wydał decyzję, że mogę jeździć w samochodach z zamontowaną blokadą, ale nie mogę przystąpić do kursu i zdać ponownie prawa jazdy.

art. 182 § 2. k.k.w
Organ, do którego przesłano orzeczenie zawierające zakaz prowadzenia pojazdów, zobowiązany jest cofnąć uprawnienia do ich prowadzenia w orzeczonym zakresie oraz nie może wydać tych uprawnień w okresie obowiązywania zakazu.

Czy ten artykuł mówi o tym, że faktycznie nie mogę zrobić ponownie prawa jazdy i dopiero z końcem zakazu?

Art. 103. [Cofnięcie i przywrócenie uprawnienia do kierowania pojazdami]
1.
Starosta wydaje decyzję administracyjną o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdami w przypadku:

(...)

3)
popełnienia w okresie próbnym trzech wykroczeń przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji lub jednego przestępstwa przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji;

(...)

3a.
Przywrócenie uprawnień następuje również w przypadku orzeczenia sądu o wykonywaniu zakazu prowadzenia pojazdów w postaci, o której mowa w art. 182a § 1 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny wykonawczy. Wydając decyzję o przywróceniu uprawnienia do kierowania pojazdami, starosta wpisuje do prawa jazdy informację o ograniczeniu, o którym mowa w art. 13 ust. 5 pkt 7. Wpis dokonywany jest z urzędu, na okres trwania zakazu prowadzenia pojazdów, po uiszczeniu przez osobę ubiegającą się o przywrócenie uprawnienia opłaty, o której mowa w art. 10 ust. 1, oraz opłaty ewidencyjnej.

4.
Przepisu ust. 3 nie stosuje się w przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 2, 3 i 5.

Dobrze rozumiem, że w wydziale komunikacji mają rację i powyższe artykuły mówią o tym, że nie mogą mi przywrócić uprawnień (więc nie będę mógł zdać egzaminu, czyli decyzja sądu na nic), bo złapali mnie w stanie nietrzeźwości w ciągu pierwszych dwóch lat od zdania prawa jazdy?
Tyle tu przypadków, gdy udało się z blokadą i nikt nigdy nie miał sytuacji, że stracił w ciągu dwóch pierwszych lat? A może czegoś nie ogarniam i mnie wprowadzili w błąd?
Proszę o odpowiedź, od miesięcy z tym się męczę, latam, ogarniam...

Cześć, ostatnio zaliczyłem wpadkę, przy 2 promilach wjechałem do rowu ale wyrzuciło mnie z powrotem na drogę, była straż i policja, droga na jakis czas zablokowana. Czy w takim przypadku prócz zatrzymania mi prawka na 3 lata i grzywny musze dostac wyrok w zawieszeniu? Da się zachowac czysta karte niekaralności w takiej sytuacji? :) dodam że nie było żadnych szkód ani na zdrowiu ani materialnych, nie wspominajac o tym ze rozwaliłem autko.

Ostatnia edycja:
pawel6734 napisał:
Cześć, ostatnio zaliczyłem wpadkę, przy 2 promilach wjechałem do rowu ale wyrzuciło mnie z powrotem na drogę, była straż i policja, droga na jakis czas zablokowana. Czy w takim przypadku prócz zatrzymania mi prawka na 3 lata i grzywny musze dostac wyrok w zawieszeniu? Da się zachowac czysta karte niekaralności w takiej sytuacji? :) dodam że nie było żadnych szkód ani na zdrowiu ani materialnych, nie wspominajac o tym ze rozwaliłem autko.

Zależy chyba od tego, czy to zostało uznane za wypadek? Ciężko może być na pewno z tymi 3 latami przy 2 promilach.

Z tego co wyczytałem to wypadek jest wtedy gdy ktoś ma uszczerbek na zdrowiu a kolizja wtedy gdy nie ma poszkodowanych. Ale doczytałem tez na innych stronach wygooglowanych (nie pamiętam już linków), że jeśli sprawca ma powyżej 0,5 promila to może to już być wypadek. Ciężko coś stwierdzić, jestem na początku całej tej procedury, trochę mnie nie stać na wydawanie kasy na porady prawne, może ktoś mógłby polecić prawnika w którgo warto zainwestować? :) ps, poradzę sobie bez prawka nawet 5 lat :)

Można próbować z warunkowym umorzeniem ale przy 2 promilach to raczej będzie ciężko, żeby nie powiedzieć niemożliwe

Warunkowe umorzenie rzucić odrazu do Prokuratury czy poczekać lepiej troche i dać to do sądu?

Ja miałem 1.5 i na 4 lata zabrali. Pusta droga bo lany Poniedziałek. Tylko że to było dwa lata temu. A teraz to się nie szczypią z kierownikami na alko.
Dostaniesz 5000tys dla tych poszkodowanych i już nie mówię o grzywnie. To Ci odbije się budyniem z komunii

powiedz mi Jakson czy dostałeś wyrok w zawieszeniu? i na jaki czas?

pawel6734 napisał:
powiedz mi Jakson czy dostałeś wyrok w zawieszeniu? i na jaki czas?
6 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 3 lata. W sierpniu będą dopiero dwa.

Poddałem się dobrowolnie karze. Może lepiej jednak iść do sądu. Sędzia też człowiek.

A jak to jest z jazdą na zabranym prawku na 3 lata za granicą ? Prawko zabrane w polsce. Czy policja w Niemczech, ew UK ma wgląd w polski system przy kontroli jeśli pokaże mu polski dokument ?

Ja na początku sierpnia będę składał wniosek o zamianę zakazu jazdy na zakaz bez blokady.
Czy do samego wniosku, czy trzeba jeszcze coś dołączyć.

Rozumem, że womp wysyła wyniki badań do wk?

Niema czegoś takiego jak zakaz bez blokady

Może źle się wyraziłem. Powinienem napisać zakaz prowadzenia pojazdów
niewyposażonych w blokadę alkoholową

Tak czy inaczej wiadomo o co chodzi.

Jeśli masz orzeczenie z WOMP to możesz wysłać kopie o stwierdzeniu braku przeciwskazań i np dowody wpłat grzywny i świadczeń pieniężnych jeśli zapłaciłeś

A czy womp nie wysyła orzeczenia bezpośrednio do wk?

Wysyła tylko w przypadku orzeczeń negatywnych lub gdy dostajesz orzeczenie z kodem ograniczeń np na okulary. Poprzednio miałem na myśli abyś dołączył te dokumenty do wniosku o zamianę środka karnego który będziesz wysyłał do sądu

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót