Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. IV

• Autor wątku Autor wątku biezanow_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
JaksonBB napisał:
Badania lekarza rodzinnego. To co? Mam mu powiedzieć że jadę do Sosnowca i niech mnie zbada? Psychologa już mam 3 kopie zrobione.
Tak, mówisz zaświadczenie o stanie zdrowia do WOMPu i on wypisuje takie chyba standardowe, jedna kartka A4. Wizyta 5 minut.

sylk_79 napisał:
(...) pozytywne na 3 lata (...) P.S. kolego a o co chodzi z tym kodem 68 w gratisie? Miałeś w uwagach? ja nic takiego nie mam na szczęście...
Że teraz 0.0 przy kontroli. Co do 3 lat Twoich i moich 5, które dostałem. Nawet pani w wydziale komunikacji, gdzie składałem papiery o nowe prawko mówiła, że "coraz krótsze te terminy dają". :cool:

Kara finansowa za jazdę po pijaku, jak to jest z rozłożeniem na raty? Na jakie okresy spłaty można liczyć?

lojejku napisał:
Kara finansowa za jazdę po pijaku, jak to jest z rozłożeniem na raty? Na jakie okresy spłaty można liczyć?
Grzywnę można chyba na raty ale to sąd musi udzielić zgody a te 5000 tys dla tych biednych poszkodowanych to nie wiem. Ja wziolem pożyczkę w firmie w kasie i na 3 lata spłacam te 6000 tys.

Wie ktoś może czy lekarz medycyny pracy, który przyjmuje prywatnie, zajmuje się takimi badaniami? Bo w mojej miejscowości takowy jest a zależy mi na tym żeby badania z wompu przedłużyć (termin) i chciałbym to zrobić od ręki i bez problemów

lojejku napisał:
Ja rozłożyłem te 5000 na 12 rat. Pismo do sądu plus papiery że mam inny kredyt i raty. Rozłożył bez problemu z oprocentowaniem 0%

Pl4y napisał:
Wie ktoś może czy lekarz medycyny pracy, który przyjmuje prywatnie, zajmuje się takimi badaniami? Bo w mojej miejscowości takowy jest a zależy mi na tym żeby badania z wompu przedłużyć (termin) i chciałbym to zrobić od ręki i bez problemów
Jeżeli prawko odzyskałeś a kończy Ci się termin który wbił WOMP to możesz zrobić te badania już prywatnie u lekarza który ma uprawnienia do badań kierowców. O ile nie jesteś zawodowym kierowcą to badania są szybkie i proste tak jak za pierwszym razem gdy zapisywało się na kurs na prawko.

Largo86 napisał:
Jeżeli prawko odzyskałeś a kończy Ci się termin który wbił WOMP to możesz zrobić te badania już prywatnie u lekarza który ma uprawnienia do badań kierowców. O ile nie jesteś zawodowym kierowcą to badania są szybkie i proste tak jak za pierwszym razem gdy zapisywało się na kurs na prawko.

Właśnie w sierpniu, czyli za miesiąc, kończy mi się zakaz, Womp już zrobiłem rok temu ale niestety lekarz dał mi ważność badań tylko na rok, dlatego chciałbym teraz zrobić badania u siebie w mieście normalnie, żeby potem dać wszystko do starostwa i wybrać PKK.
Chodzi mi głównie o to żeby nie mieć wpisane w plastik wpisane że muszę jeździć w okularach, bo niestety trafiłem w wompie na taką france okulistke która stwierdziła że jestem ślepy bo nie przeczytałem jednej najmniejszej literki.
Dlatego chciałbym teraz trafić na kogoś normalnego.

Pl4y napisał:
Właśnie w sierpniu, czyli za miesiąc, kończy mi się zakaz, Womp już zrobiłem rok temu ale niestety lekarz dał mi ważność badań tylko na rok, dlatego chciałbym teraz zrobić badania u siebie w mieście normalnie, żeby potem dać wszystko do starostwa i wybrać PKK.
Chodzi mi głównie o to żeby nie mieć wpisane w plastik wpisane że muszę jeździć w okularach, bo niestety trafiłem w wompie na taką france okulistke która stwierdziła że jestem ślepy bo nie przeczytałem jednej najmniejszej literki.
Dlatego chciałbym teraz trafić na kogoś normalnego.

Zeby dostać PKK to trzeba oddać do urzędu zaświadczenie z WOMP

Mam zaświadczenie z Womp pozytywne, tyle że minął termin ważności

Pl4y napisał:
Mam zaświadczenie z Womp pozytywne, tyle że minął termin ważności

Najlepiej zadzwoń do WK dział zatrzymanych prawek, tam nie ma kolejek a panie są względnie miłe :)

lojejku napisał:

Chyba na 10 rat mi rozlozyli, trzeba napisać wniosek

Witam czy jest jakaś szansa aby skrócić zakaz prowadzenia pojazdów orzeczony na 3 lata kat prawa jazdy B , C wynik 0.32 oraz 0.28 data zatrzymania 16.06.2021 ? Dopiero w grudniu tego roku mija połowa kary , czy można prędzej jakoś skrócić zakaz ? Nie pije alkoholu od daty zatrzymania , mam czysta kartę oprócz tej sprawy oraz zapłaciłem grzywnę oraz karę finansową

Paweł kierowca napisał:
Witam czy jest jakaś szansa aby skrócić zakaz prowadzenia pojazdów orzeczony na 3 lata kat prawa jazdy B , C wynik 0.32 oraz 0.28 data zatrzymania 16.06.2021 ? Dopiero w grudniu tego roku mija połowa kary , czy można prędzej jakoś skrócić zakaz ? Nie pije alkoholu od daty zatrzymania , mam czysta kartę oprócz tej sprawy oraz zapłaciłem grzywnę oraz karę finansową
Tylko wniosek do sądu o blokade która kosztuje znowu dużo pieniędzy.

Z mojej strony to połowa kary liczy się od dnia zatrzymania prawka czy od uprawomocnienia się wyroku ( przez pandemie to prawko zatrzymali mili panowie w kwietniu a wyrok sie uprawomocnił w sierpniu)

JaksonBB napisał:
Tylko wniosek do sądu o blokade która kosztuje znowu dużo pieniędzy.

Z mojej strony to połowa kary liczy się od dnia zatrzymania prawka czy od uprawomocnienia się wyroku ( przez pandemie to prawko zatrzymali mili panowie w kwietniu a wyrok sie uprawomocnił w sierpniu)
Mi zatrzymali 16.06.2021 i w grudniu tego roku połowa kary mija . słyszałem ze najlepiej prędzej złożyć wniosek do sądu ponieważ to trwa wszystko walenie wiem na ile prędzej tak aby było ok . Jakie szanse na uzyskanie blokady ?

Paweł kierowca napisał:
. Jakie szanse na uzyskanie blokady ?

0.3... w uk to jeszcze bys mogl jedno piwo dopić i by nie zatrzymali
Normalnie blokada alkoholowa, tylko czas decyzji sądu i duże koszta założenia kupna/wypożyczenia

Zakaz jest liczony od momentu zabrania plastiku

Mevar napisał:
Zakaz jest liczony od momentu zabrania plastiku

Nieprawda, mi nic nie zabrali bo już nie mają takiego obowiązku. De facto możesz prawka/blankietu nawet nie mieć przy sobie (przepis od grudnia 2020). Natomiast nie wolno Ci na nim "jeździć" a status "zatrzymany" możesz sprawdzić np. w e-obywatelu.

Co do czasu naliczania, Art. 29KW §4: Na poczet zakazu prowadzenia pojazdów zalicza się okres zatrzymania prawa jazdy lub innego dokumentu uprawniającego do prowadzenia pojazdu.

I dokładnie tak też było u mnie, jest to napisane w wyroku czarno na białym: że 18 miesięcy ale wliczają to w też czas od "złapania" do wyroku.

madisi8854 napisał:
Nieprawda, mi nic nie zabrali bo już nie mają takiego obowiązku. De facto możesz prawka/blankietu nawet nie mieć przy sobie (przepis od grudnia 2020). Natomiast nie wolno Ci na nim "jeździć" a status "zatrzymany" możesz sprawdzić np. w e-obywatelu.

Co do czasu naliczania, Art. 29KW §4: Na poczet zakazu prowadzenia pojazdów zalicza się okres zatrzymania prawa jazdy lub innego dokumentu uprawniającego do prowadzenia pojazdu.

I dokładnie tak też było u mnie, jest to napisane w wyroku czarno na białym: że 18 miesięcy ale wliczają to w też czas od "złapania" do wyroku.

Masz racje:cool:

Dzień dobry,
Proszę o pominięcie kwestii zasad moralnych. Dzisiaj o godzinie 8:50 zostałem zatrzymany podczas rutynowej drogowej kontroli trzeźwości - zatrzymywany był po kolei każdy pojazd.

Piłem dnia poprzedniego wieczorem. Podczas kontroli okazało się, że mam 0,39mg/l w wydychanym powietrzu. Po każdej kolejnej kontroli tendencja była spadkowa - 0,38 a potem 0,37. W sumie przejechałem 2,5km do momentu kontroli. Nigdy nie byłem karany. Podczas kontroli policjanci byli naprawdę "równi" - super chłopaki. Doradzali, aby poddać się dobrowolnie karze. Wezwanie celem złożenia wyjaśnień mam na za tydzień. Zapytałem ich o konsekwencje - powiedzieli, że w ich uznaniu dużo przemawia na moją korzyść i prawdopodobnie dostanę możliwie najłagodniejszą karę. Zapytałem czy to znaczy 3 lata bez prawka? Jeśli chodzi o kasę powiedziano mi że około 10tyś, a zatrzymanie prawka pewnie na rok, ale muszę poddać się dobrowolnie karze. Po incydencie poszperzałem w necie i wyczytałem, że to jednak 3 lata minimum - więc jak to jest? Czy na etapie przesłuchania na policji mogą mi zaproponować skierowanie wniosku o warunkowe umorzenie postępowania i rok bez prawka czy chcieli mnie tylko pocieszyć? Warto się łudzić?

Mam tydzień do stawienia się na Policji, jaką linię obrony przyjąć? Tak jak prosiłem na wstępie, nie chcę moralnej oceny... osobiście potępiam jazdę po alkoholu, nigdy nie wsiadam za kółko bezpośrednio po, byłem wczorajszy i pełny przekonania, że jestem czysty, jak się okazało byłem w dużym błędzie.

Witam,

Moje pytanie jest następujące. Jeżeli w trakcie przesłuchania (które było następnego dnia po zatrzymaniu prawa jazdy) powiedziałem że nie poddam się dobrowolnie karze i sprawa idzie do sądu to czy jeszcze mogę zmienić zdanie i zgłosić na Policji iż, chce się poddać dobrowolnie.
Policjant mi powiedział że po decyzji nie ma już odwrotu.

0.39mgl too się mnoży razy 2.1 a tu już wynik nie jest taki ładny bo wychodzi koło 0.8 promila.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót