Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. IV

• Autor wątku Autor wątku biezanow_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
lamelaj napisał:

czyli 0.7- 0.8 promila powyżej 0.5 jest przestępstwo a nie wykroczenie.
10-12 tysiecy kar i 3 lata mogą być z automatu

Spłać grzywnę jak najszybciej, bo chodzi o niekaralność
Jak dostaniesz skierowanie na badania w womp, to tez lepiej od razu zrobić bo niektorym robią problemy i na nastepny rok kierują.

Jezeli milicja mówi że na rok to może wiedzą lepiej

lamelaj napisał:
Warto się łudzić?

Nie warto.

Mów że brałeś leki przeciwbólowe i to one podbiły stężenie, że czułeś sie dobrze i byleś pewny że jesteś czysty, że prawo jazdy jest Tobie bardzo potrzebne bo coś tam

Dobrowolne poddanie sie karze czyli wszystko zaocznie, policjant dzwoni do prokuratora mowi mu jak to wygladalo i prokurator decyduje i albo sie zgadzasz albo sąd

biezanow_123 napisał:
Rozwiń tą myśl

Zatarcie skazania karą grzywny następuje chyba po 3 latach na wniosek, a po 5 z automatu. Okres liczony jest daty platności

Wprowadzasz w błąd i lepiej nie pisz o tematach o których niemasz pojęcia. Zatarcie skazania w przypadku grzywny następuje po roku od jej zapłacenia ale zatarcie i tak nie może nastąpić wcześniej niż przed upływem środka karnego więc jeśli dostanie 3 letni zakaz prowadzenia pojazdów to nie trzeba się aż tak spieszyć z zapłatą. I skąd Ci się wzięła ta kwota 10-12 tyś. zł? Beż przesady. Tyle nie dostanie napewno

A na jakim etapie prosić o warunkowe umorzenie postępowania? Czy może ono zostać zaproponowane już podczas przesłuchania na policji?

biezanow_123 napisał:
Wprowadzasz w błąd i lepiej nie pisz o tematach o których niemasz pojęcia. Zatarcie skazania w przypadku grzywny następuje po roku od jej zapłacenia ale zatarcie i tak nie może nastąpić wcześniej niż przed upływem środka karnego więc jeśli dostanie 3 letni zakaz prowadzenia pojazdów to nie trzeba się aż tak spieszyć z zapłatą. I skąd Ci się wzięła ta kwota 10-12 tyś. zł? Beż przesady. Tyle nie dostanie napewno

niektóre strony podają rok, a niektore 3 lata na wniosek. Wiem tyle że u mnie minęło 2.5 roku od zaplacenia grzywny i pol roku od konca zakazu, a dalej w kartotece figuruje jako karany

10 tys? 5 grzywny i 5 na fundusz

lamelaj napisał:
Doradzali, aby poddać się dobrowolnie karze. Wezwanie celem złożenia wyjaśnień mam na za tydzień. Zapytałem ich o konsekwencje - powiedzieli, że w ich uznaniu dużo przemawia na moją korzyść i prawdopodobnie dostanę możliwie najłagodniejszą karę.
Czy dobrowolnie... to zależy, jeden powie tak a inny się wybroni na "lepszą karę". Za taki wynik nie dostaniesz też niestety najmniejszej kary. 3 lata i jak ktoś pisał wyżej min. 10 tys. to będzie sukces.

biezanow_123 napisał:
I skąd Ci się wzięła ta kwota 10-12 tyś. zł? Beż przesady. Tyle nie dostanie napewno
Dostanie, ja za mniejsze wykroczenie dostałem kilka tysięcy samej grzywny, a przy przestępstwie dochodzi jeszcze fundusz... Od stycznia są stawki dużo wyższe niż kiedyś.

W każdym razie - powodzenia i cierpliwości życzę :)

Ja w sierpniu 2019 zostałem zatrzymany rano na skuterze elektrycznym. Miałem około 0,8 promila. Dostałem 3 lata zakazu liczony od dnia zatrzymania prawka (oddałem policjantom w dniu zatrzymania) do tego 3000 zł grzywny i 5000 na fundusz. Te 5000 rozłożyłem na 12 rat a 3000 zapłaciłem. Rozprawa była w marcu 2020 jeszcze przed koronaswirusem.
Obecnie mam za sobą kurs reedukacyjny i psychotesty, 5 sierpnia mam termin do WOMP. Skierowania dostałem już w lipcu 2020.

To jak to w końcu jest z tą karalnością? Ja byłem ukarany karą grzywny i spłaciłem karę rok temu w marcu, a zakaz prowadzenia pojazdów kończy mi się za miesiąc czyli w sierpniu 13tego.

To kiedy będę czysty w papierach?

madisi8854 napisał:
Czy dobrowolnie... to zależy, jeden powie tak a inny się wybroni na "lepszą karę". Za taki wynik nie dostaniesz też niestety najmniejszej kary. 3 lata i jak ktoś pisał wyżej min. 10 tys. to będzie sukces.

Dostanie, ja za mniejsze wykroczenie dostałem kilka tysięcy samej grzywny, a przy przestępstwie dochodzi jeszcze fundusz... Od stycznia są stawki dużo wyższe niż kiedyś.

W każdym razie - powodzenia i cierpliwości życzę :)

Ostatnio kobitka za 2 zatrzymania po alkoholu, dostała wyrok 4 lat zakazu i 13000 kary do tego 10 Miechów w zawiasach. Więc widać że i za podwój e przestępstwo mogą dać krótki zakaz. Bo 4 lata lacznie za 2 sprawy to malo

Pl4y napisał:
To jak to w końcu jest z tą karalnością? Ja byłem ukarany karą grzywny i spłaciłem karę rok temu w marcu, a zakaz prowadzenia pojazdów kończy mi się za miesiąc czyli w sierpniu 13tego.

To kiedy będę czysty w papierach?

Art. 107. - [Przesłanki zatarcia skazania] - Kodeks karny.
§ 4a.
W razie skazania na grzywnę zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem roku od wykonania

według prawa 1 rok
+ czas trwania zakazu

I pytanie czy wg kartoteki czas trwania zakazu trwa nie od zabrania prawka, tylko od daty rozprawy sądowej w ktorej wyrok sie uprawomocnil, bo w mojej sytuacji tak to wyglada

W przypadku skazania na karę grzywny okres zatarcia skazania określa art. 107 § 4a K.k. W przypadku tej kary automatyczne zatarcie skazania ma miejsce po upływie roku od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.

Zauważyć jednak należy, że po skróceniu w 2015 r. do roku terminu zatarcia skazania w przypadku wymierzenia grzywny ustawodawca zrezygnował z możliwości zatarcia takiego skazania na wniosek. Aktualnie zatem grzywna będzie ulegała zatarciu tylko automatycznie po upływie roku i nie będzie można tego terminu skrócić.

https://www.odpowiedziprawne.pl/-zatarcie-skazania#toc-5

A we wroclawiu
W razie skazania na karę grzywny albo karę ograniczenia wolności zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 5 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania; na wniosek skazanego sąd może zarządzić zatarcie skazania już po upływie 3 lat;

https://www.wroclaw.so.gov.pl/kiedy-kara-ulega-zatarciu,new,mg,177.html,10

U mnie zakaz juz minął, 2.5 roku od zaplacenia grzywny a i tak dalej figuruje jako karany, tyle wiem 8-)

Ale oprócz grzywny masz karę w postaci zakazu prowadzenia pojazdów. I dopiero po zakończeniu tej kary licz czas do zatarcia skazania

Mevar napisał:
niektóre strony podają rok, a niektore 3 lata na wniosek. Wiem tyle że u mnie minęło 2.5 roku od zaplacenia grzywny i pol roku od konca zakazu, a dalej w kartotece figuruje jako karany

10 tys? 5 grzywny i 5 na fundusz
Tu ludzi nie interesuje ile podają "niektóre strony" tylko jak to prawnie wygląda. Art. 107 § 4a wyraźnie mówi że zatarcie skazania kary grzywny następuje po roku od jej zapłacenia.
Ps. 5000zł na fundusz to się zgadza a czemu zakładasz że pytający dostanie odrazu 5000zł grzywny? Może dostanie np 1000zł

madisi8854 napisał:
Dostanie, ja za mniejsze wykroczenie dostałem kilka tysięcy samej grzywny
Twój wyrok nie jest wyznacznikiem prawa. To że ty dostałeś tyle to nie znaczy że ktoś inny nie może dostać mniej

Mevar napisał:
A we wroclawiu
W razie skazania na karę grzywny albo karę ograniczenia wolności zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem...

U mnie zakaz juz minął, 2.5 roku od zaplacenia grzywny a i tak dalej figuruje jako karany, tyle wiem 8-)
Co ty wogole piszesz że we Wrocławiu macie inne prawo. Proszę nie pisz już głupot. To że Twoje skazanie jest widoczne to wina KRK. Jest to błąd z ich strony. Czasem wystarczy zadzwonić i powiedzieć jaką jest sprawa i zostanie to poprawione

lojejku napisał:
Ale oprócz grzywny masz karę w postaci zakazu prowadzenia pojazdów. I dopiero po zakończeniu tej kary licz czas do zatarcia skazania
Kolejny znawca prawa. Przecież cytowany wyżej artykuł 107 kk mówi że zatarcie następuje po roku od zaplacenia grzywny a nie po roku od zakończenia środka karnego

biezanow_123 napisał:
Ps. 5000zł na fundusz to się zgadza a czemu zakładasz że pytający dostanie odrazu 5000zł grzywny? Może dostanie np 1000zł
Teoretycznie może dostać nawet i 100 zł. :cool: 10 stawek dziennych x 10 zł min. stawka dzienna. Poczekamy, zobaczymy.

biezanow_123 napisał:
Twój wyrok nie jest wyznacznikiem prawa. To że ty dostałeś tyle to nie znaczy że ktoś inny nie może dostać mniej
Zgadza się, szczególnie, że u mnie było wykroczenie a nie przestępstwo, więc na starcie 2500 zł.

Ostatnia edycja:
biezanow_123 napisał:
Kolejny znawca prawa. Przecież cytowany wyżej artykuł 107 kk mówi że zatarcie następuje po roku od zaplacenia grzywny a nie po roku od zakończenia środka karnego

Ale oprócz grzywny, zakaz prowadz nią pojazdów chyba też jest kara. I to po odbyciu całej kary liczy się lata do zatarcia skazania. Przecież kara nie kończy się z.momentem spłaty grzywny, bo zakaz dalej masz.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16787601/roz-15

Mam pytanie, mam napisany wniosek o WUP. We wtorek mam przesłuchanie przygotowawcze. Wniosek mam napisany do prokuratury, ale chcę też sporządzić drugi do sądu, jak sprawa pójdzie dalej.

I teraz moje pytanie - nie znam na razie sygnatury aktu. Czy ten wniosek składam na przesłuchaniu, czy najpierw proszę prokuratora ustnie o skierowanie wniosku o WUP? Jeśli się nie zgodzi a ja nie poddam się DPK to wtedy kieruję wniosek do prokuratury na piśmie? Jak wygląda ta pierwsza procedura? Bo jeśli to się nie uda to skieruję go do sądu i tutaj już sobie chyba dam radę z prawidłowym skierowaniem wniosku, ale jak wygląda wnioskowanie u prokuratora? Na jakim etapie i jak to zrobić?

lojejku napisał:
I to po odbyciu całej kary liczy się lata do zatarcia skazania
Nie jest prawdą że roczny okres potrzebny do zatarcia skazania jest liczony po minięciu zakazu. Skazanie ulegnie zatarciu po minięciu ostatniego dnia w którym obowiązuje zakaz prowadzenia pojazdów

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót