Przedłużenie aresztu

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
chwascior napisał:
za pierwszym i drugim razem ojciec był na gazie?

bo jak rozumiem po pijaku złapali go na rowerze a pierwszy wyrok też za prowadzenie pod wpływem?

Tak tak pod wpływem.
I teraz się boi , że drugi wyrok też będzie musiał odsiedzieć.

to forum jest cenzurowane i nie mogę nikogo oceniać bo mam zakaz ;]
ale jak papcio lubi sobie pohasać po pijaku to jest duża szansa że mu wyrok odwieszą ...

Powiedzcie, czy dobrze myślę:help:

Czytałam, czytałam i nie wiem, czy dobrze zrozumiałam:)

Zbliża się moment kiedy prokurator wystąpi o przedłużenie aresztu. powinien to zrobić na 2 tyg. przed końcem sankcji? POWINIEN, czy MUSI??

Posiedzenie sądu musi się odbyć zanim minie sankcja, tak? Ale równie dobrze ostatniego dnia?
Jeśli sąd przedłuży areszt, to od jakiego momentu jest czas na zażalenie?Od momentu decyzji, czy dostarczenia tej decyzji?
I wtedy adwokat ma 7 dni na zażelenie?

Kolejne pytanie - posiedzenie sądu w spr. zażalenia odbywa się w jakimś terminie "do"? Czy jest to umowne?

I jeszcze jedno - tak czy siak można pisać wniosek o uchylenie aresztu?

I kolejne pytanie - jakby co - ile jest czasu na wpłacenie kaucji?

Zbliża się moment kiedy prokurator wystąpi o przedłużenie aresztu. powinien to zrobić na 2 tyg. przed końcem sankcji? POWINIEN, czy MUSI??
Nie musi. Powinien, ale nie jest to termin zawity, więc w uzasadnionych wypadkach może złożyć i później wniosek.

Posiedzenie sądu musi się odbyć zanim minie sankcja, tak? Ale równie dobrze ostatniego dnia?
Tak

Jeśli sąd przedłuży areszt, to od jakiego momentu jest czas na zażalenie?Od momentu decyzji, czy dostarczenia tej decyzji?
Jeżeli strona będzie na posiedzeniu, to termin na złożenie zażalenia jest od dnia posiedzenia. Jeśli jednak strony nie będzie na posiedzeniu, to na złożenie zażalenia ma czas przez 7 dni od otrzymania postanowienia.

Kolejne pytanie - posiedzenie sądu w spr. zażalenia odbywa się w jakimś terminie "do"? Czy jest to umowne?
Wtedy kiedy ma wolny termin

I jeszcze jedno - tak czy siak można pisać wniosek o uchylenie aresztu?
I kolejne pytanie - jakby co - ile jest czasu na wpłacenie kaucji?
Można pisać o uchylenie, a na wpłacenie kaucji przeważnie dają termin 7 dni.

witam,tyle naczytałam się o przedłuzaniu aresztu i dochodzę do wniosku ze nagminnie jest przedluzany,u mojego konczy sie na koniec czerwca i juz sie boje za art 279§1

czy prokurator moze przedłuzyc areszt tymcz bo nie przyszły wyniki badan.Jak na moje rozumowanie to nie powinien,bo wyniki moga byc rozne,prosze moze ktos z was moze mi odpowiedziec:(

prokurator zawsze moze wnioskować o przedlużenie aresztu podając rózne powody

Mojego chlopaka zlapali wraz z 3ma kumplami na gorącym uczynku jak dzielili marihuane(237g) zostali skazani na miesiac sankcji , potem na kolejne dwa meisiace , za tydzien konczy im sie sankcja . Jak widzicie sprawe? SLEDZTWO ITD SA ZAKOnczone , a rozprawa ma byc prawdopodobnie w lipcu. To ich pierwszy raz, kazdy ma adwokata. jak widziecie sprawe?

kiepsko. . .:( ale jak wszystko zakonczone to moze nie przedluza im sankcji do rozprawy. niech adwokaci sie wezma do roboty

mojemu przedłuzyli o 2 miiesiace jestem zbulwersowana podobnie jak adwokat.Nie moge pojac jakie nasze prawo jest kulawe jezeli chodzi o godnosc człowieka.Argument najpierw brak wynikow badan,a nastepnie ze moze mataczyc.Owszem sa w sprawie 3 osoby,siedza w areszcie 3 miesiace to co do tej pory robila policja i prokurator,przeciez zeznania maja,a to ze dowody sa niewystarczajace do innych zarzutow to nie powinno sie przedłuzac at,przeciez i tak bedzie sprawa a poźnie zostana osadzeni.Nigdy wczesniej nie miałam doczynienia z prawem,moj zreszta rowniez,w tej sprawie art 279 nie wiem co mu wogole odbiło ze znalazł sie razem na miejscu przestępstwa kradziezy z włamaniem do samochodu.Ma wszystko,adwokat powiedział na początku ze jego udział to bardzie jako osoba towarzyszaca,jestem zła na nasz system prawny,bo jak taki co wiele razy miał doczynienia z łamaniem prawa to wychodzi,bo chyba ich się boją:mad:

eela napisał:
taki co wiele razy miał doczynienia z łamaniem prawa to wychodzi

Skąd taki wniosek skoro - jak sama piszesz - nie masz doświadczenia w tych sprawach? Tu na forum raczej wszyscy równo narzekają, że areszty trwają za długo ;)

a wnioski to sa z zycia wziete,to ze ja nie miałam konfliktow z prawem to nie znaczy ze nie słyszy się o wystepkach innych znanych w danej miejscowosci i nie tylko cuda wyprawiaja działaja rodzinnie z pokolenia na pokolenie tu zatrzymaja a prokurator wypusci i tak od nowa,Kadi z całym szacunkiem dla ciebie ale chyba niewierzysz w to co piszesz juz nie wspomne o aferach z wyzszych sfer,poprostu aplikanci prawa powinni odbyc staz w at na 3 miesiace potem racjinalniej by przedłuzali,pozdrawiam;)

Od czego/kogo to zależy czy adwokat będzie na posiedzeniu w sprawie przedłużenia aresztu?

Sąd ma obowiązek zawiadomić obrońcę o każdym terminie posiedzenia w przedmiocie rozważenia przedłużenia aresztu tymczasowego (art. 249 par. 5 k.p.k.). Po takim zawiadomieniu obecność adwokata na posiedzeniu zależy praktycznie wyłącznie od adwokata. Jeśli tylko się stawi na czas, Sąd ma obowiązek dopuścić go do udziału w sprawie.

Witam, mam kolejne pytanie - jeśli sąd przychylił się do wniosku prokuratora i przedłużono areszt, to zażelenie odbywa się w tym samym w sądzie (rejonowy) czy apelacyjnym?

O ile Sąd który wydał zaskarżone postanowienie nie przychyli się do zażalenia we włąsnym zakresie to zażalenie rozpoznaje Sąd II instancji (okręgowy jeżeli areszt przedłużył Sąd rejonowy).

Ile czasu ma sąd na rozpatrzenie zażalenia,złożonego na przedłużenie aresztu?

Powrót