Przerwa w odbywaniu kary - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kolo6666 napisał:
z tego co ja się orietuje to od przyjęcia wniosku 40 dni.

Niestety nie ma nigdzie napisane, że Sąd obowiązuje termin 40 dni. W przypadku mojego męża czekaliśmy dokładnie 2 miesiące i 1 dzień na posiedzenie, na którym uchylono odmowę udzielenia przerwy i przekazano wniosek do ponownego rozpatrzenia... i czekamy na ponowne rozpatrzenie a wniosek o przerwę złożony był w marcu.

No ubaw po pachy bo dalej czekamy na wyznaczenie terminu a minal kolejny miesiac heh

papryczka_chili napisał:
No ubaw po pachy bo dalej czekamy na wyznaczenie terminu a minal kolejny miesiac heh

My czekalismy 1,5 miesiaca na wyznaczenie terminu. Tylko dzwonilismy raz w tyg do sadu. Bo listu w dalszym ciagu nie widac

Witam.Mòj brat dostał wyrok 3,5 roku za napad z bronią w reku. Lutego tego roku po dwóch latach od wyroku stanął na pierwszą wokande z której go nie wypuszczono,teraz we wrześniu po upływie siedmiu miesięcy stanął na drugą wokande (obydwie były we Wroclawiu) z której też go nie wypuszczono uzasadniając że brat nie przyznał się do winy,nie wyraził skruchy i jest za wcześnie mimo że został mu rok do końca kary.Bzdura jest że nie przyznał się do winy i nie wyraził skruchy,przyznał się od razu jak został zatrzymany a skruchę wyraził na pierwszej rozprawie co jest napisane w aktach sprawy których sędzia z pewnością nie czytał.Brat napisał apelację i moje pytanie czy ma szansę wyjść przed terminowo? Nigdy nie był karany i boje się że chcą dać mu nauczkę na przyszlosc, nie będę go bronić ale to naprawdę dobry chłopak.Zachowanie w ZK ma pozytywne.Był w Gliwicach,Wojkowicach, Wierzchowie (tam dostawał bleche za potargane przescieradlo i zgolona głowę ) w Strzelcach Opolskich,we Wroclawiu gdzie odbył terapię czyli przeszedł resocjalizację i dwa dni temu przetransportowali go do Wojkowic na p2 a stamtąd podobno się nie wychodzi i jest nie zaciekawie.Proszę o pomoc.Na obydwóch wokandach miał promese o chęci zatrudnienia go ale na to nawet sędzia nie spojrzał :(

Ostatnia edycja:
Witam. bardzo proszę o pomoc. mój narzeczony przebywa w zakładzie karnym, wyrok 2 lata. ja dowiedziałam się nie dawno że jestem chora mam raka. jakie sa szanse aby mógł starać sie o przerwe w karze na mój stan zdrowia i jakie dokumęty medyczne trzeba złożyć i gdzie. z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Wniosek składa skazany do Sądu Penitencjarnego, właściwego z uwagi na miejsce odbywania kary.
Np. dokumenty potwierdzające Twój stan zdrowia oraz konieczność opieki osoby drugiej.

Witam mam takie pytanie jeśli ktoś się chociaż trochę zna proszę bardzo o pomoc .Mój brat przebywa w zakładzie karnym od 2 lat i 3 miesięcy chodzi do szkoły i niedługo przejdzie na pół otworek ,koniec kary kończy mu się w listopadzie 2017 roku czy jest jakaś szansa na to żeby mój brat wrócił wcześniej do domu ? jest jakaś nadzieja ???

Przerwa w odbywaniu kary

Witam, mój ojciec został aresztowany 1 listopada 2015r, za sprawę sprzed 10lat, wyrok zapadł w 2005, przed tym był 6m-cy w areszcie śledczym we wrocławiu, żył legalnie w niemczech, nie ukrywał się przez te 10 lat, jednak zdrowie nagle zaczęło się sypać. m.in zastój nerki, cukrzyca typu 2 nadciśnienie tętnicze, przerost lewej komory mięśnia sercowego i przepuklina pępkowa, wrócił do polski leczyć się, w trakcie leczenia również chciał załatwić swoje problemy u Adwokata, niestety miesiąc przed operacją odwiedziło nas w domu 2 miłych panów, a po chwili było już 4 bo nie chcieliśmy otworzyć, myśląc, że sobie pójdą. Ale mniejsza o historię jego życia. Chodzi mi dokładnie o to, że jest aktualnie w zakładzie penitencjarnym, 7 marca wokandę z wystąpieniem czy jakoś tak, pojutrze jest sprawa o przerwe w karze w sądzie penitencjarnym we Wrocławiu, czy jeśli wyjdzie na tą przerwę to na wokande nie stanie, będąc na wolności? i potem będzie musiał wracać za kraty? dodam, że nie mam 18lat, mam cukrzycę typu pierwszego z powikłaniami(w 2014r trafiłem w stanie ciężkim do szpitala) po tym fakcie tata wrócił i do tej pory było dobrze ze zdrowiem, ale jednak fakt że tata jest za kratami przyczynia mnie do dużego stresu przez co źle się czuję, miewam bardzo wysokie poziomy cukru i po prostu brakuje mi takiej "ojcowskiej silnej ręki" więc czy będąc na przerwie w wykonywaniu kary ma możliwość stanięcia na wokandę? pozdrawiam:)

mój facet dostał na sprawie połączenia wyrokow 2 lata co można zrobić by nie siedział tyle PROSZE POMOZCIE

gosica12200 napisał:
co można zrobić by nie siedział tyle PROSZE

Najpierw trzeba mieć jakiekolwiek argumenty za przerwą w karze. "Nie chcę by tyle siedział" nie jest argumentem.

Witam mam pytanie jestem pierwszy raz na tym form więc prosze o zrozumiałość. Mój chłopak siedzi w ZK. Dostał 3 lata do odsiadki siedzi już 3 miesiące napisał pismo i za nie całe 2 tygodnie ma rozpraw o przerwe w karze Ja jestem w 36 tygodniu ciąży. Ciąża jest zagrożona... Mój chłopak ma szanse do powrotu do pracy w której pracował chce łożyć na dziecko i uznać je ja się jeszcze uczę jestem niepełnoletnia i moje pytanie jest czy dostał by chociaż na 6 miesiecy przerwe w karze w tej sytuacji bardzo prosze o odpowiedz :)

Mozliwosci sa dwie. Albo dostanie przerwe albo nie ale o tym zadecyduje sąd a nie my.

Jeśli to jest jedyne uzasadnienie to bardzo mało prawdopodobne jest udzielenie przerwy ale fakt, że to decyzja sądu.

Uznać dziecko i zarobić na nie może również w więzieniu i do tej myśli proponuję się przyzwyczaić zwłaszcza, że jego wyrok nie należy do najmniejszych.

klaudia jaromin napisał:
i moje pytanie jest czy dostał by chociaż na 6 miesiecy przerwe w karze w tej sytuacji

A pytanie sądu będzie brzmiało: "po co ta przerwa?". By zarobić na utrzymanie niepełnoletniej? A kto ją teraz utrzymuje? I drugie pytanie: jak skazany chce w sześć miesięcy zarobić na utrzymanie przyszłej matki swojego dziecka i tego dziecka przez następne prawie trzy lata?

Klaudia Przerwe w Kaze ciężko dostać Twój chłopak ma wyrok 3 ech Lat Pozbawienia Wolności... o Przerwe w Każe aby dostać muszą być mocne argumenty aby dostać takową przerwę (choroba,zawał,wylew) Twój chłopak gdyby wyszedł na Przerwę w Każe mógł by już nie wrócic do ZK, bo Sąd zawiesza Przerwe w Każe dla skazanych co Wyrok nie przekracza 3 Lat Pozbawienia Wolnosci , gdyby miał Wyrok 3 Lat i 6 miesięcy już by nie mógł zawiesić Przerwy w Każe i musiał by wrócić do ZK Pozdrawiam

Powrót