Przerwa w odbywaniu kary - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam mam takom prosbe,kto mi pomoze co teraz robic,maz wczoraj mial wokande o przerwe w karze i prokurator sie zgodzil a sedzia nie co teraz mozemy zrobic.

Złożyć zażalenie na postanowienie o odmowie udzielenia przerwy w karze, odpowiednio je argumentując.

sedzia stwierdzil ze jak mam w domu grzyba to mam kupiuc srodek na grzyba i sobie popsikac samemu,jakie arkumenty teraz wziasc ze maz jest potrzebny mi w domu.syn stale choruje na zapalenie oskrzeli

jak widzicie na zdjeciu na awatarze takie mam mieszkanie,a sedzia gada o srodku grzybotwurczym

Ostatnią edycję dokonał moderator:
madzi465 napisał:
jakie arkumenty teraz wziasc ze maz jest potrzebny mi w domu.

Jakie argumenty? Prawdziwe.
Tobie mąż jest potrzebny w domu. A karę pozbawienia wolności z zasady trzeba odbyć.

forg napisał:
Jakie argumenty? Prawdziwe.
Tobie mąż jest potrzebny w domu. A karę pozbawienia wolności z zasady trzeba odbyć.
Z tą przerwa trzeba się dobrze zastanowić bo mój np.był 1 rok na przerwie i niestety musiał powrócić do zakładu karnego o warunkowe zawieszenie reszty kary nie moze się jeszcze starać bo nie odbył 6miesiecy pozbawienia wolności odbył teraz łącznie4 miesiące my dostaliśmy przerwe ze względu na ciężką sytuacje materialną przy pierwszej przerwie sprzeciwił się prokurator mój odczekał7 dni prokurator nie wnósł zażalenia i wyszedł

Witam nie wiecie jak jest z przerwą na Białołęce,papiery do sadu penitencjarnego trafiły 3 tygodnie temu i cisza,ile czasu maja na rozpatrzenie daty posiedzenia

wpz niestety się nie udało:wow:

Witam nie wiecie jak jest z przerwą na Białołęce
Sprecyzuj swoje pytanie - przesłanki do udzielenia przerwy wynikają z kodeksu karnego wykonawczego, nie ma znaczenia w jakim zakładzie odbywa się karę...
ile czasu maja na rozpatrzenie daty posiedzenia
Nie ma wskazanego terminu, wniosek powinien być rozpoznany bezzwłocznie. Czyli czeka w kolejce z innymi podobnymi, tudzież wnioskami o zgodę na SDE, wpz... Choć o przerwę rozpatrywane są raczej w miarę szybko. Zadzwoń do właściwego Sądu, powiedzą Ci ile się czeka na termin posiedzenia.

Dzięki za pomoc,tylko czy mi udzielą takiej informacji,nie jestem ,żoną tylko narzeczoną,

Jeśli sprawa o zamknięcie osoby odbywała się w Sądzie Rejonowym i skazana została przewieziona do Aresztu Śledczego w Warszawie, to gdzie należy składać wniosek o o udzielenie przerwy w wykonaniu kary pozbawienia wolności? Do Sądu Okręgowego pod który należy Sąd Rejonowy w którym odbywała się sprawa, czy do Sądu Okręgowego w Warszawie pod który należy AŚ?

P.S. Jest w ogóle możliwe zawieszenie wykonywania kary bo ktoś pracuje za granicą?

Ostatnia edycja:
blackmen napisał:
P.S. Jest w ogóle możliwe zawieszenie wykonywania kary bo ktoś pracuje za granicą?

Proszę, nie żartuj. Naprawdę. Kara pozbawienia wolności to nie imieniny u cioci.

A wniosek o przerwę rozpatrywać powinien właściwy dla miejsca odbywania kary sąd okręgowy.

Mam takie pytanie- skazany przebywał na rocznej ( w częściach, ale ciągłość zachowana) przerwie w wykonaniu kary, przerwa trwała do 28.11.2014 i ok. miesiąc, półtora przed zakończeniem przerwy kurator sądowy wystąpił do sądu z wnioskiem o wpz na podstawie art. 155 kkw, sąd wyznaczył termin posiedzenia na 25 listopada, zresztą ku uciesze skazanego, gdyż była nadzieja, że nie będzie musiał wracać do zk, po czym na posiedzeniu sąd odrzucił wniosek jako bezzasadny, powód - do rocznej przerwy brakuje 3 dni. Moje pytanie, czy to jest standardowa procedura? Przecież to chyba sąd wyznaczając termin, ma wgląd do akt, jak kurator, czy skazany miał "trafić" w termin?

Ostatnia edycja:
Obliczyć kiedy upływa rok? Nie wiedział, że składa wniosek przed terminem i że skazany nie nabył jeszcze uprawnień do wpz? Sąd otrzymał wniosek to rozpatrzył, nie musiał czekać, aby "wpasować się" w termin.

Witam. Mam pytanie. Moj narzeczony jest od 30października w ZK i pod koniec kwietnia chce starać się o przerwę w karze. Czy jest szansa żeby dostał ta przerwe? Opinie w ZK ma dobre, dwie pochwały, pracował (aktualnie jest na L4 z powodu przepukliny). O przerwe chce starać się na zabieg wlaśnie tej przepukliny i żeby mi też troche pomóc. Od kąd go zabrali nie mam za bardzo środkow do życia od trzech msc szukam pracy i nic. Dzieci go nie widziały od prawie czterech msc..

A może można jeszcze cos zrobić żeby wcześniej wyszedł z ZK? Ma dwa wyroki pierwszy to rok za kradzież a drugi 6msc za pobicie.
Prosze o pomoc.

gruszka92 napisał:
Czy jest szansa żeby dostał ta przerwe?

Przecież wszystko zależy od opinii medyków. Jeśli operacja jest niezbędna, stan skazanego jest poważny a operacji nie da się zrobić w warunkach więziennych to przerwę dostanie. Jeśli jest inaczej to nie dostanie.

Dzieci nie widział? Taki jak widać może być też urok odbywania kary pozbawienia wolności.

Witam. Mam prośbę proszę o pomoc. Mój narzyczony jest w ZK odbył polowe kary ma juz termin wokandy ale mówi że jest mu potrzebne oświadczenia że po opuszczeniu ZK będzie miał prace ? Słyszeliście może o czymś takim ? Osobiście mi wydaje się to dziwne ale on upiera się ze naprawdę potrzebuje i bez tego dostanie "odroczke" ponieważ jest to związane z resocjalizacją

Tak Asiunia1918, to się nazywa "promesa zatrudnienia" i rzeczywiście jest to dokument przemawiający na jego korzyść podczas warunkowego przedterminowego zwolnienia.
Z takim dokumentem udajesz się do pracodawcy, który potencjalnie wykazuje chęć zatrudnienia Twojego narzeczonego po opuszczeniu ZK, on wypisuje ten dokument, następnie podbija pieczątką.

A co w przypadku gdy pracodawca wystawi takie coś ale nie przyjmie do pracy ponieważ się rozmysli?

Powrót