B
Bociek1978
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 37
mulinka napisał:witam. Rok temu wzięłam na raty parę rzeczy spłacałam je systematycznie do pażdziernika zeszlego roku. Od września zmienilam prace i do tej pory moj pracodawca nie wyplacił mi wynagrodzenia za czas od października do lutego, wiec nie mogłam placić rat. Wiem, że moglam wpłacać nawet male kwoty, ale polak madry po szkodzie. Obecnie jestem osobą bezrobotna, o czym poinformowalam bank, jednak wymówienie pozyczki jest już w toku. Mam czas na zdobycie połowy zaległości do końca tygodnia, ale to raczej nie realne. Więc pewnie na dniach przyjdzie do mnie komornik. Jak bedzie przebiegała jego wizyta? Czy od razu weżmie te rzeczy, które zostały zakupione na raty/ czy można sie z nim umówic na wpłacanie małych tygodniowych kwot? co stanie sie w sytaucji gdy np jedna z zakupionych rzeczy nie bedzie w miejscu zameldowania? a także co stanie sie z rzeczami mojego taty, u którego mieszkam, czy komornik ma je prawo zająć, chodzi tu o takie sprzety jak tv, lodówka, pralka, kuchenka? prosze o odpowiedź i z góry dziekuje
Komornicy których znam wolą oczywiście wpłaty dobrowolne ratalne, ale żeby były rozsądne i systematyczne. Komornik może zająć w Pani domu wszystkie ruchomości jaki zobaczy, dlatego że zajmuje nie własność ale władanie - jeśli ruchomość stanowi własność osoby trzeciej należy o tym oświadczyć komornikowi do protokołu zajęcia. On z kolei listownie poinformuje tą osobe o możliwosci złożenia do sądu powództwa przeciwegzekucyjnego (czyli że to że np TV jest nie Pani a tej osoby - fakturka sie przyda, jak to się uda sąd zwolni ruchomości spod zajęcia). Ruchomości komoras z domu nie wynosi tylko zostawi Pani pod dozór. Zajęte ruchomości nie musi wystawiać na licytację jeśli Pani będzie płacić raty!