Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
[cytat="faktor":2ajfcndu]klauzula wykonalności jedynie stwierdza że roszczenie powoda - pozwanego jest prawomocne, klauzula ma to do siebie że z tym prawomocnym tyt. wykonawczym mozna sie zwrócic do komornika aby ten wszczął post. egzekucyjne, a jeśli jak pisales z kwoty początkowej 400.00 zł zrobiło się 5.000.00 zł to tylko zasługa w tym dłuznika że tak pozwolił aby ona sie rozwineła.
W sklad tej kwoty może wejść koszty procesu, koszty zastępstwa adwokackiego, czynności jakie podjął wierzyciel w celu wyegzekwowania wierzytelności, oraz o czym nie należy zapominać, wynagrodzenie komornika, plus koszty przeslania środków pienięznych wyegzekwowanych a przeslanych do wiwerzyciela.[/cytat:2ajfcndu]

rozumiem, ale mi chodzi o to jak komornik podważy autorytet sądu. bo nie mial prawa rządać żadnych $ ponieważ spadek był przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza a inwentarz wynosił 0 złotych. a komornik chcy by placic wierzycielowi pieniadze ktore sie nie naleza. Chodzi mi o to jakie konsekswencje moze miec komornik. gdy nieslusznie zajął wynagrodzzenie i nie slusznie wszczął postępowanie komornicze.

Czy komornik moze sciagać alimenty i dlug alimentacyjny od zony dluznika?
Jeżeli tak to czy na wniosek wierzyciela czy sam bez wniosku o sciaganie od zony ma do tego prawo?

[cytat="michupocichu":34f5pjnc]Nie.[/cytat:34f5pjnc]

a od ojca?

Czyjego ? Dłużnika ? Tak jeśli wierzyciel uzyska taki tytuł. Polecam lekturę tematów na "Prawie rodzinnym".

Witam.

W zwiazku z faktem, iż jest to temat na potrzeby pytań wokół czynności komorniczych, chciałbym zapytać:
- Czy można rządać na piśmie od komornika, wykazu w jaki sposób egzekwuje pieniądze? (sposoby naliczania, pozostałość, wcześniejsze, wszystko co związane z daną egzekucją)
- Co jeżeli komornik w piśmie, pisze, że nie wiecej niz 50% przy czym kwota 849,00 jest wola od potrącen? a zajmuje wiecej?
- Czy komornik, może wszczynać kilka egzekujcji zajmując rachunek bankowy, w postępowaniach dotyczących kilku spraw?

Głownie interesuje mnie jednak, czy jest podstawa prawna rządania od komornika, aby przedstawił, co kolokwialnie mowiac jeszcze zostało do spłaty, czy są w kolejce kolejne egzekucje, i w jaki sposób nalicza i ile pozostało do spłaty w czasie trwania danej egzekucji?

Dotyczy to sprawy związanej z przekazaniem spłaty długu, na żyranta. Proszę jeszcze określic w jakim trybie, można ządać od głównego pozyczkobiorcy z powództwa cywilnego zadośćuczynienia? Zajęcie komornicze spowodowało niewydolnośc finansową, a w konsekwencji niemożność spłat własnych zobowiązań, co spowodowało lawinę dalszych egzekucji. Winnym tego był główny pożyczkobiorca, czy można od niego przez pozew rządać na tej samej drodze, spłaty tych innych zobowiązań?

witam!

z góry przepraszam, jeśli się powtórzę - jednak przeczytałem wszystkie 25 stron pytań do komornika :)
sytuacja jest następująca: mój ojciec jest zadłużony, ja jestem zameldowany w mieszkaniu, którego on jest właścicielem. jestem studentem, mimo to pracuję i zarabiam pieniądze ( umowa zlecenia ) oraz otrzymuję stypendium naukowe. za zarobione/otrzymane pieniądze nabyłem ruchomości - np. laptop.

mam następujące pytania:
- czy komornik może zająć moje wynagrodzenie?
- z tego co wyczytałem, to komornik może zająć moje ruchomości, jednak czy ja mam szanse je odzyskać? w jaki sposób udowodnić, że jakaś ruchomość była zakupiona za moje pieniądze?
- czy moje wymeldowanie się z mieszkania dłużnika i zameldowanie się np. do cioci (niezadłużonej) może MI (nie dłużnikowi) pomóc w ochronie MOICH ruchomości?

dziękuje z góry za odpowiedz i serdecznie pozdrawiam

nie wiem czy cos to pomoze ale podobno sprawy alimentacyjne maja 1 u komornika. mozesz np wystawic o alimenty od ojca ale nie wiem czy cos to da. bys musial adwokata sie poradzic

zobowiązanie poświadczone notarialnie

Posiadam oświadczenie (poświadczone przez notariusza co do złożonego podpisu), w
którym dana osoba deklaruje sie do comiesięcznych kosztów pokrycia mojego
utrzymania w określonej kwocie.W przypadkach nieuregulowanych w niniejszym
Zobowiązaniu maja zastosowanie przepisy k.c. i k.p.c.Jakie mam rzeczywiste prawa
z takim oświadczeniem by wyegzekwować te deklaracje. Czy może zrobić to komornik
lub firma windykacyjna? Czy musi najpierw zapaść prawomocny wyrok?

Witam,
chciałem zadać kilka pytań ale najpierw szkic sprawy:
Rodzice odziedziczyli po babci mieszkanie, sprzedali je a rodzina zarządała zachówku- w skrócie otrzmaliśmy prawomocny już wyrok spłacenia około 20 tys złotych, do dnia dzisiejszego narosła kwota około 25 tys złotych...Mama jest osobą niepracująca, ojciec wyjechał i słuch po nim zaginął, jednak komornik chce prawdopodobnie zająć nasze mieszkanie i je wystawić na licytację...
Teraz kilka pytań:
1) czy możliwe jest wstrzymanie egzekucji ze względu na sytuację rodzinną(komornik mówi że nie ma takiej możliwości)
2)czy za tak małą kwotę komornik ma prawo zajmować nieruchomość
3) czy jakkolwiek można wstrzymać naliczanie odsetek/kosztów komorniczych

Przepraszam za brak języka fachowego i z góry dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam Roman

Witam..
Mam zobowiązania wobec banków /ok.12/, które powstały jeszcze za czasów kiedy byłem żonaty. Pieniądze te szły na utrzymanie rodziny, opłacanie 5-lat studiów byłej żony. Żona nie pracowała. Część kredytów podpisywałem razem z moją byłą żoną, część sam. Wpadliśmy w spiralę kredytową. Posiadaliśmy samochód kupiony na kredyt. Gdy wyjechałem za granicę w celach zarobkowych żona przestała płacic raty, pomimo iz wysyłałem jej pieniadze na konto. Bank sprzedał to auto za grosze i sprawa tez jest nie zakończona.Rozwód maj 2008r. Nie było podziału majątku, gdzyż mieszkanie w którym mieszkaliśmy było jej /spadek /. A to co było w mieszkaniu zostawiłem dziecku. Po rozwodzie kiedy zasądzono mi alimenty /400zł/, myślałem że była żona poczuje sie do spłaty części tych zobowiązań, jednak pozostałem z tym problemem sam. Komornik zajął mi konto, potrąca mi ok.1000zł miesięcznie, nawet wynagrodzenia typu"trzynastka".Na dzień dzisiejszy sam kapitał to 37tys, a 48 tys to odsetki, koszta egzekucji itp.Nadmienie iż część kredytów już pospłacałem. Zżerają mnie odsetki. Wczoraj rozmawiałem z komorniczką i zapytałem dlaczego potrąca tylko z moich dochodów, a byłej żonie nie. Pani komornik powiedziała, że potracaja jej za jeden kredyt. Dlaczego ? Poprosiła mnie o podanie gdzie była żona pracuje, oraz zapytała o jej nowe nazwisko.. Wydało mi się to śmieszne żeby komornik nie wiedział takich rzeczy. Tym bardziej że pracujemy w jednej firmie, tyle tylko że ex żona w biurze. Po zrobieniu opłat zostaje mi 500zł na zycie i dojazdy do pracy. Nie stać mnie na wynajęcie prawnika, aby poprowadził tą sprawę. Widze że komorniczka spłaca te małe kredyty, a nie te w których oprocentowanie jest 45%!!!! Co mam robić. Zjedzą mnie odsetki od odsetek.. Prosze o jakąś poradę.. Będę wdzieczny.. Nie widzę już wyjścia z sytuacji.. Przepraszam za niefachowe słownictwo, ale nie znam się na prawie, dlatego opisuje to własnymi słowami..

Przepraszam pomyłka. Rozwód maj 2005r. I może dodam ze na części tych zobowiązań są bankowe tytuły egzekucyjne..

Witam!
Moja sytuacja w skrócie polega na tym, iż posiadam zajęcia komornicze na rencie i wynagrodzeniu. Zajęcia te jednak dotyczą długów, które zostały mi przedstawione w zarzucie wyłudzenia w sprawie karnej, która obecnie trwa.
Mam pytanie odnośnie tego, czy istnieje jakakolwiek możliwość wstrzymania egzekucji, ponieważ nie wiadomo jaką kwotę do spłaty zarządzi mi Sąd (z odsetkami, czy bez, które zobowiązanie będę musiała spłacić, czy na przykłąd poręczenia także...) a sama sprawa będzie się ciągnęła przynajmniej kilka lat z powodu wielowątkowości i ogromnej ilości oskarżonych i świadków.
Co mam zrobić?
Słyszałam, że podobno można złożyć wniosek do Sądu Najwyższego o wstrzymaniu egzekucji, ale niestety nie jest to informacja z wiarygodnego źródła.
Z góry niezmiernie dziękuję za odpowiedź.

Czy jako wierzyciel moge wycofać sie z egzekucji z nieruchomosci?
Dluznik zaczął spłacać, doszlismy do porozumienia, ale nie chce wycofywac sprawy od komornika.
Jezeli tak kto czy ponosze jakies koszty?

[cytat="miv":20no5ymv]Czy jako wierzyciel moge wycofać sie z egzekucji z nieruchomosci?
[/cytat:20no5ymv]Możesz. Może jednak bezpieczniej będzie zawiesic postępowanie ?
[cytat:20no5ymv]Jezeli tak kto czy ponosze jakies koszty[/cytat:20no5ymv]Zadnych dodatkowych poza już poniesionymi.

Czy komornik może ściągnąć pieniądze za nie zapłacone mandaty z renty rodzinnej, jeśli jest to mój jedyny dochód? (2 mandaty niesłusznie wystawione choć przyjąłem na kwote 300zl.)

z gory dzieki. :)

Zarabiam 1600zł/miesiąc,komornik zabiera 50 procent.Mam na utrzymaniu niepracującego męża oraz uczącą się córkę/20lat/ Co mam zrobić aby komornik zabierał mi mniej. Słyszałam że można zmniejszyć do 25procent.Proszę o radę.

Nie ma takiej możliwości.
Chyba, że porozumiesz się z wierzycielem ...

Komornik zabiera mi 800zł z 1600/ netto/. ,czyli 2200 brutto zarabiam. Czy wolne od zajęcia jest 936zł brutto. Jeżeli tak to gdzie mam to zgłosić,i gdzie znaleść podstawę prawną.Z góry dziękuję za pomoc.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót