Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
potrącenie z wypłaty

Mam problem. Komornik przysłał list do mojego pracodawcy o zajęciu mojej wypłaty ok400zł. Mój zarobek miesięczny to 1100zł brutto. Słyszałem o kwocie wolnym od egzekucji komorniczej. Możecie mi więcej wytłumaczyć na temat tej kwoty wolnej? I ile dokładnie komornik może zając z mojej wypłaty.
Z góry dziękuje.

gustaw89 napisał:
Mam problem. Komornik przysłał list do mojego pracodawcy o zajęciu mojej wypłaty ok400zł. Mój zarobek miesięczny to 1100zł brutto. Słyszałem o kwocie wolnym od egzekucji komorniczej. Możecie mi więcej wytłumaczyć na temat tej kwoty wolnej? I ile dokładnie komornik może zając z mojej wypłaty.
Z góry dziękuje.
Wątek był na forum niezliczoną ilość razy (opcja szukaj).
Np.
http://forumprawne.org/prawo-cywilne/10967-ile-moze-zajac-komornik.html
http://forumprawne.org/prawo-pracy/36056-zajecie-wynagrodzenia.html

pytanie do komornika

Witam serdecznie,czy komornik powinien zawiadomic dłuznika ,kiedy nastapi oszacowanie i opis podlegajacej egzekucji nieruchomosci?dziekuje

azzaro28 napisał:
Witam serdecznie,czy komornik powinien zawiadomic dłuznika ,kiedy nastapi oszacowanie i opis podlegajacej egzekucji nieruchomosci?dziekuje
Tak. O terminie opisu i oszacowania komornik zawiadamia znanych mu uczestników. A więc z całą pewnością i dłużnika.

Ile moze komornik zabrac z wyplaty?

Jesli wspolmalzonek ma swoja dzialalnosc gospodarcza i od jakiegos czasu ma problem z oplacaniem ZUSu i Urzedu Skarbowego. Z racji tego na pensje zony siadl komornik ktory bierze ogromne sumy, typu od zarobionych 1800 zl netto bierze ok 1300 zl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Czy to jest legalne zeby taki ...bral tyle z wyplaty???????????!!!!!!!!!!!
Z gory dziekuje za odpowiedz.

dwa posty wyżej (BEDEK) i prawie co strone znajdziesz link do strony która odpowie na twoje pytanie-to już szczyt lenistwa

Witam ponownie:),mam galimatias w głowie,czy małzonek dłuznika moze wystapic z powództwem przeciwegzekucyjnym przed nadaniem na niego klauzuli wykonalnosci?czy bez nadania tejze klauzuli na małzonka,wierzyciel moze wpisac sie do ksiag wieczystych na hipoteke,podczas gdy klauzula jest na jednego małzonka i panuje wspolnosc majatkowa?Dodam,ze sa to długi spadkowe?
Czy jest mozliwosc dowiedzenia sie ,czy wierzyciel wystapił do sadu o nadanie klauzuli na małzonka dłuznika i w jaki sposób?

azzaro28 napisał:
czy małzonek dłuznika moze wystapic z powództwem przeciwegzekucyjnym przed nadaniem na niego klauzuli wykonalnosci?
może
azzaro28 napisał:
czy bez nadania tejze klauzuli na małzonka,wierzyciel moze wpisac sie do ksiag wieczystych na hipoteke,podczas gdy klauzula jest na jednego małzonka i panuje wspolnosc majatkowa?
może
azzaro28 napisał:
Dodam,ze sa to długi spadkowe?
spadkowe ?
azzaro28 napisał:
Czy jest mozliwosc dowiedzenia sie ,czy wierzyciel wystapił do sadu o nadanie klauzuli na małzonka dłuznika i w jaki sposób?
Znając imię i nazwisko małżonki dłużnika można to sprawdzić w wydziale cywilnym tego sądu, który wcześniej orzekł o odpowiedzialności dłużnika.

Witam
W skorcie postaram sie opisac sytacje aby podac jak najwiecej szczegolow. Moja mama po 3 letniej walce o podzial majatku z bylym mezem uzyskala prawo własności do mieszkania, na drodze porozumienia przed Sądem moja mama zobowiazala sie wypalcil bylem mezowi polowe wartosci mieszkania a on zobowiazla sie je opuscic w terminie 7 dniu od otrzymania pieniedzy. Pieniadze trafily na konto bylego meza ale on nie ma zamiaru sie wyporwadzic mowiac ze nie ma gdzie i ze moja mama nie ma prawa go stamtad ruszyc bo jest tam zmeldowany. moze wspomne jeszcze ze byly maz jest alkoholikiem, w tej chwili jest na zwolnieniu warunkowym za odsiadywnaie kary za znecanie sie nad rodzina. W wyroku sprawy rozwdowej ma zasadzona rozwniez eksmisje z mieszkania bez prawa do loklau socjalnego. Pytanie moje jest nastepujace czy komornik w drodze procedury egzekucji komorniczej bedzie mogl uwzglednic stan konta bylego meza? Jesli posiada on srodki z podzialu majatku to chyba nie powinien miec prawa do lokalu zastpeczego? Jak wtedy wygladalaby eksmisja takiego dzikiego lokatora? Z gory dziekuje za odpowiedz.

mokozi napisał:
Pytanie moje jest nastepujace czy komornik w drodze procedury egzekucji komorniczej bedzie mogl uwzglednic stan konta bylego meza? Jesli posiada on srodki z podzialu majatku to chyba nie powinien miec prawa do lokalu zastpeczego? Jak wtedy wygladalaby eksmisja takiego dzikiego lokatora? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Chyba chodziło Ci o zajęcie wierzytelności z rachunku bankowego ?
Ale nie ma takiej możliwości w tym wypadku.
Tu np. masz o eksmisji :
Eksmisja - jak usunąć intruza? | DOMINIUM.PL

Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz i za linka.
Wracajac do mojego posta chodzilo mi o ekmisje osoby z mieszkania. A wyjasniajac sprawe rachunku bankowego, chodzilo mi czy komornik w tej kwestii moze wykorzytsac ta informacje, ze osoba ktora ma byc eksmitowana posiada srodki na zapewnienie sobie lokalu tymczasowego? aboslutnie nikt nie chce zajmowac tych srodkow tylko wykorzystac fakt ich istnienia do sprwaniejszej procedury komorniczej.
Generlanie sprawa jest taka moja mama w tej chwili splaca raty kredytu ktory musiala zaciagnac aby spacicl polowe wartosci mieszkania a tak naprawde koszmar mieszkania z bylym mezem trwa nadal i w przypadku gdy komornik bedzie musial zapewnic temu komus lokal zatsepczy to wszyscy wiemy ile to bedzie trwalo. Jesli ktos moze podsunac pomysl jak mozna ta sprawe rozwiac bylabym wdzieczna.

mokozi napisał:
A wyjasniajac sprawe rachunku bankowego, chodzilo mi czy komornik w tej kwestii moze wykorzytsac ta informacje, ze osoba ktora ma byc eksmitowana posiada srodki na zapewnienie sobie lokalu tymczasowego?
Nie.
mokozi napisał:
w przypadku gdy komornik bedzie musial zapewnic temu komus lokal zatsepczy to wszyscy wiemy ile to bedzie trwalo
Komornik nie musi zapewnić żadnego lokalu czy pomieszczenia.
Poczytaj art. 1046 kpc.

Dzień Dobry

mam problem i nie bardzo wiem gdzie uderzyć, jesli to możliwe to bardzo proszę o pomoc: jestem niedużym przedsiębiorcą i opócz pracowników biurowych zatrudnionych na umowę o pracę; współpracuję na podstawie umowy o dzieło m.in. z Panią z komornikiem na karku (mąż niepracujący nałogowiec + dziecko). Dwukrotnie dzwoniłam do komornika aby zapytać o ochronę jej wynagrodzenia, komornik twierdzi że ochronie podlega tylko umowa o pracę a na próbę mojej dyskusji z nim zostałam delikatnie mówiąc "zgaszona". Tymczasem znalazłam info w gazecie podatkowej, że umowy cywilnoprawne podlegają również takiej samej ochronie jesli spełnione są warunki: śwadczenie powtarzające się (w moim przypadku: wyplata raz w miesiącu na zmienne kwoty) i jednocześnie jest podstawowym źródłem dochodu (jedynym); sama więc ustaliłam kwotę wolną a reszta idzie do komornika (jest to niewiele nawet nie starcza na miesięczne odsetki); kwotę wolną wysłałam na konto, ale okazało się że komornik zajął rachunek, a więc rodzina na życie nie ma ani złotówki
Co mogę zrobić aby im pomóc (wypłacać gatówkę to wiem) i czy mogę "chronić" umowę o dzieło ?
z góry dziekuję za wszelkie podpowiedzi
pozdrawiam

urząd skarbowy

rok temu Urząd Pracy wysłal mnie na kurs,nie moglam na niego chodzić bo trwał 6-8 godz dziennie po 3-4 razy w tygodniu a ja sama wychowuje male dzieci i nie zawsze mialam dla nich opiekę
Poszłam do UP zglosiłam że muszę zrezygnować,pani przyjeła to do wiadomości po okolo miesiącu przyszlo pismo że mam za kurs zapłacić 1400 zł,i że sprawa zostaje zgloszona do Urzędu Skarbowego skąd po pewnym czsie wyslano do mnie Pana z dokumentami że oni zajmą się ściągnięciem ze mnie tych pieniędzy,niestety nie bardzo miał z czego byłam bezrobotna ,mieszkanie jest na m oją babcie.Pan poinformowal mnie że jak tylko podejmę pracę to mi na pensje wsiąda chciaalm się z nim jakoś dogadac ale kwota którąmoge splacać miesięcznie mu n ie odpowiadala
>wlaśnie dostałam propozycje pracy za 1200 zl brutto miesięcznie na 3/4 etatu chcialabym się dowiedzieć do jakiej wysokości Urząd Skarbowy moze mi zajac wynagrodzenie ? czy brane w takiej sytacji pod uwagę jest to ze samotnie wychowuje dzieci? bardzo prosze o odpowiedź

michupocichu napisał:
Nie.

Komornik nie musi zapewnić żadnego lokalu czy pomieszczenia.
Poczytaj art. 1046 kpc.

witam dziekuje slicznie za odpowiedz
Jesli dobrze zrozumialam art 1046 to w przypadku ekismitowania osoby bez prawa do lokalu socjalnego, wierzyciel stara sie uzyskac (od gminy lub na wlasna reke) lokal tymczasowy i zadne wyjatki nie wchodza w gre (np.wspomniane wczensiej pieniadze z podzialu majatku na koncie dluznika). moje pytanie jest nastepujace co moze stanowci lokal tymczasowy, na jaki okres czasu trzeba go zapewnic,jesli wierzyciel bedzie sie staral go znalesc sam. Pierwszym moim pomyslem bylo wynajecie pokoju ale szczerze mowiac nie wydaje mi sie zeby ktokolwiek byl zainteresowany wynajeciem pokoju osobie eksmitowanej- czytaj problemowej. Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz. pozdrawiam serdecznie

zwrot nadplaty u wierzyciela

Witam,

komornik zaspokoil roszczenia wierzyciela zajmujac rachunek bankowy dluznika. Zanim to zrobil, dluznik uregulowal naleznosc bezposrednio wierzycielowi. Wierzyciel wyslal do komornika wniosek o umortzenie postepowania, lecz komornik uzyskal wczesniej srodki z rachunku bankowego dluznika i przekazal je wierzycielowi.

Do kogo nalezy zwrocic sie o zwrot nadplaty? jesli do wierzyciela (logiczne), to czy wierzyciel jest zobowiazany zwracac srodki za posrednictwem komornika czy moze to zrobic bezposrednio na konto dluznika?

pozdrawiam, tr

Jagusia007 napisał:
do jakiej wysokości Urząd Skarbowy moze mi zajac wynagrodzenie ? czy brane w takiej sytacji pod uwagę jest to ze samotnie wychowuje dzieci? bardzo prosze o odpowiedź
Co do pierwszego - proponuję przeszukać forum (opcja szukaj).
Samotne wychowywanie dzieci nie jest brane pod uwagę

toorawpeu napisał:
czy wierzyciel jest zobowiazany zwracac srodki za posrednictwem komornika czy moze to zrobic bezposrednio na konto dluznika?
pozdrawiam, tr
bezpośrednio

BahaS napisał:
Co mogę zrobić aby im pomóc (wypłacać gatówkę to wiem) i czy mogę "chronić" umowę o dzieło ?
Pomóc dłużniczce napisać skargę na czynności komornika

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót