Rozwiązanie umowy telefonicznej MNI Telecom

• Autor wątku Autor wątku tommy72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, przepraszam, że tak późno się odzywam. Nie miałem dostpępu do internetu przez ostatni miesiąc.
Sprawa wygląda nastepująco: Moja ciotka się pojawiła i postanowiła to wziąć w swoje ręce. Nie wiem czy to był dobry pomysł, ponieważ: napisała rozwiązanie umowy do MNI Telecom, nie zgłaszając najpierw tego w prokuraturze, w odpowiedzi na rozwiązanie umowy, przysłali pismo, chyba kompletenie nie czytając tego co było zapisane w piśmie cioci, standardową formułke nt. rozwiązania umowy, i kazali wnieść opłate zgodną z regulaminem za rozwiązanie umowy w wysokości ok. 85 złoty, nie wiadomo skąd takowa kwota się w ogóle wzieła. Napisali również, że zgodnie z regulaminem, usługa zostanie odłoczoną z miesięcznym okresem wypowiedzenia czyli 1 października. Wczoraj sprawdzałem dalej jakiś dziwny sygnał w telefonie jest, a skoro mieli go odłączyć to chyba nie powinno być żadnego.
Wcześniej jeszcze za nim, ciocia napisała to pismo, udało się jej uzyskać drogą elektroniczną umowe od operatora, oraz kopie zaległych faktur, które były wysylłane gdzieś w świat.
Dane na umowie się nie zgadzają, więc z punktu prawnego umowa jest nie ważna o ile się nie myle. Tylko dalej jest sygnał i o z tym zrobić.
A u Ciebie jak się przedstawia sprawa obecnie?

Moja teściowa nie ma chwilowo czasu aby iść i zapytać czy orzeczenie grafologa już się pojawiło i czy coś więcej wiadomo w tej sprawie.

Sygnał ciągle jest w telefonie.
Teściowa odbiera połączenia przychodzące.
Faktury lecą w świat.
Dane na umowie sfałszowane i podpis, więc dla mnie umowy nie ma.

Ja bym ich olewał totalnie, ale teściowa bardzo się tym wszystkim przejmuje...
muszę ją przycisnąć, aby sprawdziła jak sprawy się mają.

A przy okazji okazało się, iż mam nadpłatę, w Orange na kwotę ponad 250 złoty, a nie zaległości, więc Orange wystawiało nielegalnie faktury przez pare miesięcy i przysyłało je do mnie. A to już odrębna sprawa, niestety za faktury płaciłem, a nie moge znleść tych co mi przysłali, bo to kolejna sprawa by się należała, za niepodstawne wystawianie faktur dla klienta.

hm... takie faktury od orange to muszę sprawdzić.

a czy masz jakieś oficjalne pismo od orange, iż nie jesteś już abonentem?

i jeszcze jedno pytanie, w jaki sposób Twoja ciotka napisała to podanie o rozwiązanie umowy, skoro takiej umowy nie podpisywała.

Może nie rozumiem, ale umowa jest na kogoś innego, tak?
Zgadza się tylko nr. tel. tak?
To w takim przypadku - czy jakaś inna osoba, legitymująca się innym nr. dow. osob. która jest właścicielem owego nr. telefonu może i czy powinna rozwiązywać taką umowę?

Wg. mnie taka umowa powinna zostać grzecznie rozwiązana przez MNI i MNI powinno jeszcze przeprosić za wyrządzone szkody (zapewne pod warunkiem, że znają prawidłowy adres, a w moim przypadku nie znają...).

Witam serdecznie,

Szanowni Państwo, reprezentuję Obsługę Klienta firmy MNI Telecom SA. Bardzo żywo jestem zainteresowany sprawami przez Państwa opisanymi. Czy możemy porozumieć się w kwestii podania mi przez Państwa szczegółów ? Możemy rozmawiać na PRIV lub na forum otwartym - to zostawiam do Państwa wyboru. Z góry dziękuję za odzew.
Zależy mi aby tego typu ludzi kojarzonych z MNI T. piętnować i eliminować z dalszej współpracy - niestety bez szczegółów jestem bezsilny.

Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu.

Najpierw dzwoniła przemiła pani i opowiadała, że obniży mojej mamie rachunki za telefon, jako że moja mama była 3 miesiące wczesniej oszukana w podobny sposób prze firme Dialog była czujna i powiedziała , że nic nie będzie zmieniac itp. po czy pani powiedziała , że mama nie musi nić robić. Za kilka dni
zadzwonił kurier do mojej mamy, ona zadzwoniła do mnie, a że oczekiwałem właśnie bilety na Euro 2012 powiedziałem, żeby odebrała. Pan (kurier) dał do podpisu kilka stron papierów (umowa), gdy mama zapyta gdzie bilety, człowiek uciekł. Na szczęście zostawił chociaż ksero umowy, niestety bez daty. Obawiałem się iz będzie ona antydatowana i nie będę mógł rozwiązać umowy nie spisanej w siedzibie firmy w ciagu 7dni. Na szczęście udało się. Dodam, dzwonilem na infolinie, napierw w arogancki sposób Pani poinformowała mnie, że to firma zewnetrzna zajmuje sie podpisywaniem umów i że oni za to nie odpowiadają, po drugim telefonie otrzymałem nr do szefa infolinii którego nazwisko tu już nie raz padało na tym forum,telefon stacjonarny niestety wyłączony.

Dodam, że wszystkie dane pesel adres itp. były już wydrukowane na umowie więc ktoś musiał wejść w posiadanie danych mojej mamy.

....bardzo proszę pytać,

Ostatnia edycja:
Witam,

Dziękuję za odzew.
Proszę zatem o podanie samego numeru telefonu stacjonarnego (bez innych danych, może być na PRIV). Pozwoli mi to na ustalenie sprawcy zamieszania i podjęcie odpowiednich kroków.

Pozdrawiam,

MNIT
Mezczyzna.gif
nie masz zgody na reklamę na tym forum. Kurtuazyjnie wypadałoby zapytać. Kurtuazyjnie wypadałoby też przeczytać regulamin forum, żeby wiedzieć, że to co proponujesz jest z nim niezgodne.

Witam Moderatora,

Kurtuazyjne pytania są stratą czasu,
Pytam wprost - Czy mogę działać, a Wy sprawdzicie że nie mam na celu reklamy a jedynie pomoc użytkownikom.

Pozdrawiam

Kurtuazja jest oznaką dobrego wychowania...a to chyba nie jest strata czasu.
Jest Pan w gościach a nie u siebie na włościach.
Odpowiadam wprost 8)

Obawiam się, że będzie musiał pomóc kto inny. 8)
Kiedy był ten kurier? Bo EURO było dawno temu.
MNIT napisał:
Czy mogę działać, a Wy sprawdzicie że nie mam na celu reklamy a jedynie pomoc użytkownikom.
Jakoś nie wierzę w te bajki.

Ostatnia edycja:
w kwietniu, ale już załatwiona sprawa :) ale strach był po tym co się naczytałem.

Witam. Krótka historia- w czerwcu mój pijany szwagier podpisał umowę z MNI Telecom, za teścia, który jest niepełnosprawny po wylewie(co nie stanowiło problemu dla pani naciągającej.) Jedyną prawną notarialnie osobą do reprezentowania teścia jest mój mąż.Gdy po miesiącu(w lipcu) dowiedzieliśmy się o tym zaczęłam działać-pisma, telefony,maile.W ORANGE sprawa załatwiona pozytywnie, bez kary o zerwanie umowy.Cały ten czas płaciliśmy rachunki w ORANGE. Dziś tj.po czterech miesiącach od owego szwindlu dostaliśmy pismo. Od 2 godzin szukam w śród wątków forum odpowiedzi na pytanie i jakoś albo nie widzę, albo? Czy ktoś z Państwa otrzymał pismo "....zarejestrowaliśmy rezygnację Pana z usług MNI Telecom S.A........za co zostanie naliczona opłata w wysokości 184,50" Podany nr konta"-bez rachunku,faktury.Czy ktoś z Was NIE uiścił takiej opłaty i jakie były tego konsekwencje? Z góry dziękuję za dalsze wskazówki.Pozdrawiam z zaśnieżonych gór .HEJ!!!

Co nowego w sprawie sfałszowanej umowy mojej teściowej:

Teściowa dopytała jak wygląda aktualna sytuacja sprawy z MNI T. (akurat w jednostce policji gdzie składała zeznania), i wygląda to tak:

- sprawa MNI Telekom ciągnie się już od ponad 1.5roku (widocznie wcześniej już były zgłoszenia),
- grafolog ma długą kolejkę i prawdopodobnie jego opinie będzie dopiero w przyszłym roku,
- jakiekolwiek kolejne posunięcia powinny rozpocząć się pod koniec następnego roku .... ???
- na pytanie co może zrobić sama w tej sprawie otrzymała odpowiedź, że można kontaktować się z MNI T. i spróbować przekonać ich do tego aby odłączyli telefon...
już dawno temu takie pismo napisaliśmy i MNI T. odpisało, że witają nas w swojej sieci itp....

Cóż pozostaje robić, należy czekać...:roll:

Czy w związku z takimi problemami możemy domagać się zadość uczynienia od MNI T. za poniesione straty?

***Ogłoszenie***
Jeszcze jedna informacja.
Wysłałem pisma do MNI Telecom pod dwa adresy, ponieważ w BOK w Warszawie byłem osobiście i tam młoda kobieta stwierdziła, że moją dzielnicę obsługuje Radom. W związku z tą informacją pisma wysłałem do Radomia i Warszawy. W piśmie skierowanym do MNI Telecom uprzejmie ich poinformowałem, że nie poczuwam się wobec nich do żadnych zobowiązań, bo umowy z nimi nie podpisywałem, a podpisy na umowie jaką mi przysłali, są sfałszowane.Do pisma dołączyłem potwierdzoną kopię zawiadomienia o przestępstwie, złożoną w Rejonowym Komisariacie Policji.
W odpowiedzi (z Szepietowa) otrzymałem informację, że moją reklamację uznaje się za bezzasadną. PRZECIEŻ JA ŻADNEJ REKLAMACJI NIE SKŁADAŁEM!!!
Do MNI Telekom wysłałem informację, że ich pracownik sfałszował moje podpisy i powiadomiłem o tym Policję.
Jeszcze dodam jako ciekawostkę.
W dniu dzisiejszym otrzymałem kolejną fakturę z dużo wyższym rachunkiem i zmienionym abonamentem z DOM 35 na MOTOROLA.
Centrum porad Konsumenckich radzi czekać na zakończenie postępowania na Policji. Jednak zaczynam się nieco niepokoić czytając posty oszukanych na różnych forach. Dlatego bardzo proszę o kontakt wszystkich oszukanych w podobny sposób jak ja.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
DORISSSS napisał:
Witam. Krótka historia- w czerwcu mój pijany szwagier podpisał umowę z MNI Telecom, za teścia, który jest niepełnosprawny po wylewie(co nie stanowiło problemu dla pani naciągającej.) Jedyną prawną notarialnie osobą do reprezentowania teścia jest mój mąż.Gdy po miesiącu(w lipcu) dowiedzieliśmy się o tym zaczęłam działać-pisma, telefony,maile.W ORANGE sprawa załatwiona pozytywnie, bez kary o zerwanie umowy.Cały ten czas płaciliśmy rachunki w ORANGE. Dziś tj.po czterech miesiącach od owego szwindlu dostaliśmy pismo. Od 2 godzin szukam w śród wątków forum odpowiedzi na pytanie i jakoś albo nie widzę, albo? Czy ktoś z Państwa otrzymał pismo "....zarejestrowaliśmy rezygnację Pana z usług MNI Telecom S.A........za co zostanie naliczona opłata w wysokości 184,50" Podany nr konta"-bez rachunku,faktury.Czy ktoś z Was NIE uiścił takiej opłaty i jakie były tego konsekwencje? Z góry dziękuję za dalsze wskazówki.Pozdrawiam z zaśnieżonych gór .HEJ!!!

Moja babcia dostała takie pisemko. Inna opłata, ale treść się zgadza. Nie zamierzam na razie nic płacić tym dziadom. To pismo nie jest podstawą do żadnej opłaty.

Co ciekawe babcia zarzeka się, że nic nie podpisywała.

Zadzwoniłem do dotychczasowego operatora (NOM), gdzie Pan z infolinii powiedział, że babcia jest cały czas ich abonentem. Była co prawda jakaś sprawa ze zgłoszeniem zmiany operatora, ale została telefonicznie odwołana na co podobno jest nagranie rozmowy (rzecz się działa w sierpniu).
Natomiast Pani z infolinii MNI Telecom twierdzi, że ma podpisaną umowę i pismo o rezygnacji z ich usług (!). Poprosiłem o przesłanie powyższych dokumentów. Czekam.

Sprawą zająłem się dzisiaj, pismo od MNI jest datowane na 9 listopada 2012 r.
Za radą Pana z infolinii NOM piszę coś na kształt reklamacji do MNI, że nie jesteśmy z nimi niczym związani (nie mamy umowy - czekam na kopie jak wspomniałem wcześniej). Wspomnę o skierowaniu sprawy do UOKiK i policji.

Pozdrawiam, Michał

Witam

Mam taki sam problem otóz rodzice podpisali umowe z firma telekomunikacyjna ale jeszcze tego samego dnia wysłałem do nich oswiadczenie odstapienia od zawartej umowy a mimo tego firma ta wystapiła do TP orange o przeniesienie numeru, nie uznali mojego pisma nie wiem jakim prawem. Dzwonili dzisiaj do mnie z Orange z pomoca co trzeba zrobic, musze wysłac do orange jakis załacznik nr 2 oswiadczenia WLR(przyjdzie on kurierem)... i napisac jeszcze raz do tamtej firmy z oswiadczeniem ze nadal podtrzymuje swoje stanowisko o odstapieniu od umowy. Wkurzyło mnie to ze zignorowali moje pismo, mało tego baba dzwoniła z tej nieszczesnej firmy telekomunikacyjnej i gdy jej powiedziałem ze wysłałem pismo z odstapieniem od umowy powiedziała ze w takim razie umowa nie bedzie zawarta i dowidzenia. A teraz po jakich 2 tyg z orange dzwonią i mówia ze tamci wystapili z zamowieniem o przeniesienie mojego nr do nich...
Poradzcie mnie co mam zrobic zeby ich przestraszyc zeby sie odemnie odwalili... dodam ze mam potwierdzenie nadania przesyłki oraz potwierdzenie odbioru

zadzwoń 800500005
masz rozumię potwierdzenie nadania wysłanego odstąpienia od umowy???
Złóż skargę do tego operatora -polecony za potwierdzeniem odbioru -w skardze podaj kiedy było wysłane ostąpienie od umowy do 10 dni .W skardze nadmień że równoczesnie wysyłasz to do UKE oraz federacji konsumentów - pomoze i zarządaj przeprosin w formie pisemnej za stracone nerwy i etc

Witam,
ja natomiast mam problem z rozwiązaniem umowy z firmą UPC. Polega to na tym, iż podpisałam z nimi umowę na 2 lata (tzn. pakiet promocyjny, który kończy się dopiero w październiku) bo umowę mam na czas nie określony.Obecnie kupiłam mieszkanie na własność i niestety nie mogłam przenieść tej kablówki na nowy adres, gdyż sieć UPC nie ma tam. Wystosowałam pismo do nich o nie naliczanie kary- jednak dostałam odpowiedź negatywną. Odpisali mi, że nie posiadają nagrania w którym zgłosiłam, że rezygnuję z tytułu przeprowadzki.
Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, bo nie wiem ju z co mam robić.:(

Powrót