Wezwanie do zaprzestania stosowania klauzul niedozwolonych - część II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Właśnie przyrównałeś wszystkich przedsiębiorców do morderców i złodziei. Celem każdej działalności gospodarczej jest bowiem osiąganie zysku.
Nie zgadzam się takim podejściem, twierdzę, że nie każdy przedsiębiorca jest nieuczciwy - choć niewątpliwie jest to zjawisko masowe. Dowodzi tego pięć tysięcy wpisów w rejestrze UOKiK i kilkanaście tysięcy spraw w toku.
Natomiast działanie z pobudek materialnych może być etyczne wtedy, kiedy mieści się w granicach prawa i przynosi dobre skutki. Skutki w postaci eliminacji klauzul niedozwolonych bez wątpienia są dobre i dla społeczeństwa jako całości i dla wszystkich uczciwie działających przedsiębiorców.

Etyka jest tutaj podstawą. Nie przyrównałem wszystkich przedsiębiorców do morderców i złodziei, tylko stowarzyszenia i kancelarie, które najczęściej zastraszając przedsiębiorców próbują wyłudzić pieniądze za ugodę. Zgodzę się z Tobą w jednej kwestii, że regulaminy w wielu sklepach internetowych zawierają klauzule niedozwolone i należy prowadzić do tego, aby takie sytuacje eliminować ...jednak nie tędy droga. Kilka tysięcy, a niebawem będzie pewnie kilkanaście tysięcy spraw czekających na rozpatrzenie przez Sądy nie sprzyja ochronie konsumentów. Pomyśl sobie, że Ty jako faktycznie oszukany przez Sklep internetowy Klient będziesz chciał walczyć o swoje prawa w Sądzie. Ile będziesz czekał? Dwa, trzy lata? Pewnie tak, sprawy będą rozpatrywane w standardowej kolejności i najpierw Sądy będą orzekały w sprawach założonych przez stowarzyszenia prokonsumenckie, których (i proszę nie próbuj podważać tego co za chwilę napisze) główną motywacją działania jest chęć zarobkowania pod przykrywką prokonsumenckiej walki.

cwwwaniak napisał:
kilkanaście tysięcy spraw czekających na rozpatrzenie przez Sądy nie sprzyja ochronie konsumentów. Pomyśl sobie, że Ty jako faktycznie oszukany przez Sklep internetowy Klient będziesz chciał walczyć o swoje prawa w Sądzie. Ile będziesz czekał?

... i najpierw Sądy będą orzekały w sprawach założonych przez stowarzyszenia prokonsumenckie, których (i proszę nie próbuj podważać tego co za chwilę napisze) główną motywacją działania jest chęć zarobkowania pod przykrywką prokonsumenckiej walki.

Jako oszukany klient nie skieruję sprawy do sprawy Sądu Okręgowego w Warszawie. Wystarczy mi Sąd Rejonowy najbliższy mojego miejsca zamieszkania. Ile będę tam czekał? Może dwa lata, ale to inna bajka.
Natomiast dzięki wyrokom uzyskanym przez "podmioty prokonsumenckie" nie muszę sam wnosić swojej sprawy do SOKiK. Wszystkie zostały już wniesione.
Tak naprawdę nieuczciwych postanowień jest kilkanaście, może kilkadziesiąt, reszta to tylko warianty tych podstawowych. Do przekonania Sądu Rejonowego to, co już teraz jest w rejestrze UOKiK, w zupełności mi wystarczy.

Dlaczego nie miałbym podważać tego co napisałeś? Masz monopol na wiedzę o ludzkich intencjach? Ja nie mam, dlatego nie wykluczam różnych motywacji działania. Nawet jednak zakładając motywację zarobkową - nie wykazałeś, co jest w niej niewłaściwego.
Czy policjant nakładający mandaty na piratów drogowych pracuje za darmo? Czy urzędnik UOKiK nakładający kary na nieuczciwych przedsiębiorców nie pracuje dla wynagrodzenia?
Czy oni też kojarzą Ci się ze złodziejami i mordercami?

Update napisał:
Nie odpowiedziałeś na kluczowe pytanie - czy Twoim zdaniem, nieuczciwa jest materialna motywacja działania? A jeżeli tak, to dlaczego?

Nieuczciwa (i niezgodna z prawem) jest materialna motywacja działania członków stowarzyszenia, a o taką ich podejrzewam (nie mając na poparcie tego zarzutu dowodów, jeno poszlaki wskazane w poprzednim poście i doświadczenie życiowe).

Nieuczciwe jest działanie kancelarii w sposób sprzeczny ze sztuką prawniczą, dobrym obyczajem i zasadami współżycia społecznego (nieuzasadnione powielanie pozwów, reprezentacja podmiotu pozbawionego zdolności sądowej, braki formalne pozwu).

... jestem kolejną ofiarą tego człowieka... Regulamin mojego sklepu stworzyła kancelaria prawnicza i wszystko było ok, dopóki 4 tygodnie temu jedna z pracownic nieświadomie nie zmieniła w nim 1 punktu... Nie bardzo wiem, co robić. Gdyby ten człowiek chciał dobrze dla konsumentów, zadzwonił by do nas i poinformował,iż jeden z punktów nie jest zgodny z prawem. Jednak nie, tak nie można, to zbyt ludzkie i....nieopłacalne. Trzeba było złożyć pozew...
Szczegóły dotyczące tego okrutnego, nie mającego nic konkretnego do roboty człowieka tutaj
Klauzule niedozwolone w regulaminie sklepu - Strona 5 - Konsument i umowy - Forum prawne - porady prawne - Prawo - Wieszjak.pl - Internauci udzielają porad internautom

Nie bardzo wiem, co teraz robić. Odpisywać na pozew, bronić się w sądzie czy zapłacić od razu, co należy....

Smutne, ile trzeba płacić za drobne, nieświadome błędy, bez możliwości jakiegokolwiek dialogu.

Pozdrawiam wszystkich POKRZYWDZONYCH

Rozczarowana światem i ludźmi XXI-ego wieku.

12_angry_men napisał:
Nieuczciwa (i niezgodna z prawem) jest materialna motywacja działania członków stowarzyszenia,

Nieuczciwe jest działanie kancelarii w sposób sprzeczny ze sztuką prawniczą, dobrym obyczajem i zasadami współżycia społecznego (nieuzasadnione powielanie pozwów, reprezentacja podmiotu pozbawionego zdolności sądowej, braki formalne pozwu).

Doprecyzujmy - z wszystkich podmiotów składających pozwy, to jest Prezesa UOKiK, Rzeczników Konsumentów, osób fizycznych, fundacji, stowarzyszeń rejestrowych i zwykłych - tylko te ostanie działają w sposób nieuczciwy?
Bo tylko one nie mogą osiągać dochodów.
Tzn, Prezes i Rzecznicy też nie mogą, ale oni biorą tylko wynagrodzenia za pracę więc to jest w porządku, czy tak?

Co do działania kancelarii, piszesz na wielkim poziomie ogólności. To demagogia i samo w sobie jest nieuczciwe.
Powielanie pozwów - to cztery pozwy wobec jednego przedsiębiorcy, każdy do innej klauzuli, czy cztery pozwy do tej samej klauzuli? Niby podobnie, a różnica zasadnicza. Z łatwością znajdziesz ją w orzecznictwie SOKiK i SA.
Reprezentowanie podmiotu pozbawionego zdolności sądowej - masz zapewne na myśli znowu stowarzyszenia zwykłe. Otóż do dzisiaj różni sędziowie SOKiK wydają różne orzeczenia w tej kwestii, jedni oddalają pozwy, inni uznają zdolność i wydają wyroki. Słyszałem, że taka sytuacja zdarzyła się nawet jednemu składowi sędziowskiemu, i to więcej niż raz. Czy wobec tego działanie kancelarii kwalifikuje się jako nieuczciwe? Uznałbym taką opinię za zbyt emocjonalną.

@ANONIMUSS

Bardzo chciałbym się dowiedzieć, co oznacza sformułowanie: "wszystko było ok, dopóki 4 tygodnie temu jedna z pracownic nieświadomie nie zmieniła w nim 1 punktu."

Siedziała przy klawiaturze, nudziła się i klikała? Jak można napisać coś nieświadomie? Czy zrobiła to bez uprawnień, bez upoważnienia? W takim razie, skoro wyrządziła szkodę, to ponosi też odpowiedzialność.

UPDATE = koniec cywilizacji CZŁOWIEKA...
Bez ogródek, bez pytań, bez wątpliwości, ocenia i neguje.
Gratulacje.
Na tym kończę poszukiwania pomocy w internecie.
Pozdrawiam. ANONIMUSS

Witam,

Wszystkich, jestem nowy na tym forum, do rzeczy nie wiem czy mieliście taki przypadek ale ja tak i nie jest ciekawie dostałem dziś dwa pozwy oczywiście o regulamin, sklepu www pierwszy pozew fragment regulaminu
" Klient zwraca towar w terminie 14 dni od złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Zwrócony towar powinien być w stanie nie naruszonym, w tym powinien być kompletny, w fabrycznym opakowaniu, nie może nosić śladów eksploatacji. Koszty przesyłki ponosi Klient"

Drugi pozew

"W terminie 7 dni od sprawdzenia towaru Sklep zwraca Klientowi zapłaconą kwotę, pomniejszoną o koszty realizacji zamówienia. Klient powienien wskazać numer rachunku bankowego, na jaki ma zostać przelana kwota. W przypadku płatności kartą zwrot środków zostanie wykonany na kartę"

Zadzwoniłem do kancelarii która prowadzi sprawę nie ukrywam że musiałem dzwonić około 1,5 godziny bo Pani adwokat cały czas rozmawiała jak udało się dodzwonił, po około 30 sekundach zaczęła prosić o adres mailowy że prześlę ugodę i po sprawie zapłacę po 120 zł netto od pozwu, i nic nie będzie, pomyślałem sobie mój błąd zapłacę, po 30 minutach po rozmowie zadzwonił pomocnik Pani adwokat czy jak go zwał, że poprosi o nr sprawy, podałęm mu powiedział że sprawdzi ile dokładnie jest pozwów dziś o 22 dostałem maila z
26 pozwami od 13 osób odstęp nr co kilka cyfer, więc Panowie adwokaci, macie takie kolejki w swoich kancelariach, bo dla Mnie to mocno śmierdzi, oczywiście dostałem pełna podliczoną kwotę cytuje kawałek maila

"razem 26 spraw.

Do zawarcia ugody pozasądowej konieczne jest spełnienie dwóch warunków:

1/ dostosowanie regulaminu do obowiązujących przepisów prawa

2/ zapłata na rzecz powodów kosztów zastępstwa procesowego w kwotach :

120,-zł x 26 = 3120,-zł+ 23 % VAT

Po podpisaniu ugody i dokonaniu przelewu na wskazane w ugodzie konto, dokonam cofnięcia pozwów wraz ze zrzeczeniem się roszczenia na przyszłość.

Skany pism przysyłam na Pana maila wraz z dowodem nadania ich przesyłką poleconą na adres Sądu.
"

Proszę o jakąś pomoc i nie piszcie jaki byłeś głupi że nie sprawdziłeś regulaminu, sklep otworzyłem w tym roku i myślałem że jak sklep na HOME, daje wzór regulaminu to jest zgodny z prawem
Proszę o pomoc jeszcze raz

Pierwszy punkt nie jest niedozwolonym postanowieniem umownym. Piszesz, jak powinien wyglądać zwrot, nie piszesz tego jednak w trybie warunkującym. Chyba, że to nie wszystko.
Punkt drugi, owszem, tego nie powinno być.
Grozi Ci zatem jeden wyrok, w jednej sprawie - koszty na poziomie 1500-1700 zł.
Na tej bazie mógłbyś negocjować ugodę, myślę ok. 400 zł brutto w zupełności wystarczy za cała tę historię.
W ugodzie musi się jednak znaleźć zapis, mówiący że gdybyś po jej zawarciu otrzymał kolejne pozwy, obojętne od kogo, kwota podlega zwrotowi - a w przypadku gdyby sąd nie uwzględnił cofnięcia pozwów - powód solidarnie z kancelarią pokrywa (zwraca Ci) wszelkie koszty sądowe, wpis i publikację. Jak na to nie pójdą, to w sądzie nie wywalczą nic więcej.

Witam,

A proszę napisać czy sąd może skazać 26 razy za to samo, tak jak pisałem mam na maila 26 pozwów od 13 osób,

Pierwszy wyrok który się uprawomocni, ma skutek wobec osób trzecich, po wpisaniu do rejestru. Dlatego dalsze pozwy - złożone po dniu dokonania wpisu do rejestru - podlegają odrzuceniu. Te niestety zostały złożone wcześniej.
Praktyka sądu na dzień dzisiejszy jest jednak taka, że najprawdopodobniej połączy te 13 spraw w jedną i zasądzi jedne koszty. Dla Ciebie do zapłacenia ok. 1600 zł, dla pani mecenas 60 zł.
Drugą sprawę, też łączną, powinieneś wygrać. Gdybyś znalazł do niej adwokata, to jest wysoce prawdopodobne, że każdy z powodów musiałby mu zapłacić po 60 zł.

Praktyka sądu na dzień dzisiejszy jest jednak taka, że najprawdopodobniej połączy te 13 spraw w jedną i zasądzi jedne koszty
Jakaś sygnatura?

A osoby, które tak sprytnie próbują poszukiwać klientów na forum - zapraszam do zapoznania się z Regulaminem Forumprawne.org.

Ostatnia edycja:
Witam ponownie!

Czy może mi ktoś wyjaśnić bo mam 40 pozwów za 3 klauzule niedozwolone(od ok. 13-14 osób po 3 pozwy). Czy będe musiał zapłacić za 40 wyroków to jest 40 x 1500 zł?

Czy jeśli tak jak Pan tam wyżej pisze że sąd połączy te sprawy i dostane 3 wyroki i 3 x 1500 zł?

Proszę o szybką odpowiedz.

Pozdrawiam

Decyzja zawsze należy do sądu. Wyjaśnij jeszcze kilka kwestii - dostałeś pozwy z sądu czy tylko na maila? Czy pozwy czymś się istotnie różnią, czy tylko nazwiskiem powoda? Mam na myśli pozwy dotyczące tej samej klauzuli.

Dostałem pozwy z sądu. W pozwach zmieniają sie tylko nazwiska.

Mam 3 klauzule i właśnie zmieniają się tylko nazwiska, nie wiem co zrobić bo kancelaria zaproponowała mi ugode w kwocie 4 tys. Mam jeszcze 2 tyg na odpowiedz do sądu.

Pozdrawiam

Są bardzo małe szanse, żeby pani pełnomocnik zostały zasądzone koszty 40x60 zł. Raczej dostanie 3x60 zł albo i nic. Na 99% nie będzie też 40 publikacji, co najwyżej 3. Tylko z opłatą sądową może być różnie, ale w mojej ocenie też nie powinieneś zapłacić więcej niż 3x600 zł. Łącznie 4,5 tys, a może w ogóle nic. Czy opłaca Ci się ugoda na poziomie 3x300 zł? Moim zdaniem tak, ale zawarta pod warunkami o których pisałem wcześniej.
Jeszcze należałoby się wgłębić w same klauzule, bo pani pełnomocnik nie wydaje się być dobra w tym co usiłuje robić i może merytorycznie mógłbyś wygrać swoje sprawy.

Update napisał:
Są bardzo małe szanse, żeby pani pełnomocnik zostały zasądzone koszty 40x60 zł. Raczej dostanie 3x60 zł albo i nic. Na 99% nie będzie też 40 publikacji, co najwyżej 3. Tylko z opłatą sądową może być różnie, ale w mojej ocenie też nie powinieneś zapłacić więcej niż 3x600 zł. Łącznie 4,5 tys, a może w ogóle nic. Czy opłaca Ci się ugoda na poziomie 3x300 zł? Moim zdaniem tak, ale zawarta pod warunkami o których pisałem wcześniej.
Jeszcze należałoby się wgłębić w same klauzule, bo pani pełnomocnik nie wydaje się być dobra w tym co usiłuje robić i może merytorycznie mógłbyś wygrać swoje sprawy.

Dziękuje uprzejmie za pomoc. :)

Pozdrawiam

Niestety z tym to bywa różnie. Patrząc poprzez celowość takich poczynań, to powinno być tak jak pisze Update, ale w praktyce bywa różnie. Ten sam sąd, może mieć różną praktykę w tym względzie. Zawsze jest jednak apelacja.

Również próbowałbym sprawdzić pozew pod kątem merytorycznym, czy rzeczywiście kwestionowane klauzule są abuzywne. Może się zdarzyć, że są one niezgodne z ustawą, a wtedy... Postanowienia sprzeczne z ustawą a postanowienia niedozwolone. Jest to dobry i skuteczny sposób na pozbycie się zbędnych pozwów.

witam
Ja także otrzymałem pozwy z sądu, mam 3 niedozwolone klauzule, w tym tygodniu dostałem (jak na razie) już 30 pozwów od 10 osób, pełnomocnik pani adwokat z Muszyny.
Mam pytanie: czy to jest zgodne z prawem żeby mnie pozywały tego samego dnia różne osoby w pewien sposób ze sobą powiązane, o te same klauzule, tego samego dnia, przez tą samą kancelarię prawną. Wydaję mi się to trochę naciągane.
Proszę o odpowiedź.

Wczoraj otrzymałem postanowienie sądu w trzech pozwach (łącznie było ich sześć), o klauzule niedozwolone.

POZWY ZOSTAŁY ODRZUCONE. Na moją rzecz została zasądzona kwota kwota ponad trzysta złotych od stowarzyszenie EXECUTIO IURIS tytułem zastępstwa procesowego (za każdy pozew).

Na pozostałe trzy pozwy nie mam odpowiedzi, ponieważ prowadzi je inny sędzia.

Gdy otrzymałem pozwy poczytałem trochę i postanowiłem wynająć adwokata. Odpowiedź na pozwy była obszerna i punktowała wszystkie niedociągnięcia tego "stowarzyszenia".

Tak więc nie ma się czego obawiać. Trzeba walczyć i nie musi być to walka fair play, ponieważ ci ludzie są bezwzględni ale nie tak inteligentni jak im się wydaje. Można to wygrać.

Na razie nie piszę więcej, ponieważ tego postanowienia można się odwołać w ciągu tygodnia a na pozostałe trzy pozwy czekam i koniec powinien być taki sam albo bardzo podobny!

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót