JALA napisał:
Widzisz, taki mądry jesteś a nie odróżniasz łamania prawa od stosowania klauzul abuzywnych. Zapis w regulaminie to jeszcze NIE JEST złamanie prawa konsumenta.
Nie wiem czemu tak się cieszysz, że przedsiębiorca zapłaci za przesyłki produktów zwracanych. Ostateczne i tak Ty (konsument) za to zapłacisz w cenie towaru.
Może to sam jaśnie panicz W. łaskawie uraczył nas swoją obecnością?

Spójrz, tak normalnie, do ludzi zszedł. Wspaniały człowiek
theart napisał:
Tak trzymać? Co to kraj degeneratów? Firma która łamie przepisy prawa a w szczególności prawa konsumenta powinna zostać ukarana. Od tego jest prawo. Popieram wszelkie stowarzyszenia i zwykłych Kowalskich którzy składają pozwy na czujące się bezkarnie firmy. I będę ich wspierał, gdyż nie potrzeba na rynku nieuczciwych przedsiębiorców. A to że SOKiK odrzuca pozew nie oznacza że Wam się upiekło. Dziwi mnie jak można być tak zakłamanym w sobie żeby łamać prawo i jeszcze domagać się aby ukarano tych którzy to Was pozywają, to już szczyt bezczelności. Życzę Wam przedsiębiorcy którzy świadomie łamiecie prawa konsumenta aby UOKiK Was dopadł i dał w nagrodę raty nie do spłaty.
Ale jak można wypowiadać się źle o stowarzyszeniach które pozywają NIEUCZCIWYCH przedsiębiorców? Co z Wami? Jeżeli ktoś przestrzega prawa to pozwany nie będzie. Aby kogoś pozwać trzeba znaleźć u niego coś czym łamie prawo, a według Was mimo że łamie prawo nie należy go pociągać do odpowiedzialności. W jakim Wy kraju chcecie żyć.
Oczywiście że można się źle wypowiadać, a nawet trzeba, bo zamiast dbać o interes konsumenta, pseudostowarzyszenia zrobiły sobie maszynkę to szantażu i wyłudzania pieniędzy w imię, kompletnie nie nadążającego za nowymi technologiami prawa. A ich działalność nie ma nic wspólnego z ochrona konsumenta.
Gdyby miała, w świetle polskiego prawa SOKiK nie byłby zapchany pozwami a wystarczyłoby zwykłe zawiadomienie przedsiębiorcy i prośba o usunięcie zapisów niezgodnych z regulaminem.
Ja np nie zostałam powiadomiona, mało tego, kiedy Stowarzyszenie złożyło pozwy do Sądu, w moim regulaminie zapisów już nie było bo SAMA JE USUNĘŁAM zupełnie świadomie. Usunęłam bo zapis pojawił się na stronie UOKiK. Niestety w świetle zdurniałego idiotycznego prawa stworzonego przez unijnych nierobów nie ma to znaczenia bo każdy cwaniaczek w świetle tego prawa może mnie dowolnie pozywać o to samo do 6 miesięcy wstecz

.
I z tego właśnie korzystają cwaniaki i nieroby.
Więc zanim coś jeszcze napiszesz zapoznaj się dobrze z tematem, nie ośmieszysz się ponownie

Pozdrawiam, Jolka