L
lukkaszekk
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
JALA napisał:Napisanie regulaminu jest bardzo proste i tanie, bo nie kosztuje nic... Ilość rzeczy, która ma się znajdować w regulaminie (w zasadzie nie wiem czemu to się nazywa regulamin) jest równa długości mojego postu po odjęciu cytatu, który tutaj wstawiłem. średnio inteligenty człowiek jest w stanie zrobić to sam.
Witam,
Prowadzę sklep internetowy i sam pisałem swój regulamin. Wg informacji jakie udało mi się zebrać to jednak było by ciężko go napisać w kilku zdaniach.
1.USTAWA z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną wymaga:
3. Regulamin określa w szczególności:
1) rodzaje i zakres usług świadczonych drogą elektroniczną,
2) warunki świadczenia usług drogą elektroniczną, w tym:
a) wymagania techniczne niezbędne do współpracy z systemem teleinformatycznym, którym posługuje się usługodawca,
b) zakaz dostarczania przez usługobiorcę treści o charakterze bezprawnym,
3) warunki zawierania i rozwiązywania umów o świadczenie usług dro-gą elektroniczną,
4) tryb postępowania reklamacyjnego.
2USTAWA z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny
Konsument powinien być poinformowany, przy użyciu środka porozumiewania się na odległość, najpóźniej w chwili złożenia mu propozycji zawarcia umowy, o:
1) imieniu i nazwisku (nazwie), adresie zamieszkania (siedziby) przedsiębiorcy oraz organie, który zarejestrował działalność gospodarczą przedsiębiorcy, a także numerze, pod którym przedsiębiorca został zarejestrowany;
2) istotnych właściwościach świadczenia i jego przedmiotu;
3) cenie lub wynagrodzeniu obejmujących wszystkie ich składniki, a w szczególności cła i podatki;
4) zasadach zapłaty ceny lub wynagrodzenia;
5) kosztach oraz terminie i sposobie dostawy;
6) prawie odstąpienia od umowy w terminie dziesięciu dni, ze wskazaniem wyjątków, o których mowa w art. 10 ust. 3;
7) kosztach wynikających z korzystania ze środków porozumiewania się na odległość, jeżeli są one skalkulowane inaczej niż wedle normalnej taryfy;
8) terminie, w jakim oferta lub informacja o cenie albo wynagrodzeniu mają charakter wiążący;
9) minimalnym okresie, na jaki ma być zawarta umowa o świadczenia ciągłe lub okresowe;
10) miejscu i sposobie składania reklamacji;
11) prawie wypowiedzenia umowy, o którym mowa w art. 8 ust. 3.
Dodatkowo jeszcze nasuwa mi się takie pytanie bo skoro przedsiębiorca ma prowadzić działalność zgodną z prawem, a KC art 545 mówi o tym że Konsument obowiązany jest sprawdzić przesyłkę w obecności kuriera/przewoźnika i w razie konieczności ustalić jego odpowiedzialność to czemu często stosowany taki zapis w regulaminach jest uznany przez UOKIK za klauzule niedozwoloną.
Pozdrawiam