Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Staramy sie o rodzinne w niemczech- rozumiem ze zlozyliscie wniosek?
Jak poczytalas forum to pewnie zauwazylas ze tysiace rodzin czeka na Kindergeld. Nawet jak w nowym roku zmienia zasady to prawo nie dziala wstecz wiec jak KG sie nalezy to od momentu zlozenia wniosku powinien byc zasilek przyznany i wyplacony.
Poza tym jak zlozylas wniosek w listopadzie to nawet mc nie minal wiec nie ma co panikowac. Oni ustawowo maja 6tygodni na odpowiedz. No a jak papiery trafily do Bautzen to moze to potrwac "nieco" dluzej. Po 6 tyg radze by maz odwiedzil Familienkasse.

I jeszcze jedno- nie myslalas aby wyprowadzic sie do meza? Tutaj opieka zdrowotna lepsza jezeli idzie o dzieci - leki dla dzieci za free no i byscie byli razem.

chcialam jeszcze zapytac czy to przez ROPS zalatwia rodzinne w niemczech?( informuje urzad niemiecki) jak to wyglada . moj maz ma gewerbe i meldunek.
ten kg bedzie wyplacany w pl ? czy mezowi na konto euro ? jak to dziala bo nie mam pojecia

tzn zlozylam o rodzinne ja narazie w polsce w mops i ROPS maja to rozpatrzec i czekam na decyzje od nich? Czy te rodzinne to dalej oni zalatwiaja przez niemcy ? dalej co mam zrobic ,maz narazie nie skladal zadnych papierow w niemczech .

prosze o odpowiedz
dziekuje

A gdzie dokladnie maz pracuje/mieszka? Jak w NRW (Nordrhein-Westfalen) to radzilbym zlozyc mezowi. U nas jak sie sklada wniosek (wszystkie przypadki moich znajomych) to wniosku nie przenosza do Bautzen. A przez Rops to moze trwac mcami. A tak wysle wniosek z kompletem papierow i powinno byc szybko.

maz pracuje niedaleko Manncheim

Mozna 2wnioski zlozyc? ,maz i ja komus z nas by przyznano ?
wiem ze nie mozna pobierac dwoch zasilkow.

maz by zlozyl wniosek lecz musi miec z mopsu zaswiadczenie o niepobieraniu zasilku ale mysmy pobierali,chyba ze to sie da jakos bez tego zaswiadczenia.

Spokojna glowa - dwa razy na to samo dziecko zasilku wam nie przyznaja.
Jak nie pobierasz zasilku to zaswiadvzenie mozna przeciez wziac z mopsu i je przetlumaczyc. A jak pobierasz to moga wam.przyznac roznice czyli KG pomniejszony o polski zasilek (tzw dodatek dyfrencyjny) i powinni przyznac KG od momentu zaczecia pracy przez meza (oczywiscie jak dziecko bylo juz na swiecie)

Mysle ze przez Rops sprawy trwaja strasznie dlugo bo od razu te wnioski trafiaja do Bautzen bo wiadomo ze chodzi o dzieci mieszkajace poza Niemcami

Teraz to juz chyba lipa bo w mopsie kazano mi zlozyc dokumenty no a ja chcialam zaswiadczenie ze juz nie chce pobierac zasilku w polsce .Widocznie sie to nie da i teraz musze przez Rops zalatwiac troche sobie poczekam .
Ksiegowa powiedziala mezowi zeby przyniosl zaswiadczenie no ale widocznie mi tego nie chca dac.
Jeszcze chcialam zapytac
ile bym dostala na 2je dzieci.
Ile kosztuje mniej wiecej takie ubezpieczenie ? bo moj maz nie ma ubezpieczenia a ma gewerbe.

Dziekuje bardzo za porady.

Witam wszystkich którzy zechcą to przeczytać ;)
Mam pytanie dot. dokumentów niezbędnych do ubiegania się o to świadczenie. Mój ojciec pracuje legalnie w Niemczech, niedługo minie drugi rok. Jest tam zameldowany razem z mamą, obecnie niepracującą. Ja mam 23 lata i studiuję w Polsce. Będziemy ubiegać się o Kindergeld.
Chciałabym zapytać czy ja także muszę być zameldowana w Niemczech? Czasami ciężko się czegoś konkretnego dowiedzieć... Jestem zameldowana w Pl i zastanawiam się czy muszę zmienić miejsce zameldowania.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam, nie trzeba zmieniać zameldowania. Jak najszybciej składać Antrag auf Kindergeld bo czas leci.Pozdrawiam

Witam! Jako samotna matka -(po rozwodzie) przez ROPS staram się o przekazywanie Kindergeld na moje konto. Otrzymałam pismo z Familienkasse i druk Antrag auf Kindergeld.
Z uwagi na czas świąteczny mam problem z biegłym tłumaczeniem, a nie wiem jak mam je rozumieć :
Sehr geehrte Frau XXX, eine Abzweigung des Kindergeldes ist nicht möglich.
Da Sie seit dem 13.06.2013 vom Kindesvatter getrennt leben die Kinder in Ihrem Haushalt untergebracht sind, ist der Anspruch beim Kindesvater ausgeschlossen.
Ob Sie einen Anspruch nach dem Bundeskindergeldgesetz haben kann hier nicht entschieden werden. Bitte stellen Sie hierzu einen Kindergeldantrag bei der Familienkasse in Nürnberg. Die Antwort auf dieses Schreiben senden Sie bitte an die zuständige Familienkasse Bayern Nord.
Proszę o pomoc.

no to skladaj wniosek wtedy beda mogli dopiero"entschieden" zdecydowac czy tobie bedzie przysługiwało ,ojcu juz nie przysługuje bo dzieci mieszkaja w twoim gospodarstwie

Odnośnie wniosku to czy ojciec musi mi go podpisać ? Nie posiadam jego niemieckiego nr identyfikacji podatkowej informacji o ewentualnym chorobowym. Mam tylko numer KG, adres, pracodawcę. Wypełniam jako wnioskodawca po rozwodzie a co z danymi małżonka bo z tym mam problem co podawać. Może ktoś wypełniał wniosek jako osoba samotna po rozwodzie. Proszę o podpowiedź.

masz tam na pewno osobny wniosek gdzie mozna wpisac grund(powod) ,tam wpisz ze nie posiadasz jego id numeru itd

moze ktos na forum odpowie mi na pytanie,czy moje dziecko dostanie dalej kindergeld po smierci meza i nadmieniam,ze ma rente rodzinna po ojcu z Rentenversicherung

nie wiem o jakie alimenty pytasz skoro maz nie zyje a dziecko ma po nim rente z Niemiec

Czy mógłby ktoś się wypowiedzieć, kto pobiera kindergeld - czy co roku musicie wysyłać do Familienkasse decyzję dot. świadczeń rodzinnych w Polsce ?
Dziękuję i pozdrawiam.

WITAM;)

Mam pytanie , maz zmienil miejsce zamieszkania w niemczech pracuje u niemca i gewerbe ma narazie ta sama, ale bedzie zmienial gewerbe . Teraz czy trzeba podac adres miejsce zamieszkania meza (drugi adres) do rodzinnego ? zlozylam dokumenty do ROPSU i czekam na decyzje o kindergeld. nie wiem oni to i tak pewnie sprawdza gdzie maz mieszka .

i jeszcze mam pytanie .
1. jak zaczal maz prace w niemczech to od tego dnia wyplacane zostanie rodzinne?
.i od tego zalezy czy byl ubezpieczony i placil podatki ?

bardzo bym prosila kogokolwiek na odp mi :(

Powrót