Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dreams come true napisał:
na ustnych się wykończysz? to jak sobie poradzisz na rozprawie czy posiedzeniu?

przecież do pracy adwokata potrzebne są predyspozycje.

I tu bym się kłóciła. Kolokwium to co innego. Czasem przez zwykłą złośliwość lub pierwsze złe wrażenie albo zły dzień można nie zdać. Nie wiem a może jestem jakaś głupia i dziwna ale tak mam, że ustny mnie stresuje, a np. rozprawa nie. Proste i tyle w temacie

nie, nie jesteś głupia. mnie np. bardziej by stresowało wystąpienie w roli aplikanta adwokackiego niż kolokwium. a należę do osób, które lubią się wypowiadać publicznie, jednak przed wysokim sądem to co innego. natomiast kolokwium bym się nie przejmowała. ;)
Mam znajomych na tej aplikacji i wszyscy bez problemu zdają te kolokwia. Także nie ma co się stresować. To dopiero na koniec roku. Wiadomo, zdarzają się sytuacje, że zabraknie trochę szczęścia, ale co zrobić... Nikt nie mówił, że będzie łatwo.

Są Izby gdzie wychodzą z założenia, że po co kogoś oblać na kolokwium i wyrzucić z roku, jak się na nim już wtedy nie zarobi ;)

Jak dostałam się na aplikację to byłam mega zadowolona i denerwowały mnie posty na tym forum gdzie ludzie się negatywnie wypowiadali. Jednak teraz widzę że faktycznie różowo nie jest. Najważniejsza praktyka, ale gdzie znaleźć patrona, który faktycznie chce czegoś nauczyć... No i jeszcze zdołowała mnie koleżanka, która nie zdała bloku karnego i twierdzi, że to przez podejście egzaminatorów "i tak Cię oblejemy" (chociaż wróżką też nie jestem i nie wiem jak naprawdę było)... No cóż...poczekamy, zobaczymy...ale wolę zawsze się negatywnie nastawić niż być potem zawiedzioną :)

nie. nie można tak. Są osoby zbyt pewne siebie, które uważają, że wszystko umieją. Może też trochę leniwe (bo jednak trzeba się nauczyć). Jak się nauczysz to zdasz. Tam nie ma jakiegoś limitu dla tych, którzy mają zdać. To duży plus. Uwierz mi :) Trzeba się nastawiać pozytywnie do życia! Ciesz się z tego, że się dostałaś i nie słuchaj tych, którzy Cię straszą, że nie zdasz.
Skoro jesteś mamą dwójki dzieci (podziwiam:)) to na pewno jesteś zorganizowana i sumienna. Dziecku nie powiesz "och, jestem zmęczona, później ugotuję obiadek". W pracy i nauce jest tak samo. A co do macierzyństwa, to u Nas kobiet to najlepszy czas. Za 20 lat wszystkie koleżanki będą Ci zazdrościć! (i te, które dopiero urodziły przed 40stką i te, które nie będą mogły mieć dzieci bo za późno się zdecydowały).

witam,
jeżeli zagląda tu ktoś z aplikacji z Wawy ewentualnie z Kielc i byłby na tyle uprzejmy, żeby odpowiedzieć to bardzo bym prosiła o opinie nt.- jakości szkolenia, "przyjazności" izby względem aplikantów, trudności kolokwiów, jak jest z patronami (czy istnieje możliwość załapania się na chociaż 2 czy 3 dni w tygodniu na pracę za wynagrodzeniem) itp.

pozdrawiam serdecznie

Ostatnia edycja:
Niaśka napisał:
witam,
jeżeli zagląda tu ktoś z aplikacji z Wawy ewentualnie z Kielc i byłby na tyle uprzejmy, żeby odpowiedzieć to bardzo bym prosiła o opinie nt.- jakości szkolenia, "przyjazności" izby względem aplikantów, trudności kolokwiów, jak jest z patronami (czy istnieje możliwość załapania się na chociaż 2 czy 3 dni w tygodniu na pracę za wynagrodzeniem) itp.

pozdrawiam serdecznie

Nie wiem co rozumiesz pod jakość szkolenia, ale zajęcia się z dobrymi fachowcami. Co do trudności kolokwiów - to jak się nie umie to każdy jest trudny, nic ponad to, co było przerabiane na zajęciach. Co do patronów to "cienko"... Trudno znaleźć coś samemu. Z urzędu też przydzielają niechętnie, bo za dużo aplikantów. Wydaje mi się, że patron to już mit. Co do pracy z wynagrodzeniem, też nie liczyłabym na wiele. Trzeba mieć doświadczenie i szczęście lub znajomości wtedy zatrudnią... Izba jest "przyjazna" aplikantom. Da się wiele załatwić.

Witam
Posiada już ktoś informację kiedy odbędzie się ślubowanie aplikantów w Poznaniu?

Witam. Mam pytanie do osób które od stycznia zaczynają aplikację adwokacką w Warszawie. Jak wygląda kwestia opłaty rocznej ? Bo z jednej strony w dziale finansowym uzyskałem informacje, że trzeba czekać do stycznia bo jeszcze niema uchwały ws. rozłożenia opłaty na raty i że o wszystkim nas poinformują a z drugiej strony regulamin aplikacji stanowi, że opłatę należy wnieść najpóźniej na 30dni przed terminem rozpoczęcia aplikacji chyba że przeszkodą jest brak uchwały o wpisie (w tej sytuacji termin wynosi 14dni od jej podjęcia).

Zadzwoniłem ponownie do działu finansowego ORA w Warszawie i potwierdzili wcześniejszą informację co do opłaty. Pierwszy rok czeka na maila, który będzie wysłany po uchwale. Na pytanie odnośnie regulaminu aplikacji to mamy się nie sugerować tym 30dniowym terminem.

jak dzwoniłem na pocz października, powiedzieli mi to samo i jeszcze że z urzędu dzielą na 4 raty.

Mam pytanie odnośnie pracy na umowie zlecenia w kancelarii patrona.

Czy zwracać się z wnioskiem o wyrażenie zgody na nią jako dodatkowe zajęcie? (§ 13 regulaminu aplikacji
Czy też wystarczy same zgłoszenie tego faktu, z nawiązaniem do art. 76a ust. 1 Prawa o adwokaturze?

Moja wątpliwość zrodziła się w zw. z tym, że ten ostatni przepis mówi tylko o zatrudnieniu na podstawie stosunku pracy

Przepis dotyczy zajęć poza tymi wynikłymi z odbywania aplikacja pod okiem patrona. Czytamy ze zrozumieniem.

Wcześniejsze zawarcie umowy cywilnopr. z kancelarią według Ciebie wynika z tego, że później dochodzi patronat tak?

najpierw skłądamy wniosek do dziekana o wyznaczenie patrona z wyboru. potem wniosek o wyrażenie zgody na zatrudnienie lub prowadzenie działalności, który musi zawierać także zgodę patrona. Niby oba wnioski powinny być składane oddzielnie ale mi miłe panie w biurze podawczym przyjęły razem.

poza tym, przynajmniej w wawie, wszystkie wnioski (poza zgoda na dzialalność) są w informatorze, który wszyscy dostają.

a co z ubezpieczeniem na aplikacji?

Czy pracując w Urzędzie Skarbowym jako oskarżyciel skarbowy jest szansa aby dziekan wyraził zgodę na aplikację adwokacką?

Raczej marne szanse.
W Twojej sytuacji poszedłbym na radcowską, tam nikt o to nie pyta i nikt nie będzie robił Ci kłopotów.

Od 1 lipca świeżo upieczeni aplikanci zyskują możliwość zastępowania pełnomocników - czy macie jakies wskazówki i rady, jak przygotować się do pierwszych rozpraw?

mam pytania do aplikantów adwokackich,najlepiej z ORA Warszawa:
jak wygląda pierwszy rok?
Ile czasu zajmują zajęcia?Czy wszystkie są obowiązkowe?
Ile czasu trwają obowiązkowe praktyki, ile zajmują i w jakim miesiącu się kończą?
Czy jest problemem 3-tygodniowy wyjazd w trakcie roku?

z góry wielkie dzięki za informacje

Powrót