Egzamin radcowski 2011

• Autor wątku Autor wątku ann_torun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
shinjitsu napisał:
Przepraszam - a kiedy byl ten artykul w Rzepie? chetnie na niego rzuce okiem.

czytałam go pod tym linkiem w Rzepie
Jest za mało komisja odwoławczych dla egzaminowanych | rp.pl

ciekawe, że zamiast powołać więcej komisji pierwszego stopnia, to wolą więcej odwoławczych
przecież teraz ogłoszenie wyników się odwlecze z uwagi na ilość zdających i odwołania zaczną wpływać później, więc......

ale nas to nie będzie dotyczyć o!
pozdr.

zomada napisał:
W Poznaniu nie było żadnych scen, każdy spokojnie zdążył, było kilka momentów, że do stanowisk tworzyła się mała kolejka ale wystarczyło chwilę poczekać, nie ma co panikować, 1 komp na 5 osób spokojnie wystarczy. Jesli nie mamy pomysłu na rozwiązanie, to proponuję podejść do kompa po tym jak skorzysta z niego kilka osób i zobaczyć co one sprawdzały i co drukowały - to może podsunąć pomysł.
6 godzin to wystarczająco czasu na skorzystanie z lexa i napisanie zadania.

nooo z tym podglądaniem, to niekoniecznie
my w zeszłym roku tak się umówiliśmy, że nie będziemy zamykać okienek w lexie, żeby właśnie zostawiać sobie takie ślady i pomysły, ale niestety
komisja pilnowała, żeby zamknąć wszystkie "listewki" przed odejściem od stanowiska :)
zresztą cóż...... - będzie jak będzie
nasze dywagacje tutaj nie pomogą wiele
doświadczenie pokazuje, że jedni sprawdzający trzymali się klucza do bólu, inni się nim nie przejmowali - recepty nie ma
pożyjemy - zobaczymy

lofka napisał:
na aplikacji adwokackiej ktos wpadl na pomysl i zlecil wydruk tez orzeczen z kc,kpc,ksh,kk,kpk,kpa z lexa jakims chyba studentom... cena wahala sie w zaleznosci od ilosci pracy i np za ksh bylo chyba 60 zł a kodeks cywilny za 180 ;)

czy ktoś z was ma więcej informacji o tych wydrukach ?

Czy chcecie powiedzieć, że ktoś wydrukował całego lexa ?????

przepraszam za brak precyzji - taka pomyslowoscia wykazala sie izba warszawska ;) i rzeczywiscie byly wszystkie tezy orzeczen z danej galezi.

:) powinni nam pozwolić mieć lexa na laptopach i byłoby z głowy

Tak, rzeczywiście w Warszawie dystrybuowane są te zbiory orzeczeń ale to nie są w żadnym wypadku wszystkie orzeczenia z danej gałęzi. Owszem są to zbiory imponujące po 1400 (kc) 2400 (kpc) stron ale niemożliwością jest wydrukowanie wszystkich orzeczeń z danej gałęzi, nawet samych tez. To chyba na przyczepie by trzeba wozić na egzamin. Dla przykładu 6 kc w Lex Omega to 286 orzeczeń - 40 okien, a jedno okno zajmuje ok. 8 stron wydruku, można więc policzyć ile to wychodzi z samego tylko tego jednego przepisu. Tak więc są to tylko wybrane orzeczenia, z reguły z ostatnich lat. Plusem jest cena - każdy zbiór w zasadzie cenowo odpowiada komercyjnej cenie skserowania takiej liczby stron. Niemniej jednak ja tego nie kupiłem, bo praktycznie nie ma sposobu by zapewnić sobie wyczerpujący zestaw orzecznictwa, tak jak dopuszcza ustawa na egzaminie. Jedyną możliwością dostępu do pełnych zbiorów to korzystanie z programu takiego jak Lex. Pozostaje mieć tylko nadzieję że każdy się dostanie w satysfakcjonującym wymiarze do stanowiska z Lexem. Poza tym koniecznie trzeba mieć aktualne komentarze. Wiadomo że to kosztuje ale to jest wykonalne i myślę że warto ponieść ten wydatek, jeśli nie ma się skąd pożyczyć.

Forum to nie bazar.
Jeśli pojawi się jeszcze jeden post o treści jak skasowane - temat ulegnie zamknięciu.

no zostawić was samych na sobotnie popołudnie i już są kłopoty!
co się tutaj działo, że moderator musiał interweniować :)?

myślę, że powinniśmy tutaj skupić się wyłącznie na nauce, żaden inny temat
będzie coraz goręcej, bo godzina się zbliża
opanowanie emocji, stresu i niepewności jest wymagającym zadaniem
mnie się wydawało, że skoro zeszłoroczną panikę przeżyłam, to tym razem będę spokojniejsza i bardziej zdystansowana, ale troszkę się pomyliłam, bo z lekka zaczynam czuć już to obciążenie

bądźmy dla siebie łagodni - drogie koleżanki i koledzy

co do orzeczeń, to wydaje mi się, że drukowanie czegokolwiek jest pozbawione większego sensu - wybaczcie
prędzej już wypada rozczytać się do bólu choćby w tezach i to teraz
żeby może się coś głowy uczepiło i potem dało sygnał do ukierunkowania

prawda jest taka, że to nie komentarze, powoływane orzecznictwo i bogate uzasadnienia czynią pracę pozytywną
pozytywną czyni ją prawidłowa budowa z punktu widzenia formalnego, a potem zasadność - czy to bliska kluczowi czy też zaakceptowana przez egzaminatora, a tutaj już trzeba się wstrzelić czy to z orzeczeniem czy bez, z komentarzem czy bez
więc naprawdę - nie szalejmy

ja po zeszłym roku widzę to tak - prace ocenione na 4, które popełniłam z administracji i cywila nie były wypełnione powołanym orzecznictwem i komentarzami
były dobre i przeszły

natomiast karne, choć komisja nie kwestionowała budowy apelacji i wymogów formalnych, było do wywalenia, bo zarzuty były nie te, choć orzeczenia przytoczyłam trzy i nieco tez komentatorów - i co? i nic!
choć znajomy mi sędzia z okręgu skwitował, że nikt by tej apelacji nie uwalił mi w realnym życiu, mimo, że w istocie nie była trafna, a tylko poprawna i nie podlegająca odrzuceniu - na egzaminie nie ma, że boli

to samo z umową - przekombinowałam ją, naszpikowałam dodatkowymi postanowienia, a dobre oceny z umów dostawali ci, którzy wręcz - jak to słyszałam z wielu ich wypowiedzi - przepisywali treść kazusa i kodeksu i komponowali to na 6,7 paragrafach
wszyscy, którzy się pokusili o coś więcej - mieli albo oceny dostateczne albo dwóje

sama jestem ciekawa jak to wypadnie w tym roku

ale nie dajmy się zwariować, bo zgłupiejemy do tego egzaminu
a tego nam nie trzeba

Kurczę - zadania praktyczne to pan pikuś ...... testów się boję ......

Normalnie jestem sparaliżowany strachem przed testami :!::!:

Z Panem Kermanem i jego "paczką" pożegnaliśmy się..
Ignorował ostrzeżenia - poszedł handlować na "zielonej trawce".

loyd, 60% to trochę mało, ale zawsze jest szansa ze resztę trafisz. srednia powinna byc przynajmniej 75%, zeby miec nadzieje, a reszte mozna strzelac. Z Twoją inwencją z pewnoscią sobie poradzisz.
Czytasz metodyki??, komentarze?? przegladasz orzecznictwo?? jak duzo czasu poswiecasz dziennie na naukę??

W zasadzie czytam tylko ustawy, żeby się na tym kretyńskim teście nie przejechać.

Narazie jak rozwiązuję testy MS z lat poprzednich to mam tak 50 - 55 % pewniaków a po "dostrzelaniu" nie schodzę poniżej 70 %. Zacząłem się nawet zastanawiać jakim cudem miałem na egzaminie wstępnym 234/250 pkt :what:

Po co mam czytać komentarze jak mogę je wnieść na salę ? - czy wejście na salę odbiera komuś umiejętność czytania ?? Z metodyk to sobie wynotowałem tylko zarzuty i tyle.

Brawo brawo, akurat osób które miały taki wynik na wstepny było w calej Polsce kilka i dobrze je znam. A zktórej izby jestes?? Jesli chodzi o komentarze zgadam się z Tobą. Mysle ze bedzie wsytarczajaco duzo czasu

Rozumiem, że to nie bazar tylko wymiana informacji i administrator słusznie interweniował.
Ale czy jest na forum ktoś z izby warszawskiej (tam przygotowywaliście skrypty) to mógłby mi na prw przesłać link na bardziej szczegółowe informacje.
Ja osobiście mam złe doświadczenia z organizacją aplikacji i nie chciałabym aby zaważyło to na moim egzaminie.
Skąd Agacz wie o zmianie regulaminu egzaminu, no oto przykład, chociaż fajnie, że dłużej.

niczym tutaj nie handlowałem drogi moderatorze

i niestety ale ja - droga adwjab się z tobą wiedzą nie podziele bo mnie zawiesi moderator
oskarżając o handel

loyd30 napisał:
Na razie jak rozwiązuję testy MS z lat poprzednich to mam tak 50 - 55 % pewniaków a po "dostrzelaniu" nie schodzę poniżej 70 %. Zacząłem się nawet zastanawiać jakim cudem miałem na egzaminie wstępnym 234/250 pkt :what:

też mam wrażenie że w trakcie aplikacji akurat w tym zakresie to mi wiedzy ubyło :lol:

Ostatnia edycja:
kerman1
Mezczyzna.gif
- zabronione jest posiadanie wielu kont na Forum.
Przykro mi, ale dzięki takim jak Kerman będę zmuszony zamknąć temat.

co się dzieje??? nie rozumiem tych problemów jakie powstały na forum. Mielismy sie dzielic swoimi uwagami na temat organizacji egzaminu, pzebiegiu przygotowan, proponowanymi ksiazkami itp. Moderator jak spiacy rycerz się obudził i jest nie w humorze?, a nasi koledzy sobie robia zarty zakladajac kilka kont?
Cy czytaliscie czynnosci pelnomocnika w sprawach cywilnych Pietrzkowskiego?? i metodyke z karnego?? Jakie ksiazki polecacie?? Czy wszyscy bierzecie ze soba na egzamin komentarze???

apeluję o NIE zamykanie wątku

to jest bardzo ciekawy, potrzebny i pożyteczny wątek na Forum

jestem zdecydowanie przeciw odpowiedzialności zbiorowej

pozdrawiam Moderatora ale proszę o wyważenie reakcji

hej moderatorze czy ty aby nie przesadzasz z groźbą zamknięcia wątku - nie chcę cię posądzać o chęć utrudniania życia apl.

moim zdaniem Pietrzykowskiego znacznie lepsze są metodyki dla sędziów niż dla pełnomocników
wszystko jest znacznie klarowniej wyłożone
- super do nauki są też "kazusy" z kpc Manowskiej
ale niestety ani jedno ani drugie nie wchodzi w grę na egz.

ja na cywila biorę KC Księżaka (są w nim tylko przepisy i tezy orzeczeń - minus to stan na 2008)
do tego Komentarz do kc - pod red. Bieńka LexisNexis
i duży komentarz Becka do kpc

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót