N
(Nie)pewna
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 560
W praktyce - a co na egzaminie z tym zrobić ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
(Nie)pewna napisał:A teraz zastanówmy się nad sensem tego przepisu art. 162kpc, bo z tego, co piszecie, wynikałoby, że właściwie nie można podnieść zarzutów proceduralnych, jeśli się ich nie zastrzegło w protokole. A to chyba nie tak do końca?
Kofek napisał:Ale adnotację na jaki temat ? Uprawdopodobnić, że storna nie ponosi winy w braku zastrzeżenia czy też wskazać, że pomimo braku zastrzeżenia sporządzający środek odwoławczy podnosi ten zarzut świadomie ??
Kofek napisał:Ale to będzie wynikało z protokołu rozprawy ew. pisma strony więc działając w taki sposób można by samemu poszerzyć treść zadania .
Kofek napisał:Ale to będzie wynikało z protokołu rozprawy ew. pisma strony więc działając w taki sposób można by samemu poszerzyć treść zadania .
(Nie)pewna napisał:To znaczy adnotować, że przyjęliśmy założenie, iż w sprawie było składane zastrzeżenie zgodnie z art. 162kpc, tak?
Kofek napisał:To ciekawe, zapytam u nas w komisji.
Adnotacja musiała by wyglądać w ten sposób:
Pomimo tego, że strona utraciła prawo do powoływania się na naruszenia procedury ze względu na brak zgłoszonego zastrzeżenia zgodnie z art. 162 zdający podnosi zarzut naruszenia prawa procesowego ponieważ: .................. I co dalej ?
(Nie)pewna napisał:Niekoniecznie będzie wynikało. W tym sęk. Martwi mnie to, że w ogóle takie spotkanie było u Was i coś takiego rozważano.
Ale skoro w zeszłym roku bbyły błędy w skryptach, to pewnie wszyscy dmuchają na zimne.
Czyli jeszcze raz - stawiamy zarzuty i adnotowujemy, że przyjęliśmy, iż zastrzeżenia co do naruszeń procedury w tym zakresie poczyniono już w postępowaniu, tak?
Toledo napisał:Jeżeli nie było to nie możemy zmieniać treści. Chyba że nie będziemy mieli protokołów. Ale jeżeli jest protokół i nie ma zastrzeżenia, a stawiasz zarzut to ja bym napisała, że stawiam ten zarzut, pomimo że zastrzeżenia nie było, i teoretycznie zarzut jest niedopuszczalny, ale z uwagi na fakt działania w najlepszym interesie klienta (co by nie oisać, że może II inst. się nie spostrzeże że nie było zastrzeżeniazarzut stawiamy.
Toledo napisał:(Nie)pewna adnotacja jest po to aby obronić swoje stanowisko, a z uwagi na fakt, że nie możemy tego zrobić ustnie robimy w formie adnotacji.
(Nie)pewna napisał:A ja wcześniej wczoraj spisałam taki kazusik karny i nikt się nie wypowiedział, a taka byłam ciekawa....
A brzmiał on gdzieś na 180stronie tak:
Np. dostaniemy akta karne w sprawie, w której będzie wynikało, że zgłoszony w toku procesu świadek wcześniej przebywał na sali na wszystkich rozprawach i w dodatku jest byłym pracownikiem oskarżonego, z którym łączy ich jeszcze powinowactwo w którymś tam stopniu albowiem świadek ten jest szwagrem siostry oskarżonego.
Zeznania tegoż świadka będą podstawową okolicznością,której dał wiarę sąd uniewinniając naszego oskarżonego.
I co dalej?
Co powinniśmy skarżyć i jak?