frycek1982 napisał:
Nie rozpisuje sie w tym pismie o tym ze nie wskazano dokladnego miejsca pomiaru predkosci (jest tylko miejscowosc, ulica i jej oznaczenie jako droga wojewodzka, natomiast sama ulica ciagnie sie przez 3 km.), nie pytam o pozwolenie policji, o legalizacje miejsca etc, rozumiem ze te argumenty mozna zachowac do ewentualnej dalszej przepychanki z SM, w szczegolnosci jesli skierowaliby sprawe do sadu.
Ursus bardzo prosze Cie o Twoja interpretacje mojego postepowania.
Zadziałałeś prawidłowo i jest to działanie minimum. Nie każdemu się chce walczyć. Gdyby na mnie to padło, a nie wiadomo, czy nie padnie (niedawno wróciłem z urlopu), to ja, jako obywatel świadomy swych praw, od lat korespondujący z KGP w sprawie nieprawidłowości w funkcjonowaniu policji, a także - nieskromnie mówiąc - mający łatwość przelewania myśli na papier w sposób pozostawiający niewielkie pole dla argumentów oponentowi, niewątpliwie bym ich wszystkich posłal za kraty. W typowej sytuacji, jak Twoja, gdy dokładnie nic Ci nie grozi, gdyż nikt i nigdy nie udowodni Ci popełnienie wykroczenia, to Ty mógłbyś przystąpić do kontrnatarcia :
Poinformować SM, że jesteś obywatelem zapoznanym z przepisami, wiesz ponadto, również z cyt. wypowiedzi posła Piechocińskiego ("państwo utraciło kontrolę nad funkcjonowaniem SM w obszarze fotoradarów; wiele SM prowadzi taką kontrolę niezgodnie z intencją Sejmu"), że wiele SM faktycznie prowadzi działalność przestępczą, usiłując od (zwykle nieświadomych) właścicieli wyłudzić grzywny na rzecz budżetu gminy. Podejrzewasz, że szef SM w ... również taką działalność prowadzi, o czym najlepiej świadczy fakt, że nie podaje precyzyjnie miejsca kontroli fotoradarowej. W związku z tym domagasz się w terminie 7 dni (jak sami dają 7 dni na odpowiedź, to niech też w takim terminie odpowiadają) udzielenia odpowiedzi na poniższe pytania :
1/ w jakim dokładnie miejscu została przeprowadzona kontrola fotoradarowa ?
2/ czy SM w ... jest w stanie się wylegitymować zgodą komendanta KPP w ... na dokonywanie kontroli fotoradarowej w tym miejscu, a jeżeli tak, to na podstawie art. 61, ust. 1 Konstytucji RP domagasz się przekazania Ci kopii tej zgody.
3/ czy SM w ... posiada atest Okręgowego Urzędu Miar w ... (tu trzeba ustalić urząd właściwy dla danej miejscowości) miejsca posadowienia fotoradaru, a jeżeli tak, to także żądasz przekazania kopii tego atestu.
4/ czy fotoradar typ ..., nr ..., przy pomocy którego dokonano fotografii Twojego samochodu jest własnością Gminy ..., a jeżeli nie, to kto jest jego właścicielem ?
5/ także jeżeli nie, to czy SM w ... przekazała komuś innemu (komu ?) zadanie obróbki fotografii z pamięci fotoradaru ?
Jednocześnie informujesz, że jeżeli nie otrzymasz pisemnych odpowiedzi na zadane pytania, albo będą one niekompletne, albo wymijające, poinformujesz prokuratora rejonowego w ... o podejrzeniu popełnienia szeregu przestępstw przez szefa SM w ... .
Na marginesie, nowa ustawa fotoradarowa może szybko nie wejść w życie, albo też może zostać uchylona przez TK, jeżeli w dalszym ciągu będzie przewidywać zasadę grzywny dla właściciela w przypadku braku czytelności wizerunku twarzy kierowcy. Jest oczywiste, że pożytki z grzywien muszą zostać odebrane gminom już od 1.01.2011 (trzeba w tej kwestii "piłować" MF, aby samo taki projekt pilnie złożyło - jest odpowiednia i pora, i nastroje społeczne, i nastroje wśród posłów).
Ja natomiast pytam prawników z tego forum : jak gminom odebrać pożytki z wcześniejszych przestępstw ? Kontrola wojewody i następnie milionowa grzywna ? A może procesy sądowe przeciwko SM i pozwy cywilne przeciwko gminom ? Inne ?