Paczki - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Tak jak napisałam wyżej- zadzwoń i zapytaj lub dopytaj samego osadzonego. To najpewniejsze źródło. Ja Ci napiszę, że mi przechodzi, a gdy Tobie odmówią, to przecież nie powiesz, że użytkownicy FP napisali, że możesz podać.

U mojego T jest paczka jedna na kwartał ,wypiska raz w tygodniu i widzenia raz w tygodniu bo trzy które mu się należą i jedno na dziecko i czasem dodatkowa godzina tzw.nagrodówką na widzeniu jest poczęstunek i dodatkowo kupuje mu spożywkę i chemię ,gazety , (bez ograniczeń wagowych)ma P2.
U nas można dawać i mięso upieczone czy usmażone,ugotowane jak i surowe,jak i równiez można wkładać do paczki witaminki w tubie.

Zawsze jest możliwość wystosowania przez więźnia dodatkowej prośby o paczkę. Zwyczajowo się do niej przychylają, ale należy o coś takiego wnioskować.

Ponieważ mój T ma dwa razy w tygodniu dostęp do kantyny to swoją kwartalną 5 kg paczkę oddaje bardziej potrzebującym , chociaż pamietam miał kiedys smaki to mu zawiozłam 5 kg bakalii do chrupania.

Muszę jutro zanieść 2 paczki do Aresztu, obydwie są dla dwóch różnych osób, nie mam takiego samego nazwiska co osadzeni i zastanawiam się czy mogę tak bez problemu je zanieść i nie będą robić żadnych problemów przy przyjmowaniu. Jedna paczka to odzieżowo-higieniczna na talon, a druga żywnościowa. Proszę o pomoc.

Ja nigdy nie miałam problemu nosząc paczki różnym osobom czy to była na talon czy kwartalna.Tylko pamietaj że musisz zrobic spis tych rzeczy napisac dla kogo od kogo i musisz mieć przy sobie dowód.

Ato nic nie szkodzi, że w świetle prawa dla żadnego osadzonego nie jestem rodziną?

Moge zapakowac ubrania i rzeczy higieniczne w jedna paczke?

Jeżeli masz pozwolenie (talon) lub dostaniesz go na widzeniu to nie ma problemu, może być w jednym kartonie, ale tylko to co jest wymienione na talonie.

Mam juz talon,na talonie nie ma kapci bo moj maż zapomnial o nie napisac czy moge je mimo to włożyć jest szansa że przejdą ??

Tak możesz, ale na pewno Ci je zwrócą (a jeżeli wysyłasz paczke pocztą to ci jąodeślą bo jest niezgodna z listą, jaką ma strażnik).

jestem tutaj nowa.Moj maz od 4 dni przebywa w Areszcie Sledczym w Toruniu,widzialam sie z nim w srode i kupilam mu pare rzeczy w kantynie zeby mogl zabrac do celi.kiedy moge zaniesc mu taka 5 kg paczke i co tam wlozyc tym bzrdziej ze Swieta.Jestem zalamana,zostalysmy z corka same

Wg przepisów możesz w grudniu zrobić paczkę żywnościową a następną już w styczniu, bo tak wychodzi z podziału roku na kwartały. Jeżeli pali papierosy, to lepiej zrobić tą paczkę w kantynie, bo można papierosy zakupić, a jeżeli nie pali, to taniej wyjdzie Ci zakup np. w Biedronce, Kauflandzie i zaniesienie jej do Aresztu przed widzeniem lub innego dnia, a możesz też wysłać pocztą.
A co mu kupiłaś w kantynie? żywność w ramach paczki, czy miał talon(pozwolenie) na art. higieniczne lub inne?

Dzieki za odpowiedz,w kantynie 3 paczki papierosow,slodycze,1 paczke kawy,slodzik,i to mial odrecznie napisane na kartce papieru,byl tam dopiero 2 dzien ,a teraz chce isc w niedziele i nie wiem czy moge mu w poniedzialek w Wigilie zaniesc paczke a poza tym zero ubran na zmiane po prostu straszne

ubraniami się nie przejmuj - pożyczą mu w razie czego, a poza tym ma dużo czasu na robienie prania.
A Ty się nie miotaj, opanuj emocje. Działaj metodycznie.
Spisz na kartce, co chciałabyś do takiej paczki włożyć. Kieruj się tym, co on lubi, co sprawi mu przyjemność, ale będzie dość trwałe, nie popsuje się od razu (np. lepiej sernik niż tort). Sprawdź na stronie internetowej Aresztu, czego do paczek wkładać nie wolno. jeżeli masz wątpliwości co do niektórych produktów - zadzwoń na bramę, ale nie zawracaj im głowy opowieściami, jak Ci ciężko i czy jemu jest tam dobrze, tylko pytaj konkretnie "Czy można do paczki żywnościowej włożyć.....". Upewnij się, czy możesz przynieść paczkę w poniedziałek (raczej tak, chyba że akurat tam w żaden poniedziałek nie przyjmują)
Jutro poszukaj opakowania do paczki - karton, średniej wielkości, pamiętaj, że jego waga też wlicza się w dozwolone 5kg. Czytaj składy rzeczy, które wkładasz do paczki. Nawet głupia nadziewana czekolada może mieć w składzie alkohol i już nie przejdzie. Wszystko dokładnie zważ, zapisz na kartce, co wkładasz i ile to waży. Kartkę weź ze sobą. Dzięki temu jak powiedzą, że jest np. 15 deko za dużo to szybko sprawdzisz na kartce, co waży te 15 deko i ten produkt wyjmiesz.

Ostatnia edycja:
A pamiętasz czy to on napisał tą kartkę czy ktoś inny z pieczątką i podpisem?
Bo może to było w ramach paczki. Szkoda, że jutro sobota, ale spróbuj może zadzwonić do Aresztu i dowiedzieć się czy przysługuje mu paczka żywnościowa. Na odzież i art. higieniczne musi mieć pozwolenie i niech się o to stara, bo my nic nie możemy z zewnątrz zrobić.

nie to byla zwykla karteczka papieru i przez niego napisana bez zadnej pieczatki ale fakt zadzwonie jutro i dowiem sie a loczek 25 ma racje musze opanowac emocje ale to ciezko tym bardziej ze dzisiaj w areszcie mial sprawe o dozor elektroniczny i nie dostal wiec zalamka

wiem, że ciężko, ale załamywac się możecie na zmianę. Teraz on jest w większym szoku, więc Ty się musisz zorganizować, a załamiesz się później, w wolnej chwili :)

Wiem ze musze byc silna tym bardziej ze on jest bardzo slaby psychicznie,na razie jest w Toruniu wiec na miejscu ale jak go gdzies wywioza to nie wiem co bedzie.no i jest corka 10 letnia dla ktorej to jest szokiem :(

Powrót