Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
@batkaa: jest różnica pomiędzy pytającym a Tobą. On nie musi się na tym znać, Ty, skoro wystawiasz takie dokumenty- powinnaś albo powinnaś mieć od tego ludzi.
Masz rację, będą 2 PITy, bo jednego przychodu jeszcze nie było.

Janusz M. napisał:
W PIT-11 z umowy o dzieło powinien być: przychód, kup 50% (o ile taki przysługiwał), dochód i zaliczka na podatek.
Oczywiście przychód z roku 2012.

Czyli mimo, że wpłacili mi dopiero 50% kwoty netto (500,50), w pit 11 ma być wpisane:
Kwota brutto: 1100
Kwota netto: 1001
Dochód: 550,00
Podatek: 99,00

?

Zastanawiam się czy będzie tak jak wyżej, czy tak jak pisze batkaa:

W tym roku za rok 2012 będzie pierwszy pit:
Kwota brutto: 550
Kwota netto: 500,50
Dochód: 275,00
Podatek: 49,5

A w 2014 za rok 2013 będzie drugi pit:
Kwota brutto: 550
Kwota netto: 500,50
Dochód: 275,00
Podatek: 49,5

Zaliczka na podatek dochodowy powinna być 50 zł. Zaokrągla się je do pełnych złotych.

A tak tak, faktycznie.

Tylko ciekawe czy oni w grudniu wpłacili 99zł (za całość),
czy wpłacili 50zł (za 1 ratę).
W ogóle to po rozbiciu na 2 raty wyjdzie im zaliczka na podatek 100zł, a gdyby przelali mi od razu całość to 99zł.

W sumie to mnie nie interesuje, bo jeśli oni czegoś nie zapłacą to oni się będą przed US tłumaczyć.
Ja jedynie muszę mieć dobrze wystawiony pit-11, żeby później przez ich głupotę nie mieć problemów.

@dolores1987 : Tak. Oczywiście, chodzi o rok 2012?
taharios napisał:
W ogóle to po rozbiciu na 2 raty wyjdzie im zaliczka na podatek 100zł, a gdyby przelali mi od razu całość to 99zł.
Co za różnica? Jeśli to Twoje jedyne źródło dochodu to i tak dostaniesz zwrot tej zaliczki.

Ag_Maz napisał:
Co za różnica? Jeśli to Twoje jedyne źródło dochodu to i tak dostaniesz zwrot tej zaliczki.

Pracuję w innej firmie na umowę o pracę, pełny etat.
Dla innej firmy robiłem umowę o dzieło z 1 projektem.
Zwrot podatku pal licho.
Jestem tylko ciekawy co powinno być uwzględnione w tym PIT-11.

Napiszę w razie czego jeszcze raz:
Umowa podpisana 1 grudnia 2012 na 1001 zł netto.
Dostałem 7 grudnia 2012 pierwszą ratę - 500,50 netto.
Gdyby to była całość czyli 1001 zł - to wszystko jasne w pit-11 za 2012 byłoby netto: 1001zł, KUP: 550zł, zaliczka na podatek: 99zł.

Ale jeśli oni mi rozbijają 1001 zł netto na pierwszą ratę w 2012 i drugą ratę w 2013 - to nie wiem co ma być w pit-11

Ostatnia edycja:
Ja napisałem, że uwzględniamy przychód uzyskany w roku 2012, a nie "....w pit 11 ma być wpisane:
Kwota brutto: 1100.....";) Ma być wpisane tyle co zostało wypłacone .

taharios napisał:
Jestem tylko ciekawy co powinno być uwzględnione w tym PIT-11.
Faktycznie osiągnięty w 2012 dochód.
Nie ma co panikować, wróć jak dostaniesz PIT. Lub jak go nie dostaniesz.

@batkaa: wezwałam posiłki. Nie mam zamiaru udawać mądrzejszej niż jestem.[/QUOTE]

Dziękuję i czekam na informację

Ag_Maz napisał:
@batkaa: jest różnica pomiędzy pytającym a Tobą. On nie musi się na tym znać, Ty, skoro wystawiasz takie dokumenty- powinnaś albo powinnaś mieć od tego ludzi.
Masz rację, będą 2 PITy, bo jednego przychodu jeszcze nie było.

ale ja też przecież jestem pytającym tylko z tej 2 str :| chcę mieć 1000% pewność, że PIT który dam zleceniobiorcy będzie w porządku, a sytuacja z którą mam do czynienia po raz pierwszy wystąpiła w tym roku.. a po przeczytaniu orzecznictwa w podobnych sprawach mam już naprawdę wątpliwości.. tym bardziej, że na to pytanie nie odp nawet doświadczony (jak do tej pory myślałam) specjalista prowadzący szkolenia..

Witam, bardzo proszę o pomoc dotycząca ulgi na dzieci. Czy jeśli żyje się w "wolnym związku" ojciec dziecka może się rozliczyć z tej ulgi jeśli ma inny meldunek niż one?

i co z ulga na internet?

pozdrawiam

justynka__mar napisał:
Witam, bardzo proszę o pomoc dotycząca ulgi na dzieci. Czy jeśli żyje się w "wolnym związku" ojciec dziecka może się rozliczyć z tej ulgi jeśli ma inny meldunek niż one?
Tak, jeśli sprawuje władzę rodzicielską nad dzieckiem. Meldunek tu nei ma nic do rzeczy.
justynka__mar napisał:
i co z ulga na internet?
A konkretnie?

Mozna sie rozliczyc z niej za zeszły rok?

Dziękuję:grin:

Jeszcze raz dziękuje, zawsze można na Was liczyć.

Niestety, nie można za to liczyć na to, że użytkownicy przeczytają zasady tego wątku...

Ag_Maz napisał:
Osobno.
Z ulgi prorodzinnej możecie skorzystać w dowolny sposób- nie ma znaczenia czy zrobisz to Ty, żona, czy w ustalonych proporcjach.

Dziękuję za pomoc i ponowie swoje pytanie.

Od 1 stycznia 2012 do 1 września 2012 r. w zasadzie moja przyszła żona była matką samotnie wychowującą dziecko. Od 1 września do końca roku (mam nadzieje że nie tylko tego ;-) ) jest już mężatką. W takiej sytuacji w jaki sposób może rozliczyć ulgę na dziecko???

A to ma znaczenie? Władzę rodzicielską sprawowaliście do urodzenia dziecka razem? Kiedy uznałeś dziecko w USC?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót