Pity za 2012 rok

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
88_Monika_88 napisał:
Witam,
Prowadze działalnosc gospodarcza na zasadach ogólnych, chciałabym rozliczyc sie z mezem, maż nie miał dochodów. W 2011 roku miałam strate czy moge ja odliczyć w picie rocznym w przypadku zeznania wspólnego.

Tak, nie więcej niż 50%.

Witam,
to ja też:

pracuję na umowie o dzieło (jest to stosunek pracy, ale w tej chwili nie o to chodzi).

1. wyliczyłam te wszystkie dochody, odliczenia itd, i okazało się, że podatek należny to jest zero PLN, a nadpłata wynosi dokładnie tyle, co odprowadzone zaliczki.
Czy to jest możliwe? I czy to oznacza, że zwrócą mi całą tę kwotę?

2. odliczyłam składkę na ubezpieczenie zdrowotne (nie dało się odliczyć całości wpłaconych składek, ponieważ płacę przez cały rok, a umowę mam od września i jeszcze jakąś tam krótką w maju-czerwcu; więc w rzeczywistości odliczyłam niewielką część w porównaniu z całym rokiem).
Czy muszę dodać jakiś PIT/0 czy coś w tym stylu, i jeśli tak, to gdzie mam zaznaczyć to odliczenie (są tam różne ulgi, ale nie ma tej właśnie składki)?

3. i przy okazji: zleceniodawca płacił mi przez ten cały czas licząc KUP 20% (ściśle mówiąc, to ja tak liczyłam, ponieważ on stwierdził, że nie wie, ile ma być, a nie chciałam ryzykować wyjaśnień ze skarbówką itd.), a w PIT 11 zobaczyłam, że odprowadzał składki i płacił mnie licząc KUP 50%, czyli na pewno wiedział, że tak jest.
Czy da się z tym coś zrobić oprócz tego, by liczyć w tym roku KUP 50%?

1. Możliwe. Przy zaliczkach za umowy o dzieło nie jest uwzględniania kwota zmniejszająca podatek (556,02). Stąd praktycznie zawsze jest zwrot.
2. W formularzu PIT-37 jest przecież jest rubryka.

A w ktorej pozycji wpisuje kwotę straty?
W tym roku pierwszy raz rozliczam sie wspólnie, tak więc czy musze złożyć pisemne oświadczenie do US?

88_Monika_88 napisał:
A w ktorej pozycji wpisuje kwotę straty?
W tym roku pierwszy raz rozliczam sie wspólnie, tak więc czy musze złożyć pisemne oświadczenie do US?

Jakiej straty?

Witam
Syn /lat 20/ skończył w czerwcu 2012 r szkołe średnią,podjął
studia niestacjonarne,ma status bezrobotnego bez prawa do zasiłku. Jak mam
się rozliczyć w PIT 37 :,należy mi się ulga na syna do czerwca,czy
przez cały rok 2012,czy też wcale ??

Tak wiem że maksymalnie 50%, nie wiedzialam tylko czy moge odliczyć strate z ubiegłego roku jeżeli rozliczam się wspólnie.

Dziękuje za odpowiedź.

88_Monika_88 napisał:
Tak wiem że maksymalnie 50%, nie wiedzialam tylko czy moge odliczyć strate z ubiegłego roku jeżeli rozliczam się wspólnie.

Dziękuje za odpowiedź.

Stratę odliczasz jeżeli w roku 2012 miałas zysk z działalności gospodarczej.

Składka zdrowotna do odliczenia czy się należy?

Witam, ponieważ nie znam się na tym chciałam zapytać Was. Moja siostra prowadziła w 2012r działalność gospodarczą przez okres jednego miesiąca dokładnie od 1 do 31 marca, w okresie tym nie miała innej pracy. W październiku dostała umowę o pracę.
Za ten jeden miesiąc odprowadziła składkę zdrowotną w wysokości 254,55zł, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wyszedł jej 1,32. Pytanie czy może ona sobie odliczyć niewykorzystaną składkę zdrowotną?

Ostatnia edycja:
Może. To, czego nie odliczy w PIT-28, może odliczyć w PIT-37.

Witam,
mam do Was kilka pytań :)

W 2012 roku do 31 sierpnia pracowałem na umowę o pracę. Od 1.11 prowadzę działalność, rozliczam się ryczałtem 8,5%, nie jestem płatnikiem VAT. Za ryczałt już się rozliczyłem wypełniając PIT28/A. Proszę powiedzcie mi czy mogę rozliczyć się razem z żoną (małżeństwo zawarte w grudniu 2011r.) za ten okres co pracowałem na umowę o pracę ?? Żona do 13 lutego była na stażu unijnym. Potem już nie pracowała. W dodatku 17 czerwca urodziło nam się dziecko. Powiedzcie jak mniej więcej ma wyglądać nasze rozliczenie i czy ewentualnie przysługują nam jakieś ulgi??

Dzięki:)

umowa o dzieło

Witam, pracowałam na umowę o dzieło 102 zł za wykonanie. Dostałam pieniądze jednak nie wiem jak rozliczyć się z pitem ? Podobno to samemu trzeba załatwić w urzędzie skarbowym. Tylko pytanie jak ? Z góry dzięki za pomoc.

Nie możecie rozliczyć się wspólnie . Wyklucza to opodatkowanie ryczałtem.

Jeżeli pierwszy raz rozliczam się wspólnie z małżonkiem, to musze złożyć oświadczenie do US?

RE: umowa o dzieło

Alberta34 napisał:
Witam, pracowałam na umowę o dzieło 102 zł za wykonanie.
Zamawiającym była firma czy osoba fizyczna?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót