Witam,
to ja też:
pracuję na umowie o dzieło (jest to stosunek pracy, ale w tej chwili nie o to chodzi).
1. wyliczyłam te wszystkie dochody, odliczenia itd, i okazało się, że podatek należny to jest zero PLN, a nadpłata wynosi dokładnie tyle, co odprowadzone zaliczki.
Czy to jest możliwe? I czy to oznacza, że zwrócą mi całą tę kwotę?
2. odliczyłam składkę na ubezpieczenie zdrowotne (nie dało się odliczyć całości wpłaconych składek, ponieważ płacę przez cały rok, a umowę mam od września i jeszcze jakąś tam krótką w maju-czerwcu; więc w rzeczywistości odliczyłam niewielką część w porównaniu z całym rokiem).
Czy muszę dodać jakiś PIT/0 czy coś w tym stylu, i jeśli tak, to gdzie mam zaznaczyć to odliczenie (są tam różne ulgi, ale nie ma tej właśnie składki)?
3. i przy okazji: zleceniodawca płacił mi przez ten cały czas licząc KUP 20% (ściśle mówiąc, to ja tak liczyłam, ponieważ on stwierdził, że nie wie, ile ma być, a nie chciałam ryzykować wyjaśnień ze skarbówką itd.), a w PIT 11 zobaczyłam, że odprowadzał składki i płacił mnie licząc KUP 50%, czyli na pewno wiedział, że tak jest.
Czy da się z tym coś zrobić oprócz tego, by liczyć w tym roku KUP 50%?