Sprawa ma się tak teraz mam 21 lat . Urodzony październik 1993r. Jak miałem 16 lat ukradłem komuś telefon komórkowy. Miałem sprawę tzn było tak, że jak skapli się, że to ja zajumałem to wzieli mnie na policję zrobili zdjęcia odciski palców jakieś tam protokoły pierdoły.... po 2 miesiącach dostałem pismo, że mam się wstawić w sądzie danego dnia... Przyszedłem do sądu była tam rozprawa w sprawie tej kradzieży telefonu wszedłem na salę była Pani sędzina jakaś kobieta co pisała na komputerze ja i moja mama. Przyznałem, że ukradłem, że bardzo żałuję że więcej to się nie powtórzy bo ogólnie miałem bardzo dobrą opinię, nigdy na policji, zero interwencji w szkolę super. Okazałem skruchę Pani sędzina kazała wyjść na zewnątrz po 5 minutach ponownie mnie zawała i był "wyrok" nie wiem czy to był wyrok czy jak tylko, było tak, że pokiwała mi palcem powiedziała, że tak się nie robi i tyle... i kazała za sprawy sądowe zapłacić tam sto pare zł i koniec po rozprawie i wszystko ucichło i już nigdy nie wróciło...No już 4-5 lat mineło.. Ale sprawa ma się tak, że po 2 latach byłem w sądzie zapytać czy bo coś mi to nie dawało spokoju czy ja byłem karany czy nie byłem i tam podawałem imię nazwisko bo na pewno to był sąd dla nieletnich i kobieta na kartce mi napisała coś takiego:
SYGNATURA AKT III Now ( tutaj jest numer )/10
Dnia 25.02.2011r - POSTANOWIENIE
CZYN KARALNY z ART 278 j ( nie wiem czy to jakiś znaczek czy j bo nie do końca ten znaczek rozumiem ) 1 kk
-UPOMNIENIE-
Teraz pytanie do was
może ktoś mnie nakierować gdzie dokładnie mam iść do sądu czy gdzie bo chcę sprawdzić czy byłem karany czy nie ? Może odpis z wyroku co dokładnie albo co? Bo chcę ten rozdział zamknąć do końca bo co raz wracam do przeszłości i się zastanawiam byłem karany czy nie byłem czy to jednak tylko upomnienie ? jak to dokładnie sprawdzić co się z tym stało...
Bo chodzi mi o to, że mam brata w Służbie Wieziennej, Kuzyna w Służbie Wieziennej, Wujka w Służbie Wieziennej i ja też bym chciał się dostać...
Ale chcę się w końcu dowiedzieć prawdy byłem karany czy nie byłem, czy to tylko upomnienie czy co ? Gdzie się udać sprawdzić dokładnie czy byłem karany czy nie i czy jest szansa dostać się do SŁUŻBY WIEZIENNEJ albo do Policji, Służby Celnej, Wojska...
POMOCY
Bo np wchodzę tutaj:
Służba Więzienna / Okręgowy Inspektorat Służby Więziennej Opole / Areszt Śledczy Prudnik
o Akurat do Prudnika mam 25 km km. Ale to nie o to chodzi
Wymagania stawiane kandydatom:
- osoba, która nie była skazana prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwo umyślne lub umyślne przestępstwo skarbowe albo wobec której nie został wydany prawomocny wyrok warunkowo umarzający postępowanie karne o takie przestępstwo,
I ja już teraz sam nie wiem ja byłem karany czy nie byłem ? Bo nie chcę kłamać bo sam już nie wiem...
Warto składać papiery albo coś ? Może ktoś coś doradzić, albo gdzie iść i dokładnie się dowiedzieć i zamknąć ten etap