Praca w Służbie Więziennej - III

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
anka6656 napisał:
w ustawie jest zapis, ze wynagrodzenie jest wyplacane 1ego dnia miesiaca.

Ręce opadają ... nawet nie przeczytałaś tego zapisu a się na niego powołujesz. Otwórz przepis, art. 62 i przestaniesz zadawać zbędne pytania.

po to jest to forum, zeby zadawac pytania. A Tobie jesli sie nie podoba i masz zamiar denerwowac ludzi swoimi przemadrzalymi odpowiedziami, to po prostu nie czytaj

anka6656 napisał:
po to jest to forum, zeby zadawac pytania.

To napisz: "w ustawie jest zapis - ale go nie widziałam". Albo - "wydaje mi się, że w ustawie jest zapis".

nie badz smieszny, Ty oczywiscie znasz cale ustawy artykul po artykule i zapewne nigdy nic nie nie doczytales.

a propos jesli ktos o cos pyta to mozna odpowiedziec kulturalnie, a nie robic z czlowieka idiote od razu :)

anka6656 napisał:
a propos jesli ktos o cos pyta to mozna odpowiedziec kulturalnie, a nie robic z czlowieka idiote od razu :)

Ja robię? Ja nie napisałem "w ustawie jest zapis" nie widząc ustawy na oczy.

Witam . CHciałbym starać się o prace w służbie więziennej jako strażnik ochrony . Mam jedno zasadnicze pytanie , jakie kursy , szkolenia pomogą mi dostać się w jednostki SW?

. Nagroda roczna przysługuje, jeżeli funkcjonariusz w danym roku
kalendarzowym pełnił służbę przez okres co najmniej 6 miesięcy kalendarzowych.
3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się przy ustalaniu uprawnień do nagrody rocznej
za rok kalendarzowy, w którym funkcjonariusz korzystał:
1) z urlopu wypoczynkowego, urlopu wychowawczego, urlopu dodatkowego,
urlopu krótkoterminowego, urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu
macierzyńskiego, urlopu ojcowskiego, urlopu rodzicielskiego, urlopu na
warunkach urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu na warunkach urlopu
macierzyńskiego;

jak to zinterpretowac? czy mam rozumiec, ze przy warunkach wymienionych w art. 3 jesli korzystalam z urlopu, a przepracowalam 5 mcy, to rowniez sie nalzy?

Witam!

Mam pytanie, jakie jest obecnie wynagrodzenie dla straznika szeregowego zaraz przyjetego do pracy???

Nie chce mi się robić dokładnych wyliczeń, ale kwota ok.1950 zł netto będzie bardziej prawdopodobna.

Sprawa ma się tak teraz mam 21 lat . Urodzony październik 1993r. Jak miałem 16 lat ukradłem komuś telefon komórkowy. Miałem sprawę tzn było tak, że jak skapli się, że to ja zajumałem to wzieli mnie na policję zrobili zdjęcia odciski palców jakieś tam protokoły pierdoły.... po 2 miesiącach dostałem pismo, że mam się wstawić w sądzie danego dnia... Przyszedłem do sądu była tam rozprawa w sprawie tej kradzieży telefonu wszedłem na salę była Pani sędzina jakaś kobieta co pisała na komputerze ja i moja mama. Przyznałem, że ukradłem, że bardzo żałuję że więcej to się nie powtórzy bo ogólnie miałem bardzo dobrą opinię, nigdy na policji, zero interwencji w szkolę super. Okazałem skruchę Pani sędzina kazała wyjść na zewnątrz po 5 minutach ponownie mnie zawała i był "wyrok" nie wiem czy to był wyrok czy jak tylko, było tak, że pokiwała mi palcem powiedziała, że tak się nie robi i tyle... i kazała za sprawy sądowe zapłacić tam sto pare zł i koniec po rozprawie i wszystko ucichło i już nigdy nie wróciło...No już 4-5 lat mineło.. Ale sprawa ma się tak, że po 2 latach byłem w sądzie zapytać czy bo coś mi to nie dawało spokoju czy ja byłem karany czy nie byłem i tam podawałem imię nazwisko bo na pewno to był sąd dla nieletnich i kobieta na kartce mi napisała coś takiego:

SYGNATURA AKT III Now ( tutaj jest numer )/10
Dnia 25.02.2011r - POSTANOWIENIE
CZYN KARALNY z ART 278 j ( nie wiem czy to jakiś znaczek czy j bo nie do końca ten znaczek rozumiem ) 1 kk
-UPOMNIENIE-

Teraz pytanie do was

może ktoś mnie nakierować gdzie dokładnie mam iść do sądu czy gdzie bo chcę sprawdzić czy byłem karany czy nie ? Może odpis z wyroku co dokładnie albo co? Bo chcę ten rozdział zamknąć do końca bo co raz wracam do przeszłości i się zastanawiam byłem karany czy nie byłem czy to jednak tylko upomnienie ? jak to dokładnie sprawdzić co się z tym stało...

Bo chodzi mi o to, że mam brata w Służbie Wieziennej, Kuzyna w Służbie Wieziennej, Wujka w Służbie Wieziennej i ja też bym chciał się dostać...

Ale chcę się w końcu dowiedzieć prawdy byłem karany czy nie byłem, czy to tylko upomnienie czy co ? Gdzie się udać sprawdzić dokładnie czy byłem karany czy nie i czy jest szansa dostać się do SŁUŻBY WIEZIENNEJ albo do Policji, Służby Celnej, Wojska...

POMOCY

Bo np wchodzę tutaj:

Służba Więzienna / Okręgowy Inspektorat Służby Więziennej Opole / Areszt Śledczy Prudnik

o Akurat do Prudnika mam 25 km km. Ale to nie o to chodzi
Wymagania stawiane kandydatom:
- osoba, która nie była skazana prawomocnym wyrokiem sądu za przestępstwo umyślne lub umyślne przestępstwo skarbowe albo wobec której nie został wydany prawomocny wyrok warunkowo umarzający postępowanie karne o takie przestępstwo,

I ja już teraz sam nie wiem ja byłem karany czy nie byłem ? Bo nie chcę kłamać bo sam już nie wiem...

Warto składać papiery albo coś ? Może ktoś coś doradzić, albo gdzie iść i dokładnie się dowiedzieć i zamknąć ten etap

nie chodzi mi o kokosy, chce poprostu wiedziec ile bede mogl zarobic na samym poczatku. Czekam na nabor w COSWW. Czytalem ze ok. 1800zl ale podobno dostalismy jakis czas temu podwyzki, na jednej ze ston wyszlo mi wlasnie ok. 2150zl netto.

ma to jakieś znaczenie czy 1900 czy 2100z? pieniądze i tak są smieszne

Mam do wypełnienia ankietę personalna w ramach naboru do SW na strażnika ochrony. Czy w ankiecie muszę podawać wszystkie miejsca dotychczasowego zatrudnienia? Czy mogę pominąć prace np którego zgubilem świadectwo pracy? Czy ankieta jest jakoś weryfikowania? Czy to jest tylko wykorzystywana w celach informacyjnych jak np CV do pracodawcy?

Witam jestem tu nowy mam pytanie odnośnie rekrutacji do służby więziennej.
Moja rekrutacja zatrzymała się na tym ze czekam na skierowanie do lekarzy ,rekrutacja już trwa 5 miesięcy od czego to zależy i dlaczego to tak długo trwa ,co jest powodem przeszedłem sprawnościówkę i psychologa . ile jeszcze czasu trzeba czekać i czy w ogóle kadry się ode zwią ?

Witam

Na wstępie napiszę, że przeczytałem 50 ostatnich stron z pierwszego tematu "Praca w Służbie Więziennej" oraz całe wątki nr 2 i 3 i nie znalazłem pytania, które odnosiło by się do mojej sytuacji.

Otóż, przygotowuje się do stażu w jednym z AŚ, w dziale penitencjarnym. Jako, że ma to się odbyć w ciągu najbliższych kilkudziesięciu dni chciałbym abyście mi zasugerowali jakie dokładnie przepisy znać tj: jakie konkretnie artykuły z KK, KWK i SW bądź rozporządzeń.

Od kilku dni już wstępnie tworzę sobie listę czego się muszę nauczyć z KK jednakże jeśli na forum działa aktywnie jakiś wychowawca (lub inna osoba, która mogłaby się wypowiedzieć) to chciałbym się dowiedzieć czego oczekuję od swojego stażysty, które artykuły powinienem znać. Nie chcę wyjść na kogoś, który przychodzi tam po nic i będzie marnował czas opiekuna stażu a jako, że mam czas to mogę poświęcić go na zdobycie wiedzy. Za wszelkie sugestie i konkretne wskazanie dziękuje.

Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Szpanero napisał:
Witam

Na wstępie napiszę, że przeczytałem 50 ostatnich stron z pierwszego tematu "Praca w Służbie Więziennej" oraz całe wątki nr 2 i 3 i nie znalazłem pytania, które odnosiło by się do mojej sytuacji.

Otóż, przygotowuje się do stażu w jednym z AŚ, w dziale penitencjarnym. Jako, że ma to się odbyć w ciągu najbliższych kilkudziesięciu dni chciałbym abyście mi zasugerowali jakie dokładnie przepisy znać tj: jakie konkretnie artykuły z KK, KWK i SW bądź rozporządzeń.

Od kilku dni już wstępnie tworzę sobie listę czego się muszę nauczyć z KK jednakże jeśli na forum działa aktywnie jakiś wychowawca (lub inna osoba, która mogłaby się wypowiedzieć) to chciałbym się dowiedzieć czego oczekuję od swojego stażysty, które artykuły powinienem znać. Nie chcę wyjść na kogoś, który przychodzi tam po nic i będzie marnował czas opiekuna stażu a jako, że mam czas to mogę poświęcić go na zdobycie wiedzy. Za wszelkie sugestie i konkretne wskazanie dziękuje.

Pozdrawiam :)
Do niczego ci to nie potrzebne, najwyzej popatrz w rozporzadzeniach z jakich czesci sklada sie teczka osobopoznawcza skazanego, co powinno byc w opinii o skazanym i tyle. Watpie by wychowawca dal ci cokolwiek samemu zrobic, bo po 1 - musialby po tobie caly czas sprawdzac (to dopiero jest marnowanie czasu), 2 - on za to odpowiada i sie pod tym podpisuje. Pojdziesz, to sie wszystkiego dowiesz.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót