Problemy kierowców jeżdżących na podwójnym gazie - cz. IV

• Autor wątku Autor wątku biezanow_123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
19.07 dostałem list polecony z prokuratury o decyzji zatrzymania dokumentu i wniosku do policji o przekazanie go do prezydenta miasta - nie miałem jeszcze przesłuchania przygotowawczego, ani tym bardziej wyroku sądowego. Czy to normalne?

lamelaj napisał:
19.07 dostałem list polecony z prokuratury o decyzji zatrzymania dokumentu i wniosku do policji o przekazanie go do prezydenta miasta - nie miałem jeszcze przesłuchania przygotowawczego, ani tym bardziej wyroku sądowego. Czy to normalne?
Normalne. Prawko masz zatrzymane i uprawnienia cofnięte. Dokument leci do Wydziału Komunikacji. Prędzej dostaniesz od Miasta skierowania do WOMP i ja badania ree i psychologa niż sprawa się zacznie. Tak to działa że sprawy administracyjne są ważniejsze od tych z policji czy sądu.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

JaksonBB napisał:
Prawko masz zatrzymane i uprawnienia cofnięte
Przecież pisze że nie było jeszcze żadnej rozprawy więc skąd pomysł że uprawnienia ma już cofnięte? Uprawnienia Starosta dopiero cofnie jeśli będzie przez sąd orzeczony prawomocnie zakaz prowadzenia pojazdów

Nie. Nie to samo. Art 103 ust. 1 pkt. 4 ustawy o kierujących pojazdami mówi:
Przepis prawny:
Starosta wydaje decyzję administracyjną o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdami w przypadku: orzeczenia zakazu prowadzenia pojazdów.

A wg Ciebie jeśli policja zatrzyma prawo jazdy za przekroczenie prędkości o więcej niż 50km/h w terenie zabudowanym jest jednoznaczne z cofnieciem uprawnień? Nie pisz bzdur

To jest Polska. Różne rzeczy się tu dzieją.

Ja wraz ze skierowaniem do wompu dostałem także skierowanie na badanie psychologiczne.
Rozumiem, że bez problemu będę mógł je zrobić w samym wompie?

Czytałem dużo opinii, że lepiej je zrobić gdzieś indziej.

mati9595 napisał:
Ja wraz ze skierowaniem do wompu dostałem także skierowanie na badanie psychologiczne.
Rozumiem, że bez problemu będę mógł je zrobić w samym wompie?

Zrobisz je w WOMPie. Ja osobiście robiłem gdzie indziej, do WOMPu idę tylko na te badania lekarskie.

mati9595 napisał:

Wszystko jedno, to są proste badania i testy do wyboru. Jedynie w WOMPie spędzisz 1,5h więcej, a poza WOMPem zrobisz kiedy Ci pasuje. Cena nawet chyba ta sama. Pamiętaj tylko, że jak robisz osobno "na mieście" to musi być psycholog co Ci wbije pieczątkę, że ma uprawnienia do badania kierowców.

Witam jest tu ktoś kto robił ostatnio badania lekarskie w womp Rzeszów?

Za miesiąc mam wizytę i tyle się naczytałem o tym womp że się aż boję psychologiczne mam już zrobione w innym miejscu robiłem, na kurs reedukacyjny idę za 2 tygodnie tylko te lekarskie się boje bo czytałem że większość orzeczen to negatywy. Prawo jazdy mam zabrane na okres 1 roku 4 miesiące minęły

Dodam że miałem 0.19 mg w trakcie kontroli nigdy nie byłem karany

Ja robiłem w Rzeszowie ponad rok temu i powiem Panu że jeśli nie wali Pan 10 piw dziennie to raczej nie ma się czego bać, a jak ja tam byłem a kolesie tam potrafili być na kacu to potem opowiadają bzdury że masakra że nie da się.
Według mnie liczy się też pierwsze wrażenie, no bo jak orzecznik popatrzy na czerwonego jak burak gościa w brudnej koszulce w dodatku od którego śmierdzi na kilometr, bo i tacy agenci byli.
Ja byłem miły dla lekarzy, oni byli mili dla mnie.
Nie masz się czego bać, idź na luzie ale też trzeba być pokornym, bo niektórzy się dziwią że dostają negatywne a na korytarzu zgrywają cwaniaków i pyskówki do lekarzy.

Dzięki za odpowiedź alkoholikiem nie jestem raz na tydzień może z jedno piwo wypije ale dla pewności zrobię sobie prywatnie próby wątrobowe. Jak to wszystko wogole to wygląda psychologiczne już zrobiłem to chyba tam nie muszę ponownie robić. Długo tam schodzi w tym wompie ?

Tadzik89 napisał:
Za miesiąc mam wizytę i tyle się naczytałem o tym womp że się aż boję psychologiczne mam już zrobione w innym miejscu robiłem, na kurs reedukacyjny idę za 2 tygodnie tylko te lekarskie się boje bo czytałem że większość orzeczen to negatywy. Prawo jazdy mam zabrane na okres 1 roku 4 miesiące minęły

Nie masz o co martwić, zrób wątrobówe i cukier/glukoza we krwi bo to dobrze jak jest wszystko w normie
ale zakaz na rok, to serio, dla Ciebie to formalność ten womp

Tadzik89 napisał:
psychologiczne już zrobiłem to chyba tam nie muszę ponownie robić.

Nie wiem jak w Rzeszowie ale w Sosnowcu jeżeli robiłeś psychologiczne gdzie indziej to musisz przynieść kopie zaświadczenia z tych badań. Juz w WOMP ich nie robisz. Co do czasu, ostatnio w Sosnowcu 2,5 h znajomy spędził robiąc psychologiczne i lekarskie na miejscu.

Czy muszę też wziąć że sobą wyrok ktory dostałem że sądu do wompu.bo jak dzwoniłem się umówić ja wizytę to przez telefon babka mówiła żebym wziął ze sobą wyrok sądowy i skierowanie

Jaki wyrok? Skierowania na badania. Co ich obchodzi wyrok?
Na skierowaniu jest napisane za co zabrali i ile wychuchałeś.

Powiedziala mi żebym przyniósł wyrok z sądu oraz skierowanie nie wiem po co. Mnie też to zdziwiło co ich to obchodzi

Ostatnia edycja:
Co ich obchodzi wyrok? Masz skierowanie i na podstawie skierowania robią ci poszczególne badania. Absolutnie bym im nic nie pokazywał bo najnormalniej w świecie nie mają takich uprawnień aby grzebać Ci w papierach z sądu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót