Przerwa w odbywaniu kary - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Niuans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Oczywiście są też inne powody dla których można składać Wniosek do Sądu Penitencjarnego o Przerwe z powodu bytu rodziny i innych powodów lecz z reguły takie wnioski są negatywnie rozpatrzane praktycznie

Witam ;) mój konkubent ma 2 lata wyroku pisał o wyrok laczny z czego mają mu "zdjąć " pół roku tak mówił adwokat i wychowawca czekamy na decyzję .mój syn który ma 5 lat jest z nim bardzo związany od urodzenia razem mieszkamy on nigdy nie sprawiał żadnych problemów nam bardzo dbał o dzieci i o mnie. Teraz siedzi w ustce jest to bardzo daleko jak dla nas bo prawie 2 godziny pociągiem i ciężko mi z dwójką jeździć jak siedział areszcie w naszym mieście to byliśmy co tydzień u niego teraz co dwa tygodnie jak się uda jest tam dwa miesiące masz synek musi korzystać z pomocy psychologa ponieważ zaczol być agresywny w przedszkolu są skargi na niego od czasu kiedy nie ma taty bardzo się zmienił często budzi się w nocy z płaczem jak wychodzę do sklepu to pyta czy wrócę czy go nie zostawię boję się ze psychicznie nie daje rady nie umie sobie poradzic z tym ze tatusia nie ma ze wzgledu na moja sytuacje finansowa musieliśmy zamieszkać u mojej matki gdzie jest bardzo ciężko nigdy z mamą się nie dogadywalam nawet teraz jak jestem w ciężkiej sytuacji to dobija mnie jeszcze bardziej jestem jej wdzięczna za dach nad głową ale psychicznie mnie wykańcza !! Czy jest możliwość żeby mój konkubent wyszedł na przerwę w karze ? Czy stan w jakim jest mój syn to jakiś powód do tego żebyśmy mogli starać się o przerwe ? Zaświadczenie od psychologa z przedszkola trzeba przygotować ? Młodszy synek trochę lepiej to znosi ale ma teraz dwa latka i jeszcze tak nie rozumie tego ale teraz ma problem z serduszkiem mam skierowania na kardiologie do Gdańska czy to też może być powód ? Proszę o pomoc !!!

Joanna2233 napisał:
Czy jest możliwość żeby mój konkubent wyszedł na przerwę w karze ? Czy stan w jakim jest mój syn to jakiś powód do tego żebyśmy mogli starać się o przerwe ?

Wyjdzie na przerwę i znów zostawi synka po kilku miesiącach? Tobie zależy na dobru dziecka czy po prostu stęskniłaś się za przestępcą?

forg napisał:
Wyjdzie na przerwę i znów zostawi synka po kilku miesiącach? Tobie zależy na dobru dziecka czy po prostu stęskniłaś się za przestępcą?
Po 1 nie tęsknię za przestępca tylko za ojcem moich dzieci ... po drugie skoro jest taka możliwość żeby dostać przerwę w karze to chcemy z tego skorzystać to raczej wiadome sama sobie tego nie wymyśliłam . I nie chcemy jej po to by trochę pobyć razem ale po to by zmienić sytuację w której tylko on może mi pomóc .

Joanna2233 napisał:
Po 1 nie tęsknię za przestępca tylko za ojcem moich dzieci ... po drugie skoro jest taka możliwość żeby dostać przerwę w karze to chcemy z tego skorzystać to raczej wiadome sama sobie tego nie wymyśliłam . I nie chcemy jej po to by trochę pobyć razem ale po to by zmienić sytuację w której tylko on może mi pomóc .
i za komentarze tego typu bardzo dziękuję bo raczej nie odpowiada się pytaniem na pytanie ... dobro naszych dzieci jest dla nas najważniejsze dlatego chcemy się starać o te przerwę .

Joanna2233 napisał:
dobro naszych dzieci jest dla nas najważniejsze dlatego chcemy się starać o te przerwę .

Nie widze tu argumentów za przerwą w karze
Wszystkie które tu podałas dla Sadu będą jedynie "naturalnymi przy karze izolacyjnej" bo przyczynowosc ze syn musi korzystac z psychologa ze wzgledu na pobyt konkubenta w ZK bardzo ciezko bedzie Tobie udowodnic

Witam. Jeżeli osoba skazana prawomocnym wyrokiem miała odroczenie rozpoczęcia wykonania kary to jest to uznawane już jako pierwsza przerwa? Kiedy można w takiej sytuacji ubiegać się o przerwę w odbywaniu kary? Dziękuję za informację.

Witam.ja trochę z innej beczki. Mam Ciocie która związała się z fajnym facetem oboje po 50tce, mieszkali razem zanim poszedł do zk. Ona od roku choruje na raka,ma przerzuty no i w miedzy czasie on trafił do zakładu, pomówienia. Totalnie z powietrza wytrzasniete zarzuty,nie mają dowodów a dziś mija jego sankcja czyli 3 miesięczny areszt . I przedluzyli mu o kolejne 3 miesiące no i właśnie wczoraj się ciocia o tym sie dowiedziała i z tego wszystkiego dostała udaru,sparaliżowana cala prawa strona. W szpitalu mogą ją trzymać do 7 dni a później trzeBa załatwić jej hospicjum jeśli nikt nie zajmie się nią a potrzeba opieki 24/7 . No i stąd moje pytanie czy jest jakaś szansa żeby załatwić "wujkowi" przerwę w karze bądź cokolwiek w tak szybkim terminie? Ponadto przed zamknięciem to on się nią opiekował, woził na chemię, po lekarzach,zakupy itp. Czy jest szansa żeby na taką okoliczność go wypuszczono? Gdzie się udać? Co robić? A czasu coraz mniej... proszę o pomoc.
-p.s- odrazu odpowiadam na pytania (dlaczego ty jej nie weźmiesz? ) nie mogę. Poprostu. Mam dwójkę dzieci,nie za duże mieszkanie a oboje z mężem pracujemy i nie jesteśmy jej w stanie zapewnić opieki 24 H . Jestem tu nowa,mam nadzieje ze odnajdą jakoś wasze odpowiedzi na mojego posta bądź w wiadomościach. Chyba to ogarnę. Pozdrawiam

Angelova napisał:
No i stąd moje pytanie czy jest jakaś szansa żeby załatwić "wujkowi" przerwę w karze bądź cokolwiek w tak szybkim terminie?

Nie ma - przecież piszesz, że nie odbywa kary tylko ma stosowany tymczasowy areszt. Należy szukać innej możliwości zapewnienia całodobowej opieki członkowi rodziny.

Witam. Mam pytanie mój chłopak trafił do ZK gdzie ma do odbycia karę jednego roku po jakim czasie może trafić na wokande.

Po odbyciu połowy kary dopiero co zaczął siedzieć a już myśli o wyjściu tak dobrze to niema.

Zależy w jakiej sprawie. Jeśli chodzi o przerwę w karze to wniosek może złożyć w dowolnym momencie. A kiedy sprawa trafi na wokandę? To zależy od obłożenia sprawami w danym sądzie.
P.S. I nie warto składać wniosku o przerwę w karze jeśli nie ma się naprawdę istotnego powodu. Sąd przerwy nie udzieli.

witam mąż miał w piątek sprawe o przerwe w karze w sądzie bez jego obecności kiedy dostanie pismo czy dostał lub nie przerwe ZK Medyka

Witam chciałabym zapytać jak to wygląda: mój partner został osadzony, 10 lutego 11 lutego poszedł wniosek o przerwę w karze że względu na trudna sytuację finansową był jedynym żywicielem rodziny. Ja mam tylko 1000 zł na 2 dzieci nie mam nic więcej na pomoc z MOPS nie mam co liczyć... Przebywam na urlopie bezpłatnym wychowawczym ponieważ tez nam przekracza dochód by uzyskać takie świadczenie z tego tylu...Zaświadczenie takie też tam dałam że nie przysługuje mi nic mieszkanie wynajmujemy kredyty na partnera... Także dołączyłam zaświadczenie że pracodawca jest gotowy do przyjęcia z powrotem gdy będzie dyspozycyjny do pracy na razie przebywa na urlopie bezpłatnym, 17 marca miało się odbyć posiedzenie ale przetransportowali go do innego zakładu i akta musieli tam wysłać za nim 25 marca zostały wysłane, teraz pytanie jak długo będzie to trwało za nim dojdzie do posiedzenia? I jaka szansa na to czy nam się uda ta przerwa?? Wyrok to 2,6 miesięcy minus 4 miesiące aresztu plus teraz 2 miesiące prawie siedzi czyli pół roku odbyte

Ja mam tylko 1000 zł na 2 dzieci nie mam nic więcej na pomoc z MOPS nie mam co liczyć
Jeśli masz tylko 1000zł. całego dochodu, to na pewno możesz liczyć na pomoc z MOPS.
jak długo będzie to trwało za nim dojdzie do posiedzenia?
To zależy - np. od tego, ile takich jak jego wniosków oczekuje na rozpatrzenie... dwa tygodnie, miesiąc, dwa miesiące ....
I jaka szansa na to czy nam się uda ta przerwa??
Taka sama, jak w każdym innym podobnym przypadku

mnow8 napisał:
Taka sama, jak w każdym innym podobnym przypadku

A skąd wiesz?
Zupełnie inne szanse będą w przypadku człowieka, który pierwszy raz (i jedyny) popełnił przestępstwo, pierwszy raz odbywa karę do tego przedstawi jasny plan, jak w ciągu trzech miesięcy przerwy chce zabezpieczyć byt rodziny na następne 2 lata a inaczej wielokrotny recydywista, który po prostu musi wyjść by dać jeść dzieciom i nie ma żadnego pomysłu jak to zrobić.
Zatem istotne jest, co pan skazany planuje zrobić by "zarobić". No i jeszcze odpowiedź na pytanie - dlaczego nie zrobił tego dotychczas - raczej wiedział, że popełnił przestępstwo, że dostał wyrok i że będzie siedział.
Jak to sądy pięknie argumentują - kara pozbawienia wolności to uciążliwość. Również (a czasami przede wszystkim) dla bliskich skazanego. Skazany sobie z koleżkami "leży" na łóżku. A bliscy się użerają z szarą rzeczywistością ...

mnow8 napisał:
Jeśli masz tylko 1000zł. całego dochodu, to na pewno możesz liczyć na pomoc z MOPS.
To zależy - np. od tego, ile takich jak jego wniosków oczekuje na rozpatrzenie... dwa tygodnie, miesiąc, dwa miesiące .... Taka sama, jak w każdym innym podobnym przypadku

Nie nie mam co liczyc na pomoc mopsu ponieważ składałam papiery i przyszła mi decyzja odmowna na wychowawcze i na rodzinne na dzieci dlaczego? Ponieważ biora partnera dochód a jego wykreslili ze członków rodziny i ten dochód dzieła na mnie i na dwójkę dzieci i wszystko przekracza... Też tego nie rozumiem dlaczego mają takie przepisy z góry nawet jeśli przebywa w zakładzie karnym to przecież nie mam fizycznie jego dochodów bo jest na bezpłatnym.. Takie o to zaświadczenie też dołączyłam do wniosku ze mops odmawia mi pomocy

Dzień dobry mój mąż trafił do zakładu karnego siedzi drugi raz za włamanie z kradzieżą plus kredyt i grozi mu nie całe dwa lata mąż jest jedynym żywicielem rodziny ma dziecko niepełnosprawne.czy jest szansa aby wyszedłi dostał obrączkę na noge

Za mało danych, aby odpowiedzieć na to pytanie. Poza tym wątek dotyczy przerwy w karze, a nie dozoru elektronicznego.

Powrót