Pytania do komornika

• Autor wątku Autor wątku bodgoski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam takie pytanko jestem (byłem) dłużnikiem, odbyła się sprawa w sądzie do zapłaty było prawie 800zł. Kwotę zapłaciłem po miesiącu , a tego samego dnia po południu zapukał komornik że wszczyna postępowanie ja mu na to że mam kwity iż wpłaciłem to mi odpowiedział że go nie interesuje. Dziś dzwoniłem do niego udzielił mi informacji że zabiorą mi dług z US z odliczenia podatkowego. Mogą ? skoro przed pojawieniem się u mnie komornika spłaciłem ten dług wcześniej, mam potwierdzenie przelewów a komornik nawet się tym nie zainteresował. I ile by było ewentualnych kosztów z kwoty 800 zł. Dziękuje za odpowiedz

Witam. Mam pytanie staram sie o zapomoge z mops na mnie , moja partnerke i jej dziecko oboje nie pracujemy a mam komornika za alimenty. Czy komornik moze zajac zapomoge na nas 3 jezeli to ja mam komornika i na mnie beda wysylane te pieniadze gdyz to ja zlozylem wniosek. ile procent moze zajac komornik i czy z calej kwoty przyznanej na nas troje czy to bedzie jakos podzielone i tylko zajmie z kwoty ktora przysluguje tylko na mnie

adamie, komornika nie interesuje twoje zdanie bo kazdy dlużnik zawsze mówi ma wszystko spłacone - ale zaintersuje go pismo od wierzyciela ze w związku ze spłatą dobrowolną wnioskuje o umorzenie sprawy na 825 kpc. Przekonaj wierzyciela do takiego kroku i po sprawie. niestety zostaną koszty bo postępowanie zostało wszczęte.

Witam.Mam Problem z ustaleniem kosztów komornika i nie wiem czy SA słuszne

Nakaz zapłaty z dn.03.08.2000

Należność główna -93,55
Odsetki - 137,43
koszty procesu- 78
koszty zastępstwa adwokackiego- 15
koszty klauzuli-66
opłata egzekucyjna -257,83
wydatki gotówkowe -25,70

Nie mogę ustalić skąd wzięły się takie koszty egzekucji skoro należność główna z odsetkami wynosi 230 zł. a od tego komornika dostałem pierwszy list dopiero dzisiaj to za co on tyle kasuje.

Druga sprawa to nie wiem kiedy jechałem na gapę tramwajem i możliwe ze zanim sprawa do sądu poszła nie było to przedawnione a jak wiadomo do takich spraw nie wzywają na sprawę jak to można sprawdzić. Nie pamiętam żebym dostał jakieś info o nakazie zapłaty z sądu.Czy wrazie braku takich informacji mogę się odwołać na nakaz zapłaty ?

a mozliwosc ze spawa byla przedawniona zanim trafila do sadu a ja niedostalem wyroku i nie moglem sie odwolac? to czy moge wniesc zazalenie na ten fakt po tylu latach

Witam,
mam pewnie trywialne pytanie,ale bardzo mnie to intryguje..komornik wyznaczył licytacje mojego samochodu na 23 marca, czyli najbliższy wtorek, na jego stronach są podane ogłoszenia o licytacjach ruchomości i nieruchomości,ale nie było i nie ma mojego samochodu...Czy komornik nie ma obowiązku podania do publicznej wiadomosci informacji o licytacji ruchomości? Gdzie może byc taka informacja, w sądzie tez nie ma tego ogłoszenia ...Jak mam to rozumieć? Dlaczego komornik nie jest zainteresowany sprzedaza, bo ja tak to rozumiem ...A moze ma "kupca" na moje autko tylko że za połowę ceny czyli w II licytacji !

Mam pytanie . Wierzyciel zlozyl wniosek o zawieszenie postepowania egzekucyjnego wobec dluznika. Jednoczesnie zlozyl wniosek o zwolnienie spod egzekucji wynagrodzenia dluznika oraz jego konta bankowego. Jak dlugo dluznik ma czekac na decyzje komornika w tej sprawie.Czy komornik jest zobowiazany niezwlocznie podjac takie decyzje wynikajace z wniosku wierzyceila?

ala200 - obwieszczenia są umieszczane na tablicy ogłoszeń Sądu Rejonowego
Sam chce pewnie kupić Twoje auto, dla siebie, albo żony, dzieci ...
kkodik - tak

michupocichu, dziękuję za odpowiedż; w Sądzie Rejonowym tez nie ma ogłoszenia o licytacji mojego samochodu :rolleyes:,a auto jest całkiem fajne,za połowę ceny oszacowania to prawdziwa gratka :D Czy mogę w związku z tym coś zrobić? Co? :(

Spłacić dług, to po pierwsze.
Po drugie obowiązek obwieszczenia w Sądzie nie wynika bezposrednio z KPC, ale z rozporządzenia w sprawie czynnosci komorników. I tu jest problem tego typu że niektórzy uważaja że zostało ono uchylone całkowicie a niektórzy obstają że niecałkiem (nawet sędziowie). Pisz skargę, a na jakiego sędziego to trafi to nie wiem.

Tiaa, nie mam w kieszenie 200 tys wiec długu nie spłacę "od ręki" ;)
No i nie podoba mi się wcale ze nie "Jaśnie Pan Komornik" może dać obwieszczenie o licytacji ale nie musi , super skonstruowane prawo :mad:,

ala200 napisał:
Tiaa, nie mam w kieszenie 200 tys wiec długu nie spłacę "od ręki" ;)
No i nie podoba mi się wcale ze nie "Jaśnie Pan Komornik" może dać obwieszczenie o licytacji ale nie musi , super skonstruowane prawo :mad:,

1. nie umismy czytać?? komornik musi dać ogłoszenie o licytacji, ale nie musi na stronie internetowej;

2. kwota, którą ściąga komornik nie wzięła się z sufitu...

przypomina mi się nawał spraw dłużników, którzy po 3 latach...proszą Sąd o rozłożenie długu na rat...przez 3 lata nie spłacając ani złotówki...

a ciekawe co byś robiła, jakby Ci pracodawca nie płacił 3 lata?? może byś mu podziękowała...spokojnie, rozumiem pana problemy finansowe, dam sobie radę..

rafal 26, z całym szacunkiem ale chyba Pan nie umie czytac, napisałam ze w Sądzie również nie ma obwieszczenia o licytacji..
Co do drugiej uwagi ...nie zabrzmiało to miło ale Panu odpowiem, moje problemy finansowe są przede wszystkim efektem wierzytelności które "ściągam " przez komornika juz 10 lat , wtedy było to 176 tys i wcale nie uważam ze mnie to usprawiedliwia, ale takie jest życie ..ktos nie zapłacił mi ,ja nie mogłam/nie mogę spłacić kredytu :mad:

Założyłem sprawę sprawcy wypadku komunikacyjnego, która zakończyła się ugodą w której on zobowiązuje się zapłacić 5000 w 10 ratach po 500 zł. Pierwsza rata miała być do 10 lutego i kolejne do 10 dnia każdego miesiąca. Do tej pory powinno już wpłynąć dwie raty a żadnej nie otrzymałem. Mam dokumenty z sądu które mogę przedstawić komornikowi aby zaczął ściągać z niego kasę. Wiec mam pytanie kiedy najlepiej zgłosić to komornikowi, w momencie kiedy minie okres spłaty ostatniej raty czy nawet teraz i czy będzie skutkowało comiesięcznym pobieraniem od niego kasy. Koleś ma już komornika na wypłacie a z tego co wiem to długi są ściągane według kolejności wystąpienia. Ma 2 samochody żonę i pełnoletnie dzieci które z nim mieszkają.
Jest możliwość aby od żony i dzieci kasę z konta ściągnąć albo zająć samochody? I ile mniej więcej kosztuje komornik bo wiem ze na początek sam będę musiał kasę wyłożyć

W roku 2003 wzięłam kredyt w SKOK, nie spłaciłam go w terminie i po kilku ponagleniach z działu windykacji SKOK sprawa trafiła do komornika, który po jakimś czasie zaczął zajmować mi wynagrodzenie. W lutym 2008 roku wpłaciłam sama pozostałą kwotę i po rozmowie z komornikiem ustaliliśmy, że pozostałe koszty 346zł zdejmie z mojego wynagrodzenia w marcu 2008. Tak też się stało. Firma rozliczająca mojego pracodawcę przelała mi 28 marca wynagrodzenie pomniejszone o tą kwotę i poinformowała komornika, że należność wpłynie na jego konto do 10 następnego miesiąca. W dniu 7.04.2008 komornik wystawił mi POSTANOWIENIE o ustaleniu kosztów postępowania egzekucyjnego po zapłacie należności, w którym to widnieje zapis "koszty postępowania egzekucyjnego zostały wyegzekwowane od dłużnika w należnej kwocie - nie potrącać."
W marcu 2009 skontaktowała się ze mną pewna Kancelaria Prawna przysyłając wezwanie przedegzekucyjne, w którym to poinformowała mnie, że wysokość zadłużenia jaka pozostała mi do uregulowania względem Asekuracji Sp zoo w Sopocie wynikająca z tytułu wykonawczego o syg akt (tu powołują się na syg akt wyżej opisanej sprawy) wynosi 156,28zł. Jeśli nie uregulują tego sprawa zostanie niezwłocznie skierowana na drogę postępowania egzekucyjnego. Poszłam więc do Komornika prowadzącego przedtem moją sprawę z zapytaniem czy żądania są zasadne, na co Komornik stwierdził, że przecież wydał mi dokument na potwierdzenie zapłaty całej należności w tej sprawie, więc nie jestem już nikomu nic winna.
W lutym 2010 dostałam od tego samego komornika Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji
"Komornik zawiadamia, że przeciwko Ol@ jako dłużnikowi na wniosek wierzyciela: Asekuracja Sp zoo reprezentowanego przez w/w Kancelarię Prawną zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne na podstawie tytułu wykonawczego: Nakaz zapłaty w post. upominawczym SR z 08.2005 sygn akt(ta sama co na początku postu) zaopatrzona w klauzulę wykonalności z dnia 8.05.2008. w którym zasądzono na rzecz wierzyciela:" i tu prócz 156,28zł dodano kwoty innych kosztów w sumie prawie 500zł.
Znowu udałam się do w/opisanego komornika z zapytanie o co chodzi. Pani po przejrzeniu całej mojej dokumentacji potwierdziła swoje poprzednie słowa, czyli że wszystkie koszty już poniosłam, a wszystko wynika pewnie z bałaganu w papierach firmy SKOK/Asekuracja. Poleciła mi skontaktować się z wierzycielem, przedstawić mu dokument wystawiony przez Komornika informujący o zapłaceniu wszystkiego i wyjaśnić zaistniałą sytuację. Tak też zrobiłam. Skontaktowałam się e-mailowo z Kancelarią reprezentująca wierzyciela, przesłałam w/opisany dokument, a w odpowiedzi dostałam informację, że wierzyciel podtrzymuje swoje stanowisko. W załączeniu przesłano mi taki oto dokument z Sądu rejonowego:
"POSTANOWIENIE: dnia 8 maja 2008 Sąd Rejonowy Wydział Grodzki w składzie: Przewodniczący SSR Po rozpoznaniu w dniu 8.05.2008 na posiedzeniu niejawnym sprawy z wniosku Asekuracjia Sp zoo przy udziale Ol@ o nadanie klauzuli wykonalności postanawia:
*nadać klauzulę wykonalności nakazowi zapłaty z 08.2005, syg akt(j/w) na rzecz nabywcy wierzytelności Asekuracja SP zoo
*zasądzić od Ol@ na rzecz wierzyciela Asekuracja Sp zoo kwotę 156,28zł tytułem kosztów postępowania.
uzasadnienie:
W sierpniu 2005 SR wydał nakaz zapłaty na skutek pozwu wniesionego przez SKOK. Po uprawomocnieniu się nakazu zapłaty na wniosek powoda Sąd nadał nakazowi klauzulę wykonalności. W dniu 4 kwietnia 2008 do Sadu wpłynął wniosek Asekuracja Sp zoo , o nadanie klauzuli na rzecz tej spółki, jako nabywcy wierzytelności. Do wniosku dołączono potwierdzoną notarialnie umowę przelewu wierzytelności objętej nakazem zapłaty. Oświadczono nadto, iż tytuł wydany zbywcy znajduje się w aktach komorniczych postępowania egzekucyjnego. W tym stanie rzeczy należało orzec jak sentencji, zgodnie z art 788 k.p.c.
W imieniu RP dnia 8 maja 2008 SR Wydział Grodzki stwierdza, że niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w całości oraz poleca wszystkim urzędom oraz osobom, których to może dotyczyć, aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały, a gdy o to prawnie będą wezwane, udzieliły pomocy. Orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne. Tytuł wykonawczy wydano pełnomocnikowi wierzyciela."

Czy wedle podanych wyżej informacji rzeczywiście muszę ponieść zasądzone koszty i w jaki sposób one powstały? Jak napisałam na początku, przed spłaceniem całej należności kontaktował się ze mną tylko dział windykacji SKOK(i tylko pod ta nazwą) nigdy Asekuracja.

Czy stwierdzenie "przy udziale Ol@" w POSTANOWIENIU dotyczy mojej obecności przy jego wydaniu? Jeśli tak, to jak to możliwe skoro mnie tam nie było, nawet nie zostałam poinformowana o toczącej się sprawie.

Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuję.

Mam prawomocny wyrok wydany przez sad okręgowy a komornik nie dokonuje zajęcia w firmie która jest naszym wierzycielem, co jest tego powodem?

Nie od daty nadania klauzuli wykonalności, ale od daty wszczęcia postępowania egzekucyjnego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót