Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
anthony napisał:
a może nie wychowawca tylko inny funkcjonariusz jest za to odpowiedzialny?
Być może za bardzo to uogólniłam, bo oczywiście może to być ktokolwiek z administracji ZK, ale w znacznej mierze są to jednak wychowawcy - czy młodsi czy starsi czy od zajęć k-o czy od postpenitu, ale jednak wychowawcy stąd mój skrót myślowy.

By przerwać rodzącą się dyskusję - w polskim ustawodawstwie obowiązuje dokument, w którym ustalono, że:
Cenzurowania korespondencji skazanych i ukaranych innej niż wymieniona w art. 8 § 3, art. 102 pkt 11 i art. 103 § 1 k.k.w. dokonuje wychowawca

Inaczej wygląda to w przypadku t.a.

Anthony, trzymam się tej najważniejszej ustawy, w której to użyto następującego skrótu myślowego:
Przepis prawny:
Art. 90. W zakładzie karnym typu zamkniętego:
8 ) korespondencja skazanych podlega cenzurze administracji zakładu karnego, z wyjątkiem korespondencji, o której mowa w art. 8 § 3, art. 102 pkt 11 i art. 103 § 1, która może podlegać jedynie nadzorowi,
Art. 91. W zakładzie karnym typu półotwartego:
10) korespondencja skazanych może podlegać cenzurze administracji zakładu karnego
-> KKW

Forg - a to to już nie obowiązuje
Przepis prawny:
8. W uzasadnionych wypadkach czynności, o których mowa w ust. 3-6, może dokonać wyznaczony przez dyrektora inny funkcjonariusz.

?

I to też do Ciebie Anthony pytanie.
I w ogóle pisząc wcześniej, że nie tylko wychowawca cenzuruje kogo miałeś jeszcze na myśli? Bo teraz to tak wygląda jakby wg Ciebie jednak tylko i wyłącznie wychowawcy cenzurowali listy:)

Ostatnia edycja:
Ale jeśli istnieją odstępstwa od reguły, a Anthony raz pisze, że nie tylko wychowawca może cenzurować listy, a raz tak jakby to jednak tylko wychowawca mógł cenzurować korespondencję to chyba warto też o nich wspomnieć prawda?
A to czy coś jest uzasadnionym wypadkiem czy nie to już decyzja dyrektora myślę...

Ostatnia edycja:
Wcale nie pisze że tylko i wyłącznie wychowawca może cenzurować listy, równie dobrze może to być funkcjonariusz działu kadr któremu dyrektor zlecił cenzurę listów z powodu np. przeludnienia jednostki.
Idąc na skróty nie myśl na skróty, bo zawsze coś omijasz.

Kochani powiedzcie mi ile czasu ida listy do osadzonego w areszcie sledczym? czytalam ze nawet 3 tyg a czasami nie dochodza:( a napisalam tylko 1..jest szansa ze moze dostac go jakos w ciagu tyg lub póltora?ja chyba zwariuje:(

W tym temacie wielokrotnie pisano, jak długo może wędrować list do i od osadzonego. Proszę sobie poczytać i wyciągnąć wnioski.

Witam
Mam podobny problem tzn napisałam list do mojego K. i wysłałam go 31 maja listem poleconym priorytetem czyli do zk powinien dojść 1 czerwca a mój K go jeszcze nie dostał dodam że przebywa na rakowieckiej w warszawie czy ktoś wie czy tam jest cenzura itp hmm no i dostał grupę p2 czyli z tego co tu czytam nie powinie mieć cenzury i już nic z tego nie rozumiem dlaczego tak długo ten list do niego idzie :mad:

Na p2 mogą czytać listy przecież. Pamiętam, że jak mój Łobuz był na Rakowieckiej to dość szybko dochodziły listy. Wiem że na p2 coś napisała dziewczyna do chłopaka w liście niewygodnego i przenieśli go na p1.

Sama nie wiem co się dzieje z tym listem tak strasznie długo idzie a tam wysłałam akurat kartę telepin i miałam cichą nadzieje że zadzwoni do mnie i pogadamy trochę dłużej a tu lipa czekam do niedzieli bo wtedy będzie mógł zadzwonić o le dostanie mój którykolwiek list z kartami ....:(:mad::(

verona jesli wysłałas poleconym udaj sie na poczte z potwierdzeniem nadania i powiedz o zaginionym liscie,jesli sie okaze ze została dostarczona zadzwoń do zk

Witam
Przeczytałam gdzieś w tym wątku, że któraś dziewczyna w liście wysyłała papierosy. Czy tak można zrobić, czy może pierw osadzony powinien zapytać wychowawcy. u niego listów nie czytają, ale otwierają zawsze przy nim? i ewentualnie czy można wysłać w kopercie jeszcze coś oprócz listu?

Papierosy w liście? Chyba chodzi Ci o papierosy w paczce. Ale z tego co wiem, zakazane jest przesyłanie w paczce wyrobów tytoniowych. Zależy co oprócz listu chcesz wysłać? Prasa, karta telefoniczna, zdjęcia - to powinno być w większości dopuszczalne. Ale lepiej się upewnić i zapytać w odpowiednim ZK, co można, a co nie.

kajka21 napisał:
Witam
Przeczytałam gdzieś w tym wątku, że któraś dziewczyna w liście wysyłała papierosy. Czy tak można zrobić, czy może pierw osadzony powinien zapytać wychowawcy. u niego listów nie czytają, ale otwierają zawsze przy nim? i ewentualnie czy można wysłać w kopercie jeszcze coś oprócz listu?

Możesz jeszcze znaczki, koperty, tu nie powinno być problemu, aby skazany otrzymał list z zawierającymi tymi rzeczami, (ja np. wysyłam jeszcze rysunki, karty telefoniczne, zdjęcia, ostatnio nawet (drobiazg zrobione serducho z napisem) i wszystko doszło, mój nie wiedział o tym czyli na pewno o zgodę 'takowych' rzeczy się nie pytał. Ale nie wiem jak w przypadku twojego i ZK, który on się tam znajduje, dopytać się możesz i upewnić..

Witam
Już chyba wiem co się stało z moimi listami .... Dzwoniłam do ZK i bardzo miła pani sprawdziła czy dotarły do nich na dziennik te listy no i nie dotarły ... Pazerna poczta bierze tyle kasy za te listy a nie potrafi ich porządnie dostarczyć ...:mad:

Oj ja 10.06. dostałam kartkę wielkanocną z ZK....bo jakiś dowcipny pan zagubił ja pod stosem kopert....:confused:

Verona. napisał:
Witam
Już chyba wiem co się stało z moimi listami .... Dzwoniłam do ZK i bardzo miła pani sprawdziła czy dotarły do nich na dziennik te listy no i nie dotarły ... Pazerna poczta bierze tyle kasy za te listy a nie potrafi ich porządnie dostarczyć ...:mad:

verona masz potwierdzenie nadanie tego listu więc udaj się na poczte i wyjaśni

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót